OI prejel akreditacijo za izvajanje posebne metode zdravljenja raka

Uredništvo, 18. maj 2010.
Ostalo

Onkološki inštitut (OI) je prejel akreditacijo za izvajanje izolirane ekstremitetne perfuzije pri zdravljenju raka. Po besedah Marka Hočevarja z Onkološkega inštituta bi v Sloveniji s…

Onkološki inštitut (OI) je prejel akreditacijo za izvajanje izolirane ekstremitetne perfuzije pri zdravljenju raka. Po besedah Marka Hočevarja z Onkološkega inštituta bi v Sloveniji s to metodo lahko pomagali 30 bolnikom z rakom na leto. Na OI dodajajo, da so rezultati zdravljenja zaradi možnih visokih odmerkov zdravil zelo uspešni.

Pri tej metodi zdravljenja raka prekrvavitev obolelega uda med operacijo izolirajo od sistemske prekrvavitve, kar omogoča uporabo tudi do 10-krat večjega odmerka zdravila, kot bi bil sicer še sprejemljiv za celo telo. Kljub dobrim rezultatom zdravljenja pa metodo zaradi velike tehnične zahtevnosti izvajajo le redki centri, so pojasnili na inštitutu.

Postopek akreditacije je po njihovih navedbah potekal v treh stopnjah. Najprej so pridobili potrdilo že akreditiranega centra – Nacionalnega inštituta za onkologijo v Milanu, kjer so se zdravniki z OI izučili te metode.

Poleg tega so morali zadostiti tudi protokolu varnosti, ki zagotavlja, da je uhajanje zdravila v druge dele telesa minimalno. V tretjem koraku pa je zdravniška ekipa izvedla izolirano ekstremitetno perfuzijo pod nadzorom kirurga, ki je odgovoren za akreditacije pri Evropski zvezi za raziskave in zdravljenje raka.

Sodoben postopek izolirane ekstremitetne perfuzije so v sektorju operativnih strok Onkološkega inštituta izvedli že pred dobrim letom s pomočjo Nacionalnega inštituta za onkologijo v Milanu in do danes na ta način zdravili 15 bolnikov.

Metoda sama je sicer stara že več kot 50 let, vendar se je zaradi izjemne tehnične zahtevnosti širila zelo počasi, še pojasnjujejo na OI.

Vir: Sta

Obiščite portal. Onkologija in preberite novosti pri zdravljenju različnih vrst tumorjev na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,591
30.11.2021. ob 10:33
285,220
30.11.2021. ob 12:08
110,329
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close