Kalčki za zdravo življenje

Dandanes veliko beremo o zdravi prehrani in o tem, kako pomembna je za naše vsakdanje življenje …

Dandanes veliko beremo o zdravi prehrani in o tem, kako pomembna je za naše vsakdanje življenje. Uživanje visoko kakovostnih jedi bi moralo biti naša prioriteta, saj nam omogoča zdravo življenje. In če smo zdravi, smo ustvarjalni, polni energije in se tako lahko uspešno soočamo z vsakdanjim življenjem.

Priporočila prehrane, ki pomembno vplivajo na ohranjanje zdravja, večina od nas že kar dobro pozna. Predvsem velja, da moramo izbirati mešano prehrano iz vseh skupin živil. Pomembno je, da je v hrani čim manj predelanih živil. Najbolje je, da hrano pripravljamo iz svežih živil in da zaužijemo hrano s čim manj dodanimi konzervansi, aditivi in soli.

Eno od odličnih svežih živil, s katerim si lahko dopolnimo in izboljšamo dnevne obroke hrane, so kalčki, klice in kaleče seme. Pozimi so poceni nadomestilo doma pridelane zelenjave.

Lastnosti kalčkov

Kalčke odlikujejo številne dobre lastnosti:

 • Visoka hranilna vrednost,
 • Enostavni so za vzgojo na domačem kuhinjskem pultu,
 • So vsestransko uporabni v prehrani (solate, namazi, dušene jedi, priloge, narastki, omlete itd.),
 • Z vitamini dopolnjujejo jedi,
 • Z njimi so jedi bolj hranljive, bolj okusne in lepše na pogled,
 • Pozitivno vplivajo na naše zdravje in dobro počutje.

Imajo pa tudi številne prednosti:

 • Vitamini (Kalčki vsebujejo veliko vitaminov C in A, ki sta antioksidanta, ter vitamine iz skupine B. Zanimivost: pol kozarca večine vrst kalčkov vsebuje več vitamina C kot šest kozarcev pomarančnega soka. Kaleča zrna so pravcate tovarne vitaminov)
 • Beljakovine (V sojinih kalčkih je 28 % beljakovin, medtem ko jih je v mesu 13 %, v jajcih pa 11 %)
 • Minerali (Kalčki kapusnic imajo desetkrat več kalcija kot, na primer, krompir. Težko sprejemljive oblike mineralov med kaljenjem preidejo v lažje sprejemljive. Ko kalček požene prve korenine, začnejo te srkati rudninske snovi iz vode, zato je količina rudninskih snovi odvisna tudi od kakovosti vode, s katero jih spiramo)
 • Eterične snovi (Skrbijo za prijetne vonjave kalčkov)
 • Grenke snovi (Dajejo kalčkom izrazit okus in izboljšujejo prebavo)
 • Prebavljivost (Prebavljivost semen se s kaljenjem poveča, kar še posebej velja za stročnice. Snovi, ki povzročajo napenjanje, se med kaljenjem razgradijo)
 • Zdravilne snovi (Kalčki lucerne, detelje in brokolija vsebujejo kanavanin, ki povečuje odpornost proti nekaterim oblikam raka, ter estrogene, ki spodbujajo rast in gostoto kosti ter zavirajo osteoporozo. Kalčki brokolija vsebujejo glukosinolate in isotiocianate, ki spodbujajo produkcijo različnih encimov v organizmu. Kalčki lucerne so vir saponinov, ki odstranjujejo škodljivi holesterol in nasičene maščobne kisline ter spodbujajo delovanje imunskega sistema organizma)

Izbira ustreznih sestavin in priprava kakovostnega uravnoteženega obroka ni tako težka, kot se morda zdi na prvi pogled. Potrebujemo nekaj znanja in zavest, da želimo svojemu telesu in zdravju dobro.

