Brokoli

Uredništvo, 12. april 2012.

Ta izjemna zelenjava je doma ob Sredozemskem morju, pri nas pa raste predvsem na Primorskem in v Istri.

Ta izjemna zelenjava je doma ob Sredozemskem morju, pri nas raste predvsem na Primorskem in v Istri, vse bolj pogosto pa jo najdemo tudi na vrtovih v notranjosti dežele in na tržnici.

Brokoli so podobni cvetači in so iz botaničnega vidika predstopnja cvetače. Oblikujejo majhna, zelenkasta socvetja, ki jih odrežemo z 10 do 20 cm dolgim pecljem. Jemo tako mlade liste kot mehke dele stebla. Brokoli lahko režemo večkrat, vendar so poznejša socvetja manjša.

Brokoli postajajo vsako leto bolj priljubljeni. Imajo visoko prehransko vrednost. 100 g jedilnega dela vsebuje približno 3 g beljakovin, 3,1 g ogljikovih hidratov in 3,1 g prehranskih vlaknin. Kot večina druge zelenjave imajo zelo nizko energijsko vrednost, 100 g daje le 113 kJ oziroma 27 kkal. Vsebujejo veliko rudnin (železa 8,8 mg, kalcija 28 mg, natrija 12 mg, kalija 340 mg, fosforja 66 mg in cinka 0,6 mg) ter vitaminov (vitamina B1 0,04 mg, vitamina B2 0,12 mg, niacina 1,8 mg, vitamina C 54 mg, vitamina B6 0,17 mg, folne kisline 123 mcg, vitamina A 2 mcg in vitamina E 0,88 mg). Poleg tega so brokoli bogati s številnimi dobro znanimi antioksidanti, kot so karotenoidi, flavonoidi, fenoli, pa tudi snovmi, ki delujejo rakotvorno, na primer z indoli ter fenoli, in snovmi, ki razstrupljajo telo (izotiocianati). Zaradi vseh teh sestavin so brokoli ena izmed najbolj učinkovitih vrst zelenjave za zaščito pred rakavimi obolenji in boleznimi srca, verjetno pa tudi proti sivi mreni.

Užitni deli so cvetovi temnozelene, bele, rumene ali vijolične barve, listi in steblo pod rožo. Sveže odrezani brokoli so prijetnega maslenega okusa in dovolj mehki, da jih lahko uživamo tudi presne v solati. Zlasti majhni nežni cvetovi so odlični z različnimi prelivi in omakami. Brokole lahko skuhamo v pari ali pa jih na hitro pokuhamo v majhni količini vrele vode in v pokriti posodi, samo toliko, da se zmehčajo. Izvrsten okus na hitro skuhanih brokolov se ujema s široko paleto živil.

Kako poteka kuhanje v pari?

Parjenje poteka v posebnih loncih s pokrovom, ki se dobro zapira, in z vstavkom v obliki sita. Zadostuje, da dno lonca pokrijete z malo vode, približno 3 cm. Pri parjenju se ohrani trdnost, barva in aroma, zaradi česar varčujte s soljo. Če uporabite tudi vodo od parjenja, je izguba hranilnih snovi zanemarljiva. Cvetove položite v sito, v lonec pa nalijte toliko vode, da je dno dobro pokrito. Lonec pokrijete s pokrovom. Zavre naj na močnem ognju, nato pa kuhajte na zmernem ognju približno 8 minut. Nato cvetove poskusite in morda bo treba še 2-3 minute kuhati. Čas parjenja je nekoliko daljši kot čas kuhanja v vodi. V obeh primerih pa je čas toplotne obdelave odvisen od vrste brokolov.

Jedi iz brokolov zaradi nežnega okusa ne prenesejo izrazitih začimb. Poleg morske soli in popra uporabljajte samo muškatni orešček, baziliko in limonin sok.

Jolanda Prelec-Lainščak, univ. dipl. inž. živ. tehn. 

Zdrava prehrana

Spoznajte skrivnostno moč vrtnin na forumu Vrtičkarstvo in zelišča.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,420
24.07.2021. ob 23:02
284,474
12.07.2021. ob 21:25
110,190
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close