TEDEN BOJA PROTI RAKU POSVEČEN MOŠKIM

Uredništvo, 04. marec 2010.

Zveza slovenskih društev za boj proti raku tudi letos prvi teden marca organizira teden boja proti raku. Tokrat opozarjajo na pomen preventive ter zgodnjega odkrivanja…

Zveza slovenskih društev za boj proti raku tudi letos prvi teden marca organizira teden boja proti raku. Tokrat opozarjajo na pomen preventive ter zgodnjega odkrivanja vrst raka, ki se pojavljajo predvsem ali pa izključno pri moških. Najpogostejša oblika raka pri moških je rak prostate.

Rak prostate se pojavlja predvsem pri starejših moških. Odkrije se ga vedno več predvsem zato, ker ga zdravniki z določanjem za prostato specifičnega antigena bolj intenzivno iščejo.

Zakaj razlike med spoloma

Pri moških se bolj pogosto kot pri ženskah pojavljajo tudi rak debelega črevesa in danke, želodca ust in žrela, sečnega mehurja, ledvic, trebušne slinavke, levkemije, rak grla, jeter in požiralnika. Večina teh vrst raka je med drugim povezana s kajenjem, čezmernim pitjem alkoholnih pijač, pomanjkanjem telesne dejavnosti in nezdravo hrano.

0D1B47C4-50B1-11E1-8642-E45F66B94067

Razlike med spoloma so sicer po eni strani posledica bioloških razlik, po drugi strani pa sociološke in socialnoekonomske razlike vodijo v različno izpostavljenost nevarnostnim dejavnikom. Med moškimi je praviloma večja razširjenost škodljivih življenjskih navad in razvad, v večji meri pa so tudi izpostavljeni karcinogenom na delovnih mestih.

Sicer je Slovenija med državami v Evropi z najnižjo razširjenostjo kajenja med moškimi srednjih let, kar se kaže tudi v manjšanju zbolevnosti in umrljivosti za pljučnim rakom pri moških, starih od 20 do 64 let. Vseeno pa se moški še vedno premalo gibajo in pojedo preveč nezdravih živil, popijejo pa tudi preveč alkoholnih pijač, opozarjajo v zvezi. Poseben problem je še to, da moški pri sumljivih znakih raka kasneje obiščejo zdravnika, zato je pri njih rak bolj napredoval in je zato težje ozdravljiv.

Podrobnejše informacije preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,429
31.07.2021. ob 10:19
284,523
31.07.2021. ob 17:39
110,201
01.08.2021. ob 00:11
Preberi več

New Report

Close