V tednu zdravja v lekarnah za zmanjšanje prekomerne teže

Uredništvo, 18. maj 2010.

Lekarniška zbornica Slovenije in lekarniški farmacevti bodo tokratni teden zdravja v lekarnah, ki poteka od 17. maja do sobote, osredotočili na spodbujanje k zdravemu načinu…

Lekarniška zbornica Slovenije in lekarniški farmacevti bodo tokratni teden zdravja v lekarnah, ki poteka od 17. maja do sobote, osredotočili na spodbujanje k zdravemu načinu prehranjevanja in rednemu gibanju ter s tem k zmanjšanju prekomerne telesne teže. 22. maja bomo namreč prvič obeležili Evropski dan debelosti, so sporočili iz zbornice.

Lekarniška zbornica Slovenije in lekarniški farmacevti so se pridružili evropski akciji osveščanja o škodljivih posledicah odvečnih kilogramov na zdravje. Na ustrezne spremembe življenjskega sloga bodo opozarjali plakati in zloženke, dodatna pojasnila in pomoč pa je možno poiskati pri lekarniških farmacevtih.

Najučinkovitejša metoda spopadanja s povečano telesno težo oziroma debelostjo je uvajanje zdravih navad v življenjski slog, kar vključuje predvsem uravnoteženo prehrano in redno gibanje. To lekarniški farmacevti priporočajo ne samo pri zdravljenju debelosti, temveč tudi kot preventivni ukrep pri vseh ljudeh.

Obiskovalci lekarn pogosto povprašujejo po pripravkih za pomoč pri hujšanju, ob tem pa lekarniški farmacevti opozarjajo, da so zdravila in razni prehranski dodatki za hujšanje lahko le pomoč. Ne morejo pa nadomestiti zdravega načina življenja, ki nam pomaga uravnavati ustrezno telesno težo, opozarjajo v zbornici.

Po nekaterih ocenah ima več kot polovica prebivalcev Evrope prekomerno telesno težo, pri čemer ima težave z odvečnimi kilogrami tudi vedno več otrok in mladostnikov. V Centru za zdravljenje bolezni otrok v Šentvidu pri Stični se vsako leto v program hujšanja vključi 300 otrok.

Po besedah direktorice centra Magdalena Urbančič mora biti izguba odvečne teže postopna. “Za cilj pri otrocih postavimo izgubo od pol do enega kilograma na mesec, kar pomeni 10 do 12 kilogramov na leto. Sicer bi lahko zavrli otrokovo rast in razvoj,” opozarja.

Po njenih besedah otroke učijo pravilnega prehranjevanja in jih spodbujajo k rednemu gibanju. Gibanje jim skušajo narediti čim bolj prijetno, nato pa stopnjujejo intenzivnost aktivnosti. “Uspeh je v tem, da se začnejo otroci gibati, so bolj samozavestni in se v večji meri vključujejo v okolje,” pravi.

Svetovna zdravstvena organizacija je debelost uvrstila med kronične bolezni, ki pomembno zmanjšuje kakovost življenja in zvišuje ogroženost, da zbolimo za številnimi boleznimi, kot so srčno žilne bolezni, rakava obolenja in sladkorna bolezen.

Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ima več kot polovica odraslih oseb prekomerno telesno težo, kar četrtina pa se po indeksu telesne mase uvršča med debele.

Vir: Sta

Preberite nasvete, kako postopno in učinkovito spremeniti življenjski slog na forumu: Hujšanje na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,495
12.07.2021. ob 21:25
110,196
27.07.2021. ob 22:50
Preberi več

New Report

Close