Dojenje v javnosti

Uredništvo, 18. november 2009.

V času, ki ga živimo, je postalo nujno potrebno (pa tudi moderno), da imamo svoje otroke vedno s seboj. Naj bodo majhni, veliki, kadarkoli in…

V času, ki ga živimo, je postalo nujno potrebno (pa tudi moderno), da imamo svoje otroke vedno s seboj. Naj bodo majhni, veliki, kadarkoli in kjerkoli, za vsak najmanjši nakup v trgovini, obisk zdravnika, potep po parku, … Če nimate pri roki skrbne mame ali tašče, sosede ali prijateljice, da popazi na vaše dete, je potrebno za vsak najmanjši skok v trgovino vzeti s seboj tudi otroke. Saj to pa res ne gre, da bi jih pustile kar same doma. Majhni otroci potrebujejo skrben nadzor, saj so vedno polni energije, tekajo, plezajo, skačejo, … in nesreča je hitro tu. Pa tudi na to je potrebno pomisliti, da se lahko tudi vam zgodi nesreča, ko skočite v najbljižjo trgovino za pet minutk. Otroci pa sami doma? Ne, vsekakor ne. Zato jih imejmo s seboj! Tako se marsikatera mamica sooči s težavo, kako dojiti na javnih mestih. Nekatere se ne ubadamo s tem kaj dosti. Dojimo povsod in kjerkoli, saj se zavedamo, da je materino mleko najboljša hrana za našega otroka in naj si drugi pač mislijo kar hočejo. Vendar ne znajo biti vse mame tako sproščene, nekaterim tudi ni prijetno, da se izpostavljajo. No, še vedno lahko poiščete kak skrit kotiček v parku, avtu ali celo na stranišču. Poznam matere, ki jim je nerodno dojiti vpričo drugih celo pri njih samih – doma! Umikajo se v spalnice in kopalnice, kadar imajo goste in so pri tem nesrečne, počutijo se izločene iz družbe, …
Kadar dojite v javnosti, je najbolje da naredite naslednje:
  • Že pred odhodom od doma se oblecite primerno, če bo dojenje potrebno. Tudi če načrtujete, da boste doma v eni uri, lahko dojenček zahteva svoje ravno ob neprimernem trenutku   
  • če je le možno si poiščite udoben stol ali klop
  •  če vam ali vašemu dojenčku dojenje sredi vrveža ali hrupa ne ustreza, si poiščite kakšen mirnejši, bolj odmaknjen kotiček
  •  vedno bodite sproščeni, pa tudi diskretni. Nekaterim ljudem je nerodno, ko vidijo doječo mater. Ko pristavljate dojenčka, to naredite čimmanj opazno. V veliko pomoč so vam lahko primerna oblačila za dojenje, odejica, plenička ali štorklja za nošenje otroka.

Eden od načinov za diskretno dojenje v javnosti je tudi ta, da si priskrbite primerna oblačila. Dolga, ozko krojena oblekica ali mini krilce vsekakor nista ravno primerni oblačili za dojenje otroka na javnem mestu. Problem je tudi v zimskih mrzlih mesecih, ko pri dojenju dvignete majico in vas potem lahko zebe čez hrbet. V takem primeru je dobro, da si priskrbite oblačila, primerna za dojenje. Pri nas se takih oblačil na žalost ne da še kupiti, medtem ko so v tujini specializirane trgovine za nosečnice in z otroško opremo dobro založene tudi s takimi oblačili. S prijateljicami smo naročale odlična in zelo lepa oblačila, narejena posebej za doječe matere, kar po katalogih iz Amerike. Vendar taka oblačila niso poceni, poleg tega pa je pri vsem skupaj najdražja poštnina, saj je zanjo potrebno dati tudi polovično vrednost kosa garderobe. Oblačila za dojenje so narejena in krojena tako, da omogočajo diskretno dojenje, imate pokrit hrbet, da vas ne zebe, pa še udobno se počutite v njih. Enostavno se usedete, odkrijete razporek na prsih in dojite. Velikokrat se mi je zgodilo, da so k meni pristopili ljudje:Ťoh, lej ga dojenčka, kako lepo spančkaŤ. Moja Naja pa se je v resnici dojila.

ENOSTAVNO IN HITRO SI SEŠIJTE SVOJO MAJICO ZA DOJENJE

Naredi tole majico za dojenje je resnično enostavno. Delo boste zmogle tudi mamice, ki pri šivanju niste ravno spretne ali pa tudi take, ki nimate šivalnega stroja. Če se vam majica ne posreči najbolje ali vam ni všeč, vseeno, doma vam bo tudi prav prišla, če vas rado zebe. Ta majica vam omogoča diskretno dojenje. Odprtina za dojke je dosegljiva z obeh strani.

Najprej žrtvujte eno svojih starih, navadnih majic. Dobro je, če majica nima žepov ali slik na prednji strani.

Najprej naredimo odprtino za dojenje:

Oblecite si majico in z šiviljsko kredo ali svinčnikom označite, kje se nahaja večji del vašega oprsja. Slecite majico in jo poravnajte na mizi. Na sredini, med dojkama označite križec. Velikost odprtine je odvisna od tega, kako veliko je vaše oprsje. Ponavadi zadostuje 17 do 25 cm dolga reža. Če imate izredno velike prsi, bo odprtina pač večja.

