Ljubezen do sebe

Uredništvo, 17. maj 2010.

Pot do sreče Eden od najpomembnejših partnerskih odnosov, ki ga sklenemo v življenju, je odnos s samim sabo. Oscar Wilde je nekoč rekel: ljubiti samega…

Pot do sreče

Eden od najpomembnejših partnerskih odnosov, ki ga sklenemo v življenju, je odnos s samim sabo. Oscar Wilde je nekoč rekel: ljubiti samega sebe je začetek dosmrtne romance. Ljubezen do sebe je pot do sreče; če se ne maramo, ne moremo imeti radi drugih in življenja nasploh. Že ljubezni do drugih ni preprosto opredeliti, še težje je opredeliti ljubezen do sebe. Lahko bi rekli, da gre za strast do lastne sreče. Ljubezen do sebe začenjamo doživljati, ko se odločimo, kdo smo, in da je to, kar želimo, pomembno. To je notranje stanje, ki se razvije, ko se odločimo razviti ljubeč odnos s sabo, lastno dobro počutje pa se nam zdi pomembno; povežemo se s sanjami in se spodbujamo pri njihovem uresničevanju.

Že ljubezni do drugih ni preprosto opredeliti, še težje je opredeliti ljubezen do sebe. Lahko bi rekli, da gre za strast do lastne sreče. Ljubezen do sebe začenjamo doživljati, ko se odločimo, kdo smo, in da je to, kar želimo, pomembno. To je notranje stanje, ki se razvije, ko se odločimo razviti ljubeč odnos s sabo, lastno dobro počutje pa se nam zdi pomembno; povežemo se s sanjami in se spodbujamo pri njihovem uresničevanju.

Sebe se začnemo zavedati že v najzgodnejših otroških letih, prek sporočil, ki jih dobivamo od staršev. Smo zaželeni? Nam starši povedo, da nas imajo radi? S takšnimi in podobnimi sporočili lahko pomembno vplivajo na preostanek našega življenja. Če nas vzgajajo v ljubečem in zaščitenem okolju, če spoštujejo naše potrebe in nas same, če spodbujajo našo radovednost, sprejemamo sporočila o tem, da smo ljubljeni in da lahko ljubimo sebe. In nasprotno: če so naši starši v bistvu prizadeti otroci z nizkim samozavedanjem in samospoštovanjem, se bo to prej ali slej odrazilo na vedenju otrok – negativno razmišljanje in šibko samopodobo bodo prenašali v odrasla leta.

Obiščite spletno stran in izvedeli boste več na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,494
12.07.2021. ob 21:25
110,196
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close