Navodila za uporabo Med.Over.Net

Uredništvo, 16. december 2009.
Ostalo

Za lažjo in bolj prijazno uporabo smo pripravili predstavitev najpogostejših vprašanj o uporabi forumov in spletnih strani www.over.net. Odprti forumi – nemoderirani forumi: Nemoderirani forumi…

Za lažjo in bolj prijazno uporabo smo pripravili predstavitev najpogostejših vprašanj o uporabi forumov in spletnih strani www.over.net.

Odprti forumi – nemoderirani forumi:

Nemoderirani forumi so odprte posvetovalnice, kjer neregistriran in neprijavljen uporabnik za osebno izražanje objavljene teme prosto komentira, piše in odpira nova sporočila.

Pri pisanju se naveže na “Nova tema”, si nadene “Uporabniško ime” (vzdevek, ang. nick), ki ga vpiše v okno “Vaše ime”, vpiše “Naslov sporočila” in vsebino sporočila.

Vsebino sporočila lahko uporabnik dodatno oblikuje z ikonami, ki se nahajajo na zgornem delu vsebinskega vnosnega polja.

Zaradi preprečevanje e-slame (ang. spam) reši vsebinsko ali matematično vprašanje. Sporočilo lahko “Predogleda” in “Pošlje”. Sporočilo je v trenutku vidno na spletni strani.

Slika 1: Primer pravilno izpolnjenega sporočila, ki ga piše neprijavljen uporabnik:

Delno zaprti forumi:

Moderirani forumi so posvetovalnice, za katere skrbi strokovnjak. Vsako sporočilo uporabnik napiše na enak način kot v nemoderiranem forumu. Opozorilo: v nekaterih forumih mora uporabnik biti registriran in prijavljen! Na to ga opozori sistem pred oddajo sporočila.

Ko je sporočilo oddano, potuje do moderatorja, ki ga prebere, nanj odgovori in sporočilo potrdi za objavo. Sporočilo je šele po tem postopku vidno na spletni strani. Dolžina postopka objave sporočila je odvisna od zasedenosti moderatorja in števila vprašanj, običajno pa traja do dva dni.

1. Registracija

Registracija je brezplačna in prostovoljna. Uporabniku omogoča dodatne možnosti in orodja za lažjo uporabo foruma. Aktivnim uporabnikom, ki veliko pišejo, se priporoča, da si registrirajo izbrano ime.

Uporabnikom pri registraciji ni potrebno uporabiti pravega imena, temveč samo veljavni elektronski naslov.

Registracija uporabniškega imena pomeni, da slednje ni na voljo pri registraciji drugega uporabnika. Z uporabniškim imenom si uporabnik gradi identiteto in prepoznavnost na forumu. S sporočanjem si piše zgodovino.

Ko uporabnik registrira uporabniško ime, sistem na njegov naslov pošlje potrditveno elektronsko sporočilo. Uporabnik s klikom na povezavo v elektronskem sporočilu aktivira uporabniško ime. Ko je ime aktivirano, uporabnik prične z uporabo imena.

Celoten postopek registracije poteka hitro in je končan v nekaj minutah. Registriranega uporabniškega imena ni moč spreminjati.

Slika 2: Primer registracije uporabniškega imena:

 

Želim registrirati uporabniško ime>>

 2. Prijava

Po tem, ko je uporabniško ime registrirano in aktivirano se lahko uporabnik z izbranim registriranim imenom prijavi. Neregistrirani uporabniki pa za pisanje na forumu uporabljajo katerokoli ime, ki še ni v uporabi.

Prijava se lahko opravi na vsaki strani portala in na forumu.

Prijava olajša uporabo forumov in omogoča uporabniku več možnosti in uporabe orodij. Prijavi se lahko vsaj uporabnik, ki ima predhodno registrirano uporabniško ime.

Slika 3:Prikaz prijave

3. Sprememba uporabniškega imena

V nadzorni plošči lahko spremenite e-naslov. Pri tem morate biti prijavljeni z uporabniškim imenom, ki ga ne želite več uporabljati.
Ko to opravite, si lahko registrirate nov vzdevek s starim e-naslovom naslovom (glej točko 1).

