Borovnice

Uredništvo, 08. maj 2012.

Borovnice sodijo med najbolj zdravo in celo zdravilno delikatesno sadje. Pomagajo pri slabokrvnosti, urejujejo prebavo in vrednost sladkorja v krvi ter vračajo moč in vitalnost…

Borovnice sodijo med najbolj zdravo in celo zdravilno delikatesno sadje. Pomagajo pri slabokrvnosti, urejujejo prebavo in vrednost sladkorja v krvi ter vračajo moč in vitalnost vašemu organizmu, saj so polne vitaminov in mineralov.

 

Jagode vsebujejo veliko pektina, C vitamina, kalija in antocianozidov. Uravnavajo odvajanje, preprečujejo nastajanje oblog v arterijah, povečujejo odpornost organizma, vzdržujejo normalno ravnovesje tekočin v telesu, normalno delovanje srca in uravnavajo krvni tlak. Najpogosteje jih jemo v sadnih solatah, zavitkih, pecivih.

Vir:http://www.era-trade.com/

Jagode ameriških borovnic imajo veliko hranilno vrednost. Bogate so s sladkorjem, suho snovjo, kislinami, vitamini, rudninami, vsebujejo pa tudi številna organska barvila – antociane. Poseben skladen okus dajejo borovnicam hlapne snovi, ki so po sestavi drugačne, kot jih imajo gozdne borovnice.
Kakor se vrste jagodičja so tudi borovnice nizkokalorično sadje. Pomembne so v dietetični prehrani in domačem zdravilstvu.zaradi vsebnosti kislin in aromatičnih snovi, pektinov spodbujajo izločanje sline in pomagajo pri prebavi. Velika vsebnost kalija v jagodah vpliva na izločanje vode iz organizma. Jagode vsebujejo tudi čreslovino, zato delujejo razkuževalno, poleg tega varujejo stene ožilja ter preprečujejo in blažijo vnetja. Že dolgo je znano, da uživanje borovnic lajša težave pri ledvičnih kamnih, vnetju mehurja, kroničnih črevesnih vnetjih, hemeroidih, grižah. Svež borovničev sok je dobro razkužilo za ustno votlino in grlo. Poseben pomen imajo borovnice v prehrani in lajšanju težav sladkornih bolnikov. Naravno barvilo mirtilin, ki ga vsebujejo tako jagode, kot listi borovnic, omejuje in znižuje vrednost sladkorja v krvi. Pomagajo zatirati številne povzročitelje bolezni v črevesju. Otroci, ki redno uživajo borovnice nimajo glist. Pri zdravljenju sladkornih bolnikov dobro učinkuje tudi uživanje čaja borovničevega listja.

  • Če borovnice vključite v redno prehrano (skodelica borovnic na dan), z njimi lahko znižate raven holesterola in maščob v krvi. Velika vsebnost vitamina C pripomore, da laže prenesemo stres, ker visokovredne biološke snovi iz borovnic pomirjajo in krepijo živce.
  • Ker so nizkokalorične (100g borovnic vsebuje le 60 kcal), so primerne tudi za vse tiste, ki pazijo na svojo telesno težo –  pomagajo pri hujšanju.
  • V novejšem času borovnice pogosto izsušujejo za shranjevanje, tako da jagode po hitrem postopku dehidrirajo, da vsebujejo le 5 do 15 % vlage, saj so po ponovni ovlažitvi ravno tako napete in ohranjajo značilen okus svežega sadja.
  • Zmrzovanje jagod je uspešen način shranjevanja. Razen vitamina C se vitaminska in hranilna vrednost zelo malo spremeni.
  • Iz borovnic so zelo kvalitetne in  okusne sladice.
  • Kompote džeme in marmelade pa lahko kuhamo oziramo konzerviramo s polmanj sladkorja kot z gozdnimi in zadostuje že razmerje sadje : sladkor =  2 : 1

Vir: Milica Oblak, 1996: Ameriške borovnice
Vir:
http://users.volja.net/tvarsek/Borovnice.htm

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,495
12.07.2021. ob 21:25
110,196
27.07.2021. ob 22:50
Preberi več

New Report

Close