KRONIČNA LIMFATIČNA LEVKEMIJA, NOVOSTI Z 51. KONGRESA AMERIŠKIH HEMATOLOGOV (ASH)

Uredništvo, 15. december 2009.

Med 5. in 8. decembrom 2009 je v ameriškem mestu New Orleans potekal 51. kongresu ameriških hematologov (ASH), najpomembnejše letno srečanje s področja hematoloških rakov….

Med 5. in 8. decembrom 2009 je v ameriškem mestu New Orleans potekal 51. kongresu ameriških hematologov (ASH), najpomembnejše letno srečanje s področja hematoloških rakov. Med številnimi raziskavami o napredku pri zdravljenju hematoloških bolezni je farmacevtska družba Roche predstavila rezultate raziskav pri zdravljenju levkemij in limfomov z biološkim tarčnim zdravilom rituksimab ki potrjujejo koristnost uporabe pri zdravljenju bolnikov z najpogostejšo obliko levkemije pri odraslih – kronično limfatično levkemijo.

Kronična limfatična levkemija (KLL) je najpogostejša vrsta levkemije pri odraslih, saj v zahodnem svetu predstavlja med 30 in 40 % vseh levkemij. (Vir: 1, 2) Bolezen se pojavi pri približno 3 ljudeh na 100.000 prebivalcev in se 30 % pogosteje pojavlja pri moških kot pri ženskah. Po zadnjih podatkih Registra raka so leta 2006 v Sloveniji diagnozo kronične limfocitne levkemije postavili 97 novim bolnikom.

V začetku letošnjega leta je z Evropska komisija odobrila uporabo zdravila rituksimab v kombinaciji s kemoterapijo za zdravljenje predhodno nezdravljenih bolnikov s kronično limfocitno levkemijo (KLL). Kombinacija z rituksimabom je postala nov standard zdravljenja za bolnike s KLL, ki še niso bili predhodno zdravljeni. Odobritev je temeljila na ugodnih rezultatih raziskave CLL8, ki pa se še nadaljuje in najnovejši rezultati zdravljenja KLL z zdravilom rituksimab so bili predstavljeni prav na že omenjenem 51. kongresu ameriških hematologov (ASH) v New Orleansu, ZDA.

Rezultati raziskave CLL8 so pokazali, da bolniki, ki ob kemoterapiji v prvem zdravljenju KLL dobijo zdravilo rituksimab, živijo dlje kot tisti, ki so jih zdravili samo s kemoterapijo.

Po besedah glavnega raziskovalca v raziskavi CLL8, profesorja Michaela Halleka iz nemške raziskovalne skupine za KLL, tokratni rezultati prvič kažejo, da lahko z zdravljenjem podaljšamo preživetje bolnikov s KLL. Ti rezultati podpirajo stališče, da je kombinirano zdravljenje z rituksimabom in kemoterapijo FC (fludarabin, ciklofosfamid) zlati standard v prvi liniji zdravljenja KLL za bolnike v dobri kondiciji.

Novi podatki iz raziskave CLL8 kažejo, da je med bolniki,  ki so jih zdravili s kombinacijo tarčnega biološkega zdravila rituksimab in kemoterapije FC po 3 letih živelo 87,2 % bolnikov v primerjavi z 82,5% 3 letnim preživetjem pri bolnikih, ki so jih zdravili samo s kemoterapijo FC. Srednje preživetje brez bolezni je bilo 51,8 mesecev v skupini zdravljeni s kombinacijo kemoterapije in tarčnega biološkega zdravljenja, medtem ko je to znašalo 32,8 mesecev pri bolnikih, ki so prejemali le kemoterapijo. (Vir: 3)

CLL8 je velika mednarodna raziskava faze III, ki ocenjuje učinkovitost kombiniranega zdravljenja z rituksimabom in klasično citostatsko shemo fludarabin/ciklofosfamid (FCR) v prvi liniji KLL. Prvič so rezultate te raziskave predstavili na lanskem kongresu ameriških hematologov ASH 2008. Rezultati so pokazali boljši nadzor nad boleznijo (daljše remisije) s FCR v primerjavi s samo kemoterapijo FC.

Letošnji rezultati so plod dolgotrajnega spremljanja bolnikov v raziskavi  in prvič tudi pri KLL kažejo, da bolniki, ki jih ob kemoterapiji zdravijo z rituksimabom, živijo dlje.

Zasnova raziskave CLL8 – 817 bolnikov s KLL, ki pred tem niso bili zdravljeni, so med julijem 2003 in marcem 2006 v raziskavo vključevali v 203 centrih v 11 državah. 408 bolnikov je prejelo 6 ciklov zdravljenja z rituksimabom in kemoterapijo, 409 pa samo s kemoterapijo. (Vir: 3)

Primarni cilj zdravljenja je bilo preživetje brez bolezni. Sekundarni cilji so vključevali tudi celokupno preživetje, preživetje brez dogodkov in število popolnih odgovorov na zdravljenje.

Od začetkov uporabe v letu 1997 je bilo z zdravilom rituksimab zdravljenih že skoraj 2 mio bolnikov po vsem svetu.

Preberite podrobnejše informacije o kronični limfatični levkemiji (KLL) v PRILOGI   

Viri:

1* Watson L et al., Disease burden of chronic lymphocytic leukaemia within the European Union, European Journal of Haematology 2008; 81(4), 253-258
2.*
http://www.cancerbackup.org.uk/Cancertype/Leukaemiachroniclymphocytic/General/WhatisCLL
3.* Hallek, M. et al. Abstract #535. First-Line Treatment with Fludarabine (F), Cyclophosphamide (C), and Rituximab (R) (FCR) Improves Overall Survival (OS) in Previously Untreated Patients (pts) with Advanced Chronic Lymphocytic Leukemia (CLL): Results of a Randomized Phase III Trial On Behalf of An International Group of Investigators and the German CLL Study Group. Annual Meeting of the American Society of Hematology (ASH), December 2009.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,539
03.08.2021. ob 07:48
110,202
03.08.2021. ob 07:20
Preberi več

New Report

Close