 

 
Na sredini majice nato po dolgem označite odprtino:

 

 
V ravni črti odprtino prerežete s škarjami.

Če imate stroj z overlock šivom, obšijete odprtino naokoli, da se blago ne bo vihalo ali cefralo. Če imate navaden šivalni stroj, obšijte robova odprtine z gostim cikcak šivom. Nič hudega, če je odprtina grda na pogled, saj bo skrita.

Vzamemo kos blaga, ki bo pokrival odprtino. Odrežemo velik kvadart. Velikost kvadrata je odvisna od velikosti vašega oprsja in velikosti izrezane odprtine. Pri odmerjanju pazite na to, da pustite na vsakem robu 2 cm za obrobo. Kos blaga, ki ga odrežemo, je lahko tudi pravokotne oblike (če imate velike prsi) in položen z dolgo stranico podolgem. Izberite si tkanino, ki bo pasala k majici in bo imela podobno debelino blaga. Lahko si izrežete tudi kak motiv ali sliko s stare, odslužene majice, ki vam je všeč. Obrobite robove kvadrata z overlock ali cik-cak šivom in zalikate robove na narobno stran. Z navadnim šivom zarobite rob. Če imate navaden šivalni stroj, obšijte robova odprtine z gostim cikcak šivom, nato rob dvakrat zavihajte in prešijte z ravnim šivom. Na koncu imate pred seboj lepo obrobljen kvadrat tkanine.

Sestavimo vse skupaj

Lepo zlikajte majico in kvadrat, da bo tkanina lepo poravnana. Položite majico na mizo. Nanjo položite kvadrat in ga centrirate levo-desno in gor-dol glede na odprtino. Prepričajte se, da je kvadrat iz blaga položen ravno, simetrično in da dobro pokriva odprtino na majici. Dobro bi bilo, da kvadrat prekriva odprtino še za 1-2 cm nižje/višje. Ko je kvadrat dobro nameščen, ga z bucikami previdno spnite z majico. S spenjanjem začnite pod vratnim izrezom in z bucikami pripnite cel zgornji rob. Bodite pazljivi, če imate raztegljivo tkanino, da s evam ne bo nagubala med šivanjem. Ko ste končali s pripenjanjem buck na zgornjem robu, dvignite majico predse in poglejte, če je vse v redu, da ni kaj postrani. Na enak način z buckami spnite še spodnji rob kvadrata. Stranskih robov ne rabite pripenjati z buckami. Pazite, da pri spenjanju ne boste zajeli tudi zadnjega dela majice ampak samo prednjega.

Sedaj lahko šivamo. Vedno pazite, da ne ujamete še zadnjega dela majice med šivanjem. Začnite ob strani zgornjega roba in šivajte tik ob robu kvadrata.

 
 

 
 
Tako, majica je končana.

9. Za mamice, ki imajo zelo velike prsi, je lahko stranska odprtina zelo dolga. V tem primeru je dobro, da si na stranski rob prišijete nekaj gumbov ali pritiskačev, tako da vam odprtina ne bo ťzijalaŤ pri sklanjanju ali pri dojenju.

Ko dojite, enostavno potegnete notranji del odprtine na eno stran. Kvadrat, ki leži preko odprtine lepo pokriva dojke, majico pa vam tako ni potrebno dvigovati ven iz hlač.

Upam, da vam je majica všeč. Da naredite tako majico, ne potrebujete kakšnih posebnih znanj in spretnosti. Majica je zelo enostavna tudi za uporabo.

Pa še poziv:

V Sloveniji so v večjih trgovskih centrih že na voljo posebne sobe za previjanje otrok. V večini je postavljen tudi stol, ki ga lahko porabite za dojenje. Naj pa bo to tudi poziv drugim: trgovcem, gostilničarjem, uradom, …. da uredijo prostor za previjanje in dojenje. V Avstriji ti v vsaki najmanjši trgovini z otroško opremo trgovke ponudijo zložljiv stol ali primeren prostorček za dojenje, ko slišijo jokati otroka. Vsaj v trgovinah z otroško opremo ne bi smelo biti čudno videti doječe mamice.

P.S. Naj vam povem, kje vse sem že dojila: v Cankarjevem domu, na lutkovni predstavi, na Gospodarskem razstavišču, med raznimi sejmi, v planinah na izletu z vrtcem, v avtu, v restavraciji, v trgovini (npr. v BTC), na morju na plaži, doma na vrtu, med telefoniranjem, med branjem knjige, med delom na računalniku, … Prepričana sem, da sem kaj pozabila. Sedaj ko sem spet v službi in se mi rado zgodi, da sem v stiski s časom, enostavno položim hčerko v štorkljo za nošenje otroka. Ona se doji in crklja, jaz pa kuham kosilo. Vendar, zapišite si v srce tudi tole: dojenje ni samo hranjenje otroka. Zgoraj naštete situacije so izjemne in v nuji potrebne. Če se le da, se med dojenjem posvetite otroku s prav posebno pozornostjo, saj dojenje ni samo tehnično hranjenje ampak tudi čustvena hrana. Če ste zelo aktivna družina dejstvo, da dojite ne pomeni, da morate čepeti doma in vas omejevati. Pomembno je, da se majhen dojenček doji kadar on želi in ne, kadar se vam zdi to primerno.

 

Karmen Mlinar

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,395
13.06.2021. ob 13:25
284,278
15.06.2021. ob 19:35
110,156
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več