Kalčke si vzgojimo sami

Vzgoja kalčkov je preprosta in nezahtevna. Na delčku kuhinjskega pulta si pričarajte svojo zeleno oazo zdravja – oazo kalčkov. Ko nam kalčki sčasoma zlezejo pod »jezik«, ugotovimo, koliko različnih jedi nam popestrijo in kako preprosto nam izboljšajo počutje.

 Uporaba kalilnikov
Uporaba kalilnikov je primerna za lucerno, redkev, lečo, sladki komarček, sabljasti triplat, rdeče zelje, čebulo, sončnico in zeleni mungo fižol. Bolj ali manj za vso seme, razen za krešo in gorčico, za kateri je značilno, da med kaljenjem izločata sluz.

Odličen kalilnik je kalilnik z imenom CROQ PUNCH.
Je zelo enostaven. Pladnje zložimo enega na drugega, in sicer tako, da med njimi kroži več zraka.

Razmere za kaljenje
Seme miruje, dokler nima ustrezne vlage, zraka in toplote. Šele ko so izpolnjeni navedeni pogoji, se mirovanje zaključi in zarodek začne rasti. Prva faza v razvoju kalčka je nabrekanje. Dokler se kalček ne pokaže, kalimo v temi, šele nato seme izpostavimo svetlobi. Večina semen kali pri 18 do –22 stopinjah Celzija, žita pa kalijo tudi pri nižji temperaturi. Voda in zrak morata biti v pravilnem in določenem razmerju. Seme mora biti enakomerno vlažno, nikdar pa preveč mokro. Vsakodnevno spiranje skrbi za zadostno vlago, za zračenje in odstranjevanje ogljikovega dioksida ter ostalih odpadnih snovi. S spiranjem preprečimo razvoj glivic, bakterij, gnitje in plesnenje nežnih kalčkov.

Kaljenje v skodelah

Plitve skodelice uporabljamo za semena, ki izločajo sluz: kreša, gorčica. To so običajno glinaste, plitve skodelice z mrežo, na katero razporedimo seme. Ko se navadimo, je vzgoja zelo enostavna in hitra.

Vzgoja v kozarcih (po receptu Daria Cortese)
Za vzgojo v kozarcih so primerna večja in manj zahtevna semena: soja, leča, zeleni mungo fižol, sončnica, lucerna.

 1. Potrebujemo nekaj kozarcev različnih velikosti (npr. 0,72 L) in primerno velike plastične pokrovčke, ki jih preluknjamo.
 2. V kozarec damo za prst do dva debelo plast opranega semena, ga zalijemo z vodo in pokrijemo.
 3. Naslednje jutro vodo odlijemo in seme enkrat do dvakrat speremo. Po zadnjem spiranju kozarec obrnemo navzdol, da voda odteče. Nato ga položimo v vodoraven položaj in v prostor s sobno temperaturo. Na začetku v temnejši prostor, ko seme vzkali (običajno po dveh dneh), pa potrebujejo kalčki svetlobo.
 4. Seme spiramo vsak dan dvakrat (zjutraj in zvečer), manjše seme, kot je npr. lucernino, pa trikrat. Uporabimo vodo iz pipe, ki naj ima sobno temperaturo. Po zadnjem spiranju naj bo kozarec dalj časa obrnjen navzdol, da odteče vsa voda.
 5. Kalčke uživamo po dveh do petih dneh, odvisno od vrste semena.

Kaj se dogaja v procesu kalitve?

 1. Nabrekanje semena – skozi semensko ovojnico prideta v seme zrak in voda. Seme pospeši dihanje in začne se presnova. Nastali encimi vplivajo na spremembo rezervnih snovi in začne se tvorba kalčka.
 2. Kaljenje semena – kalimo na svetlem, saj se tako izboljša hranilna vrednost in zniža količina nitrata. Večini semen za kaljenje ustreza sobna temperatura (18 oC do 22 oC).

