Zaljubljenost

Uredništvo, 13. maj 2010.
Ostalo

Ljubezen se začne z zaljubljenostjo. Ni nujno! Včasih lahko ljubezen nastane iz ravnodošja, dopadljivosti, prijateljstva in celo iz konflikta (spopada). Ljubezen in zaljubljenost sta dve…

Ljubezen se začne z zaljubljenostjo. Ni nujno! Včasih lahko ljubezen nastane iz ravnodošja, dopadljivosti, prijateljstva in celo iz konflikta (spopada). Ljubezen in zaljubljenost sta dve čustvi, med katerima obstaja bistvena razlika.

Zaljubiti se na prvi pogled – na osnovi svojih telesnih znakov človek zelo hitro ugotovi, da se je zaljubil v osebo, ki jo je srečal prvič v življenju.Ta oseba ga po svojih telesnih in značajskih lastnostih spominja na njegovo domišljijsko predstavo o idealnem partnerju. Človeku se zdi, da je ta oseba utelešenje (projekcija) njegove predstave. Zdi se mu, da je on (ona) pravi. Zaradi tega imajo mnogi zaljubljeni ljudje vtis, da dobro poznajo svojega partnerja, čeprav ga vidijo prvič v življenju.

Posledice te projekcije so različne:

  • Zaljubljeni ne dojema drugega takšnega, kot je, temveč takšnega, kot si želi. Zaradi tega odnos zaljubljenosti ni realen, resničen, temveč je odnos privida, ponaredka stvarnosti. Torej zaljubljeni dejansko ne ljubi osebe, ampak svojo skrivljeno, nepopolno podobo o njej. V življenju zaradi tega hitro nastopijo težave.
  • Intenzivnost občutka ”ljubezni” je v zaljubljenosti maksimalna (največja), ker se človeku zdi, da je objekt njegove ljubezni najboljši med možnimi in s tem tudi najpomembnejši. Tisto, kar je iskal, se skoraj popolnoma ujema s tem, za kar je prepričan, da je našel. Zato se zaljubljenost pogosto doživlja kot strast in je lahko močnejša od ljubezni. Vendar, na žalost, nima realne podlage;
  • Težava je tudi v tem, da se človek ne ukvarja s to drugo osebo, temveč s svojimi sanjarjenji o njej. Ne živi resničnega življenja, ampak samo sanjari in živi v oblakih.

Zaljubljenost traja toliko časa, dokler se ta predstava (projekcija) ujema z osebo. Potem se pokažejo resnične lastnosti te osebe v vsej svoji razsežnosti in začnejo odstopati od zaželjenih pričakovanj. Človek je razočaran in se odljubi. Oglejmo si primer. Nekemu dekletu so všeč visoki, svetlolasi in rjavooki fantje. Rada ima pozornost, humor, zanesljivost, občutek varnosti in smisel za lepoto narave. Veliko ji pomenijo tudi gibalne in intelektualne sposobnosti. Na zabavi zagleda svetlolasega fanta, ki zabava družbo okoli sebe. V trenutku se zaljubi vanj in je prepričana, da ima fant poleg svetlih las in zabavnosti tudi vse ostale lastnosti, ki jih ona ceni. Ampak to se njej samo zdi. Resničnost je lahko res takšna: fant je tudi visok, rjavook, zanesljiv, ljubi naravo,… in v tem primeru bo njena zaljubljenost prerasla v ljubezen. Lahko pa se zgodi, da fant razen teh dveh lastnosti, nima nobene druge več od tistih, katere si je želela.

Piše: Vesna Pišek, univ. dipl. psihologinja

Vir: To sem jaz

Spletni forum: Ljubezenski nasveti je virtualni prostor, kjer potekajo pogovori o ljubezni in ljubezenskih težavah. Zaupaj svojo zgodbo na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,494
26.09.2021. ob 09:23
284,985
18.10.2021. ob 23:01
110,291
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close