Bolnišnica Golnik širi program prostovoljcev v projektu paliativne oskrbe

Uredništvo, 13. april 2012.

Golnik – Bolnišnica Golnik – KOPA je leta 2009 pod okriljem ministrstva za zdravje postala koordinator za izvedbo pilotskega projekta kontinuirane paliativne oskrbe bolnikov za Gorenjsko,…

Golnik – Bolnišnica Golnik – KOPA je leta 2009 pod okriljem ministrstva za zdravje postala koordinator za izvedbo pilotskega projekta kontinuirane paliativne oskrbe bolnikov za Gorenjsko, Ljubljano in Pomurje. Projekt je potekal do 1. septembra 2010, za potrebe spremljanja bolnikov v zadnjem času življenja pa so želeli razširiti program prostovoljcev.

Pomoč prostovoljcev ob bolnikih na Kliničnem oddelku za pljučne bolezni in alergijo (KOPA) in v drugih oddelkih bolnišnice je neizmerna, so sporočili iz Bolnišnice Golnik – KOPA. Mnogokrat lahko njihova sočutna prisotnost, ko znajo prisluhniti brez sodbe, samo s sprejemanjem, bolnikom preprečijo nemir in vznemirjenost ob koncu življenja, poudarjajo v bolnišnici, kjer vabijo k sodelovanju ljudi, ki bi se radi pridružili programu prostovoljstva v spremljanju neozdravljivo bolnih.

A054F314-8860-11E1-82B6-4FAE65B94067

S projektom kontinuirane paliativne oskrbe na vsej bolnikovi poti od bolnišnice, doma starejših občanov in domačega okolja želijo na Golniku organizirati najboljšo paliativno oskrbo za bolnike v omenjenih treh regijah. Hkrati želijo preizkusiti dve klinični poti oz. dokumentaciji, ki osebje v predvidenih postopkih vodita k najboljši kakovostni oskrbi bolnika in njegovih bližnjih na bolnikovi poti med domom in institucijami. Kot navajajo v bolnišnici, želijo ovrednotiti postopke in potrebno osebje ter izobraževanje v paliativni oskrbi za konkretne predloge v načrtovanju dejavnosti za vso Slovenijo, tudi finančno vrednotenje.

Opazovali so neposredne pokazatelje dobre paliativne oskrbe od izbire zdravil, komunikacijskih postopkov in psihosocialne podpore. Z vprašalniki so sledili tudi zadovoljstvo svojcev in bolnikov ter udeleženih zdravstvenih delavcev. Napredovala kronična bolezen in smrt, ki sta naravna procesa, se bosta vsaj enkrat v življenju dotaknila prav vsakogar, a kljub temu je to še vse prepogosto tabu tema, ugotavljajo v golniški bolnišnici. Kot navajajo, je žal še vedno mnogo neozdravljivo bolnih, ki ne prejmejo potrebne zdravstvene obravnave.

Da bi opozorili na pomanjkljivosti v sistemu, so ob svetovnem dnevu paliativne oskrbe v bolnišnici Golnik potekale aktivnosti v podporo paliativni oskrbi. Na Golniku menijo, da so tudi tovrstni dogodki priložnost za širjenje zavedanja ljudi, da imajo pravico do najboljše paliativne oskrbe do zadnjega dneva življenja. Pokroviteljica in spremljevalka aktivnosti je soproga predsednika republika Barbara Miklič Türk.
Vir: sta

Po izboru uredništva Med.Over.Net

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,429
01.08.2021. ob 10:11
284,523
31.07.2021. ob 17:39
110,201
01.08.2021. ob 00:11
Preberi več

New Report

Close