Želim spremeniti e-naslov >>

4. Članstvo

Zavod Med.Over.Net za moderatorje in uporabnike sistema Over.Net vodi klub članov, ki imajo določene ugodnosti in poseben status na sistemu. Člani s simboličnim prispevkom prispevajo k delovanju brezplačnega zdravstvenega virtualnega sistema. V zameno dobijo identifikacijsko izkaznico, članske ugodnosti in srček, ki se izriše ob njihovem uporabniškem imenu na forumu.

Želim postati član>>

5. Uporabna orodja na forumu

Na forumih ima uporabnik na voljo več orodij, ki olajšajo uporabo in so prikazana na spodnjih dveh slikah. Vsa prikazana orodja so na voljo LE registriranim in prijavljenim uporabnikom.

Orodja uporabljate s prijavo>> , če uporabniškega imena še nimate, se lahko registrirate>>

Slika 4: Orodja na spisku sporočil:

Slika 5: Orodja v odprtem sporočilu (temi):

6. Predstavitev in opis uporabnih orodij (funkcij):

Seznam forumov – povezava na seznam vseh forumov.

Seznam tem – povezava na seznam vseh tem v izbranem forumu.

Na temo – povezava na seznam tem v izbranem forumu in skok na naslov teme, v kateri se trenutno nahajate.

Nova tema – odpre novo sporočilo. Preden odprete sporočilo z iskalnikom preverite, ali je podobna tema že objavljena. Na ta način boste našli več uporabnih nasvetov in ne boste podvajali teme, kar med uporabniki ni ravno zaželeno.

RSS – naročilo na seznam novic v forumu ali na posamezno temo. Sporočila ali novice se prikazujejo v živem zaznamku v vašem brskalniku ali v kakšnem drugem odjemalcu RSS.

Iskanje – iskalnik za iskanje po ključnih besedah med objavljenimi sporočili ali njihovimi avtorji.

Moja nadzorna plošča – mesto, kjer pregledujete in urejate osebni profil, podpis, nastavitve e-naslova, možnosti zasebnosti, z njeno pomočjo sledite zanimivim temam, nastavite forum, spreminjate geslo …

Zasebna sporočila / Odgovor preko zasebnega sporočila – drugemu uporabniku osebno pošljete zasebno sporočilo, ki ga lahko prebere samo on. Zasebno sporočilo uporabite, kadar tema ni zanimiva za druge uporabnike ali pa bi jo želeli ohraniti v tajnosti.

Odgovori – napišite odgovor na sporočilo.

Citiraj sporočilo – uporabite, kadar želite navesti besedilo avtorja. Citirate lahko celotno sporočilo ali delno. Poiščete temo, ki jo želite citirati in v njej kliknete Citiraj. Paziti je potrebno, da se ne briše ukazov ““, ki označujejo začetek in konec citata. Besedilo vmes se lahko poljubno briše. Funkcija je uporabna, kadar se želite navezati na del besedila ali poudariti njegovo bistvo.
S “citiraj” v dolgih verigah sporočil tudi nedvoumno poveste, na kateri del teme se vaša replika nanaša.

Sledi temi – uporabite za sledenje zanimivih sporočil. Tako lahko kadarkoli preverite, če je v izbrani temi kaj novega. Če želite, ste o novih vpisih v temo obveščeni tudi na elektronski naslov.

Posreduj sporočilo moderatorjem – S klikom na to orodje posredujete sporočilo moderatorju. Posreduje se temo, ki je potrebna podrobnega vpogleda in presoje primernosti za objavo.
S to možnostjo uporabnik pomaga in so-kreira prijazen, kulturen in ažuren forum.
Pomembno: Ta možnost se ne uporablja za “priganjanje” dela moderatorjev, pač pa posredovanje neprimernih sporočil.

Naprej / Nazaj – za premikanje med stranmi v izbrani temi.

Novejše / Starejše teme – za premik na temo za ali pred tisto, v kateri se trenutno nahajate.

Kot vsako spletno mesto ima tudi Over.Net svoja pravila obnašanja in hišni red. Več o tem lahko preberete na strani “Pravilniki >>

V primeru težav se obrnite na e-naslov [email protected] ali v nujnih primerih na telefonsko številko 01 / 520 50 50.

Med. Over. Net
Na svetovnem spletu na Kresno noč, 23. junija 2000

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,589
26.09.2021. ob 09:23
285,209
06.10.2021. ob 09:47
110,326
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close