Si želite doživeti sto let? Potem bodite prijazni do družine in prijateljev

Uredništvo, 17. maj 2010.
Ostalo

Sydney – Študija, pri kateri so sodelovali stoletniki, je razkrila, da je za dolgo življenje med drugim ključno imeti dobre in tesne odnose s prijatelji…

Sydney – Študija, pri kateri so sodelovali stoletniki, je razkrila, da je za dolgo življenje med drugim ključno imeti dobre in tesne odnose s prijatelji in družinskimi člani.

Raziskovalci so izprašali 188 ljudi, ki so doživeli častitljivih sto let. Vprašali so jih, kaj je po njihovem mnenju skrivnost dolgega življenja. Večina anketirancev se je pri tem opredelila kot družabne in optimistične.

Samo dva anketiranca sta bila kadilca, 28 odstotkov pa je bilo bivših kadilcev. Veliko jih je bilo še vedno fizično aktivnih, 60 odstotkov jih je redno hodilo na sprehode ali pa so se ukvarjali s kakšno drugo obliko vadbe.

Raziskovalka Robyn Richmond je dejala, da imajo ustrezni geni na dolgo življenje le 20-30 odstotkov vpliva, kar pomeni, da glavno vlogo tu igra osebnost in življenjski slog.

“Družabni stik z družino in prijatelji je zelo pomemben,“ je dejala. “Stoletniki imajo zelo močne in trdne odnose s soljudmi, redno se videvajo z družino, prijatelji in sosedi. Če nimajo otrok, če imajo zelo močne odnose s prijatelji ali če živijo v domu za ostarele, ki jim omogoča različne zanimive aktivnosti skupaj z ostalimi, ki tam živijo, imajo več možnosti, da doživijo sto let.”

Za podrobnejše informacije obiščite spletno stran >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,589
26.09.2021. ob 09:23
285,209
06.10.2021. ob 09:47
110,327
29.11.2021. ob 10:09
Preberi več

New Report

Close