Marušič pričakuje od zdravstvenega sveta več kritičnosti in ne samo prikimavanja

Uredništvo, 14. maj 2010.

Minister za zdravje Dorjan Marušič je zdravstvenemu svetu predstavil svoj pogled na zdravstveni sistem. Kot je dejal, od zdravstvenega sveta pričakuje več proaktivnosti ter "kritičnosti…

Minister za zdravje Dorjan Marušič je zdravstvenemu svetu predstavil svoj pogled na zdravstveni sistem. Kot je dejal, od zdravstvenega sveta pričakuje več proaktivnosti ter “kritičnosti in ne samo prikimavanja”. Svet bo tako do prihodnje srede zbral in ministru posredoval svoje pripombe glede predloga zakona o zdravstveni dejavnosti.

Minister si bo v mandatu prizadeval ohraniti finančno vzdržnost in vzdržnost samega zdravstvenega sistema, kar pa pomeni ohraniti ali celo povečati doseženo v zdravstvu. Med področji, katerih se bo lotil za ohranitev vzdržnosti sistema, je izpostavil kadrovsko politiko, področje zdravil in področje kakovosti in varnosti.

Pri tem je napovedal pripravo strateških dokumentov z akcijskimi načrti na vsakem od naštetih področij, od zdravstvenega sveta pa pričakuje aktivno sodelovanje pri pripravi dokumentov ter pri dopolnjevanju predloga zakona o zdravstveni dejavnosti.

Tako bo zdravstveni svet pripravil pripombe na predloga zakona o zdravstveni dejavnosti (verzija iz 10. marca), o tezah pa bodo razpravljali prihodnjo sredo na sestanku pri ministru. Sicer pa se bo po mnenju ministra treba čim hitreje lotiti zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Med spremembami oz. dopolnitvami predloga zakona o zdravstveni dejavnosti je omenil opredelitev mreže, razmejitev javnega iz zasebnega ter normativov. Po njegovi oceni je trenutna opredelitev mreže v zdravstvu tako rigidna, da ne bo mogel niti minister imeti vpliva na njeno širjenje na primarni ravni. O opredelitvi oz. razmejitve javnega in zasebnega v predlogu omenjenega zakona je Marušič mnenja, da se njegov pogled na to temo ne bo razlikoval s pogledom zdravstvenega sveta. Preden je Marušič postal minister, je bil namreč član sveta, kjer so si bili po njegovih besedah precej enotni glede tega vprašanja. Ob tem je tudi napovedal, da ne namerava spreminjati sestave zdravstvenega sveta, ki ga bo moral na novo imenovati, saj je vezana na mandat ministra.

Sicer pa minister išče vse možne vzpodbude za večji priliv zdravnikov. Leta 2015 se bo po njegovih napovedih letno več zdravnikov upokojilo kot pa na novo prišlo v zdravstveni sistem. Zato napoveduje prevetritev področja specializacij, kot enega izmed možnih ukrepov je najavil odpravljanje administrativnih ovir pri vstopu zdravstvenih delavcev iz držav, ki niso članice EU. Po vzoru nekaterih drugih držav je ideja, da bi ti zdravstveni delavci imeli omejene naloge in bi delovali kot pomoč slovenskim zdravnikom. Jutri pa bo tudi dal pobudo za povečanje vpisa na medicinskih fakultetah. Medtem ko ljubljanska po njegovih besedah “poka po šivih”, bi lahko na Medicinski fakulteti v Mariboru povečali vpis za 20 mest letno.

Vir: Sta

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
07.07.2021. ob 00:49
284,502
28.07.2021. ob 20:47
110,197
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close