Nordijska hoja je vse bolj priljubljena

Uredništvo, 19. maj 2010.

pogovor Špela Strasser inštruktorica nordijske hoje Šmarješke Toplice – "Vsaka hoja s palicami še ni nordijska hoja," pravi Špela Strasser, koordinatorka drugega dne nordijske hoje…

pogovor Špela Strasser inštruktorica nordijske hoje

Šmarješke Toplice – “Vsaka hoja s palicami še ni nordijska hoja,” pravi Špela Strasser, koordinatorka drugega dne nordijske hoje z Niko, ki bo potekal v soboto v Šmarjeških Toplicah. Strassnerjeva je večkrat opazila, da pohodniki s palicami za nordijsko hojo ne znajo pravilno hoditi in bi potrebovali kakšen napotek, kako pravilno vbadati pohodne palice. Dodala pa je, da se število entuziastov povečuje in da so tudi tečaji nordijske hoje vse bolj obiskani. Te vodijo inštruktorji z licencami, kar jim zagotavlja, da so strokovno usposobljeni. Pri nas je le Smučarska zveza Slovenije (ZUTS) nosilka potrjenih programov ministrstva za šolstvo in šport za usposabljanje inštruktorjev za nordijsko hojo.

Kdo se lahko ukvarja z nordijsko hojo?

Nordijska hoja je športno-rekreativna dejavnost, s katero se lahko ukvarjajo praktično ljudje vseh starosti, tudi ljudje s težavami z zdravjem, z njo se lahko ukvarjamo v vsakem letnem času. Tovrstna hoja vpliva na izboljšanje srčno-žilnega sistema in zmanjšuje obremenjenost sklepov. Priporočljivo je, da se hodi po gozdnih poteh in ne po asfaltu, ker ta trda podlaga ne vpliva pozitivno na sklepe in telo. Za nordijsko hojo je najbolj pomembno aktivno vbadanje palic, tako da aktiviramo mišice rok in s tem tudi mišice trupa. Značilen je tudi malo daljši korak. Zato nordijska hoja vpliva na krepitev mišic celotnega telesa.

Na kaj morajo biti pozorni nordijski pohodniki?

Najbolj pomembno je, da prisluhnemo svojem telesu, da ne pretiravamo, ker se sicer lahko hitro pripetijo poškodbe. Vaditelj nordijske hoje mora znati svoje učence sproti motivirati in jih spodbujati, da postopoma dosegajo cilje, ki so si jih zadali. Poškodbe niso pogoste, lahko pa se pripetijo, če nismo pozorni.

Obiščite spletno stran in izvedeli boste več na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,429
31.07.2021. ob 10:19
284,523
31.07.2021. ob 17:39
110,201
01.08.2021. ob 00:11
Preberi več

New Report

Close