Spravilo kalčkov
Spravljamo jih kadar koli. Seveda pa obstajajo zgornje meje. Stari kalčki so pogosto grenki. Spravilo uravnavamo glede na potrebe v kuhinji in glede na čas, ko so najbolj okusni. Hitro so nakaljena semena stročnic.
Do uporabe lahko kalčke hranimo na hladnem, vendar najdlje teden dni. Pred uporabo jih je priporočljivo splahniti z vodo. Če dobijo kalčki neprijeten vonj in videz, jih zavržemo. Nikoli ne uživamo plesnivih kalčkov!

Čiščenje kalilnika ali posod
Pladnje kalilnika ali posode po kaljenju natančno operemo z detergentom in dobro splahnemo. Lahko jih operemo tudi v pomivalnem stroju. Po možnosti posode nato operemo tudi s kisom, ki ustvari kislo okolje, ki preprečuje razmnoževanje bakterij.

 Shranjevanje semena za kalčke
Zalogo semen hranite v suhem, zračnem in temnem prostoru.

Priporočamo nakup posebnih semenskih vrečic, katerih seme je namenjeno kaljenju. Še bolje je, če je seme ekološko pridelano. V Sloveniji se takšno seme dobi v večjih vrtnih centrih, specializiranih trgovinah za zdravo prehrano in vse pogosteje tudi večjih živilskih trgovinah.

 • BIO KALČKI BROKOLIJA CALABRESE (Brassica oleracea)
 • BIO KALČKI ČEBULE (Allium cepa)
 • BIO KALČKI GORČICE (Sinapis alba)
 • BIO KALČKI GRAHA (Pisum sativum)
 • BIO KALČKI KITAJSKEGA DROBNJAKA (Allium tuberosum)
 • BIO KALČKI LEČE (Lens esculentum)
 • BIO KALČKI LUCERNE – ALFA ALFA (Medicago sativa)
 • BIO KALČKI MEŠANICE STROČNIC
 • BIO KALČKI PŠENICE (Triticum aestivum)
 • BIO KALČKI RDEČE PESE (Beta vulgaris)
 • BIO KALČKI RDEČEGA ZELJA (Brassica oleracea)
 • BIO KALČKI REDKVE DAIKON (Raphanus sativus)
 • BIO KALČKI REDKVE SANGO (Raphanus sativus)
 • BIO KALČKI SABLJASTEGA TRIPLATA (GRŠKO SENO) (Trigonella foenum-graecum)
 • BIO KALČKI SLADKEGA KOMARČKA (Foeniculum vulgare)
 • BIO KALČKI SOJE (Glycine max)
 • BIO KALČKI SONČNICE (Helianthus annuus)
 • BIO KALČKI VRTNE KREŠE (Lepidium sativum)
 • BIO KALČKI ZELENEGA MUNGO FIŽOLA (ZELENE SOJE) (Vigna radiata)

Recept za pripravo kalčkov

Rezanci z bučkami in kalčki

Sestavine: 400-500 g polnozrnatih rezancev, 2 mali bučki (cukini), 1 čebula, 1 jedilna žlica hladno stiskanega oljčnega olja, 100 ml sladke smetane, 100 g kisle smetane, 2 jedilni žlici limoninega soka, sol, 25 g čebulnih kalčkov, 50 g sončničnih kalčkov, 50 g lucerninih kalčkov.

Narezano čebulo zarumenimo na oljčnem olju, dodamo narezane bučke in na kratko podušimo. Nato dodamo obe smetani in na hitro pokuhamo. Dodamo sok limone in sol. Omaki dodamo sončnične kalčke in jo prelijemo čez kuhane rezance. Jed okrasimo s kalčki čebule in lucerne.

Zdravi in vsak dan sveži kalčki naj postanejo del našega vsakdanjega jedilnika.

Več nasvetov in receptov preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
07.07.2021. ob 00:49
284,503
29.07.2021. ob 10:58
110,198
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close