Vnetje rodil je najpogostejše pri mlajših ženskah

Uredništvo, 14. maj 2010.

Nadležna vnetja Vnetje rodil je okužba, ki se pojavlja pri ženskah v rodni dobi, najpogosteje pri mlajših od 25 let. Prizadeti so jajčniki, jajcevodi, maternica…

Nadležna vnetja

Vnetje rodil je okužba, ki se pojavlja pri ženskah v rodni dobi, najpogosteje pri mlajših od 25 let. Prizadeti so jajčniki, jajcevodi, maternica in potrebušnica. Najpogostejši povzročitelji so spolno prenosljivi mikroorganizmi, imenovani Neisseria gonorrhoeae in Chlamydia trachomatis, pa tudi številne bakterije, ki so del normalne bakterijske flore ženskih rodil.

Vzroki različni

Zavedati se je treba, da lahko iz nezdravljenih vnetij spolovil in sečil, ki imajo pogosto blage simptome, nastane vnetje rodil s številnimi zapleti. Poti, po katerih bakterije pridejo v rodila in povzročijo okužbo, je več. Vzrok obolenja je lahko nezaščiten spolni odnos s partnerjem, ki ima spolno prenosljivo bolezen. Pri moškem so mikroorganizmi prisotni v sečnici; pri izlivu skupaj s spermo potujejo po nožnici do materničnega vratu in notranjih rodil, kjer se naselijo in povzročijo okužbo.

Do okužbe lahko pride tudi, če ženska ni bila izpostavljena spolno prenosljivim boleznim. V takšnem primeru gre za razrast mikroorganizmov iz nožnice, ki se širijo skozi maternični vrat v zgornja rodila (maternica, jajčniki in jajcevodi). V takih primerih je pri ženski prisotna tudi oslabljena imunska odpornost. Vnetje rodil je lahko tudi posledica okužbe pri porodu, umetni prekinitvi nosečnosti, invazivnih diagnostičnih preiskavah maternice ali pri uporabi znotrajmaterničnega vložka za nadzor zanositve.

Več informacij preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,429
01.08.2021. ob 10:11
284,523
31.07.2021. ob 17:39
110,201
01.08.2021. ob 00:11
Preberi več

New Report

Close