Nosečnice lahko vplivajo na telesno težo

Uredništvo, 14. maj 2010.
Ostalo

Prva dama ZDA Michelle Obama je objavila poročilo posebne komisije glede prekomerne teže ameriških otrok, ki med drugim ugotavlja, da lahko nosečnice z zdravo prehrano…

Prva dama ZDA Michelle Obama je objavila poročilo posebne komisije glede prekomerne teže ameriških otrok, ki med drugim ugotavlja, da lahko nosečnice z zdravo prehrano vplivajo na to, ali bo njihov otrok po rojstvu predebel. K zdravi telesni teži dojenčkov pa prispeva tudi dojenje.

V ZDA naj bi bil predebel vsak tretji otrok, kar pomeni višje tveganje za različne bolezni od sladkorne, visokega krvnega pritiska, holesterola in drugih. Vsak peti ameriški otrok je predebel že do svojega 6. leta. Številke zadnja leta naraščajo, še posebej med otroki latinskoameriških in temnopoltih staršev.

Michelle Obama je februarja začela svojo kampanjo z naslovom “Zganimo se”, katere cilj je rešiti problem otroške debelosti v eni generaciji. To pomeni, da bi otroci, rojeni danes, odrasli z zdravo telesno težo. Ameriški predsednik Barack Obama je prav tako februarja ustanovil posebno komisijo, ki jo sestavljajo predstavniki različnih ministrstev, kot so kmetijsko, transportno, šolsko in notranje. Komisiji je naložil, naj v 90 dneh izdela poročilo.

Poročilo, objavljeno v torek, vsebuje 70 nasvetov in priporočil za zmanjšanje ali odpravo problema debelosti pri otrocih. Med njimi je poziv restavracijam, naj zmanjšajo porcije in objavijo več informacij kalorični vrednosti hrane. V poročilu je tudi poziv šolam, naj uvedejo posodobljene standarde glede zdrave prehrane in omogočijo otrokom izobrazbo o tem. Spodbuja tudi odpiranje večjih samopostrežnih trgovin z večjo izbiro, kjer jih še ni. Otroške zdravnike pa poziva, naj redno merijo indeks telesne teže bolnikov.

Vir: Sta

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,591
30.11.2021. ob 10:33
285,221
06.10.2021. ob 09:47
110,329
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close