ANONIMNO BREZPLAČNO testiranje na hepatitis B in hepatitis C

Uredništvo, 19. maj 2010.
Ostalo

Medtem ko sta hepatitisa A in E danes večinoma bolezni potnikov v endemična (tropska in subtropska) področja, (hepatitis A tudi v nekaterih balkanskih in azijskih…

Medtem ko sta hepatitisa A in E danes večinoma bolezni potnikov v endemična (tropska in subtropska) področja, (hepatitis A tudi v nekaterih balkanskih in azijskih državah ter državah Bližnjega vzhoda in severne Afrike), sta hepatitisa B in C resni kronični bolezni, ki lahko desetletje ali več potekata povsem prikrito in po mnogo letih privedeta do hude poškodbe jeter, ciroze ali celo raka na jetrih, ki je dokazano povezan s tema okužbama.

Prof. dr. Mojca Matičič, dr. med., s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana: »Ker se zavedamo pomembnosti zgodnjega odkrivanja okužbe z virusoma hepatitisa C in B in ugotavljanja zbolevnosti, smo bili v sodelovanju z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo MF Ljubljana že štirikrat v zadnjih treh letih pobudniki nacionalne akcije organiziranega brezplačnega anonimnega testiranja na okužbo z virusom hepatitisa C za kogarkoli, ki je to želel. Testiralo se je nad 3100 ljudi. POVSEM NAKLJUČNO smo odkrili 70 okuženih oseb, od katerih jih tretjina ni navajala nobenega znanega dejavnika tveganja za okužbo! Velik delež teh je že zdravljenih, nekateri pa so že uspešno zaključili zdravljenje kroničnega hepatitisa C. Zato smo se odločili za ponovitev take akcije.«

Ljudje, ki se izpostavljajo intravenskemu injiciranju drog, tveganim spolnim odnosom, neprofesionalni tetovaži, prebadanju kože (piercing), neprofesionalni akupunkturi, ali pa se naključno zbodejo z okuženo injekcijsko iglo, so najbolj izpostavljeni možnosti okužbe z virusom hepatitisa C in hepatitisa B.

Okužili pa so se lahko tudi tisti, ki so v preteklosti prejeli transfuzijo krvi, oziroma bili izpostavljeni raznim večjim medicinskim posegom ali postopkom. Lahko pa imajo okuženega družinskega člana oz. z okuženo osebo živijo v skupnem gospodinjstvu. Pri 20 – 30 odstotkih okuženih način okužbe ni pojasnjen.

18. in 19. maja 2010, med 15. in 18. uro, bo tako potekalo anonimno brezplačno testiranje na hepatitis B in hepatitis C na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC v Ljubljani, Japljeva ulica 2.

V primeru pozitivnih rezultatov bodo testirani vabljeni na nadaljnjo zdravstveno obravnavo.

V primeru negativnega rezultata glede okužbe s HBV pa bodo testirane osebe povabljene na preventivno cepljenje.

Dodatne informacije:
Prof. dr. Mojca Matičič, dr. med.
Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana
Japljeva 2, Ljubljana
Tel. 01 522 41 30

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,494
26.09.2021. ob 09:23
284,985
18.10.2021. ob 23:01
110,291
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close