Kokain pomešan z levamisolom na črnem trgu v Sloveniji

Uredništvo, 16. november 2009.

V Sloveniji in tudi v nekaterih drugih državah Evropske unije (EU) se na črnem trgu pojavlja kokain, pomešan z levamisolom. Uporaba levamisola ima lahko številne…

V Sloveniji in tudi v nekaterih drugih državah Evropske unije (EU) se na črnem trgu pojavlja kokain, pomešan z levamisolom.

Uporaba levamisola ima lahko številne negativne posledice, med drugimi lahko povsem oslabi človekov imunski sistem, zaradi česar je ta dovzeten za nevarne infekcije, ki lahko povzročijo tudi smrt.

V Sloveniji je Center za forenzične preiskave levamisol potrdil kar v 22 odstotkih zaseženih in pregledanih vzorcev kokaina. Sicer pa so po poročanju Agencije EU za droge kokain, pomešan z levamisolom, zaznali tudi v Veliki Britaniji, na Nizozemskem in v Španiji. V Združenih državah Amerike, kjer so zaradi uporabe kokaina, pomešanega z levamisolom, zabeležili številne zastrupitve ter tudi smrtne primere, pa se levamisol pojavlja kar v 70 odstotkih zaseženih vzorcev kokaina.

Levamisol je za ljudi zelo škodljiv

Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedalci. Pri ljudeh pa lahko povzroči razvoj zelo nevarne bolezni agranulocitoze, za katero je značilno drastično zmanjšanje števila belih krvničk, zaradi česar se lahko zelo hitro razvijejo nevarne infekcije.

Vir: Inštitut za varovanje zdravja

Imate težave z drogami, mogoče kdo okoli vas? Posvetujte se s strokovnjaki na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,539
31.07.2021. ob 17:39
110,202
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close