Populacija tigrastega komarja na Obali in Goriškem narašča

Uredništvo, 17. maj 2010.
Ostalo

Populacija tigrastega komarja na Obali in Goriškem je stabilna, velika in z leti narašča, ugotavlja biologinja Katja Kalan z Univerze na Primorskem. Osveščanju prebivalcev in…

Populacija tigrastega komarja na Obali in Goriškem je stabilna, velika in z leti narašča, ugotavlja biologinja Katja Kalan z Univerze na Primorskem. Osveščanju prebivalcev in spremljanju populacije komarja bo namenjen projekt, v katerem naj bi poleg univerze in koprske enote Zavoda za zdravstveno varstvo sodelovali še italijanski partnerji.

Razpis za projekt bo objavljen v kratkem, je dejala Kalanova, ki je o tigrastem komarju s predstavniki Zavoda za zdravstveno varstvo spregovorila na novinarski konferenci v Kopru minuli teden. V okviru projekta bodo izdelali zloženke in spletno stran, kjer bodo prebivalci lahko izvedeli, kaj lahko za zmanjšanje populacije tigrastega komarja storijo sami. Kot poudarja Kalanova, je preventiva najučinkovitejše sredstvo v boju zoper nadležnega gosta.

“Poskrbeti moramo, da v bližini stanovanj ni stoječe vode, da voda ne stoji dlje kot en teden in da vodo za zalivanje pokrivamo,” je pojasnila. Z vrtov in okolice hiš je treba odstraniti odpadne posode, ki jih ne uporabljamo. Tigrasti komarji potrebujejo za razmnoževanje zelo malo vode, zato je potrebna previdnost tudi pri različnih ponjavah, kjer se po dežju naredijo luže.

Tigrasti komar se lahko razmnožuje v zamašenih žlebovih, zato je priporočljivo redno čiščenje, tako da v njih ni odpadnega listja. Ker se zadržuje predvsem v grmovju, prašenje velikih površin z insekticidi ni učinkovito. Neuspešno je tudi zatiranje ličink z larvicidi, saj bi bilo potrebno larvicid uporabiti za vsako posodo posebej, je dejala.

V okviru projekta bodo spremljali populacijo tigrastega komarja na območju občine Koper. Pri tem bodo uporabljali specifične pasti, ki to vrsto komarja privabljajo s pomočjo posebnih tablet. Te vsebujejo podobne sestavine, kot jih izloča človeška koža, sicer pa za človeka niso škodljive.

Zoper tigrastega komarja so po navedbah Kalanove učinkoviti insekticidi s 30-odstotno vsebnostjo aktivne učinkovine DEET. Paziti pa je treba, da si po uporabi umivamo roke in da insekticida ne prenašamo na hrano.

Tigrasti komar pri nas ne prenaša bolezni, je izpostavil zdravnik epidemiolog Boris Kopilovič iz koprskega zavoda za zdravstveno varstvo. Pač pa je ta vrsta komarja prenašalec bolezni čikungunja v Indijskem oceanu, na območju otokov Mauricius in Reunion, na območju južne Indije in ob vzhodni obali Afrike. Bolezen se je pred leti pojavila tudi v sosednji Italiji.

Vir: Sta

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,561
26.09.2021. ob 09:23
285,026
25.10.2021. ob 23:17
110,298
25.10.2021. ob 21:19
Preberi več

New Report

Close