Zdravljenje astme in KOPB

Uredništvo, 02. junij 2010.

Obravnava astme in kronične obstruktivne pljučne bolezni je zahtevna, predvsem pa morajo bolniki čimbolj natančno izpolnjevati zdravnikova navodila. Prvo dejstvo, s katerim se morajo bolniki…

Obravnava astme in kronične obstruktivne pljučne bolezni je zahtevna, predvsem pa morajo bolniki čimbolj natančno izpolnjevati zdravnikova navodila.

Prvo dejstvo, s katerim se morajo bolniki z astmo in KOPB soočiti in sprijazniti, je, da sta obe bolezni neozdravljivi oziroma kronični. Vse, kar je mogoče narediti, je, da se ju, eno bolj in drugo manj, obvlada. Bolniki z astmo imajo zdaj vse možnosti popolnoma obvladati svojo bolezen, se ukvarjati s športom in delati kot zdravi ljudje, skratka, živeti popolnoma normalno življenje. Za bolnike s KOPB je izjemnega pomena odkrivanje bolezni v zgodnjih stadijih, ko še ni navzočih toliko simptomov: prvi in drugi stadij bolezni na zunaj še ni opazen, v tretjem bolnik težje diha in se hitro utrudi, pri četrtem pa se ti simptomi še poslabšajo. KOPB je skoraj izključno pogojena s kajenjem in se pri nekadilcih ne more razviti oziroma se razvije v izjemno malo primerih. Napredovanje te težke bolezni dihal je mogoče najučinkovitejše ustaviti z opustitvijo kajenja.

Zdravljenje astme

Terapijo za zdravljenje astme določajo glede na stopnjo astme pri bolniku. Stopnjo astme pa merijo glede na število poslabšanj, število nočnih poslabšanj, rezultate meritev pretoka zraka v različnih obdobjih dneva in ob poslabšanjih. “V zadnjih desetih letih je prišlo do zelo velikega napredka pri zdravljenju astme. Bolnike so prej zdravili samo z zdravili, ki so širila bronhije. Veliko bolnikov je bilo vodenih neustrezno, zaradi česar je prihajalo do hudih poslabšanj, tudi takšnih, ki so zahtevala zdravljenje v intenzivnih enotah. Toda odkar je pri terapiji prišlo do uvedbe inhalacijskih glukokortikoidov, je astma – vsaj pri bolnikih, ki redno jemljejo zdravila – zelo dobro vodena. Znatno manjkrat prihaja do poslabšanj in bolniki dosegajo veliko boljšo kakovost življenja,” je povedal dr. Matjaž Turel iz Kliničnega centra v Ljubljani. Cilj zdravljenja astme je popoln nadzor bolezni, torej da bi bil bolnik skoraj brez težav.

Vir: revija Viva

Imate morda tudi vi težave s težko sapo, hitro utrujenostjo? Obiščite spletni forum in povprašajte za strokovni nasvet na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,426
29.07.2021. ob 13:47
284,507
12.07.2021. ob 21:25
110,198
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close