Nosečnost in motnje hranjenja

Uredništvo, 13. junij 2012.

V Ženski svetovalnici se že več let ukvarjamo s problematiko motenj hranjenja. Ker se pojavlja vedno več vprašanj tudi v zvezi z nosečnostjo in motnjami…

V Ženski svetovalnici se že več let ukvarjamo s problematiko motenj hranjenja. Ker se pojavlja vedno več vprašanj tudi v zvezi z nosečnostjo in motnjami hranjenja, smo se odločile oblikovati letak, ki je pred vami. V njem so zajeti odgovori na najpogostejša vprašanja, svetujemo pa vam, da se pogovorite tudi z vašim zdravnikom in ginekologom glede podrobnosti v vašem primeru.

1. Imam motnje hranjenja. Ali bom kljub temu lahko imela otroke?
Možno je, da boste imeli težave z zanositvijo ali nosečnostjo. Bolj ko je vaša prehrana zdrava in bliže ste zdravi telesni teži, več možnosti imate, da bosta oba z novorojenčkom zdrava.

2. Ali lahko škodujem dojenčku, če zanosim v času okrevanja?
Stopnja splavov pri ženskah z motnjami hranjenja je višja, kot sicer. Obstaja tudi nevarnost, da rodite pred rokom ali da pride do različnih zdravstvenih zapletov, kot so zaostal razvoj in druge nepravilnosti pri zarodku. Pri porodu lahko pride do poškodb, takoj po porodu pa ima lahko otrok težave z dihanjem, ali je podhranjen, povečana pa je tudi smrtna nevarnost zadnje tri mesece nosečnosti in en mesec po porodu. Druge nevarnosti za mater in otroka so splav, sladkorna bolezen nosečnice, zastrupitev krvi, odstop maternice, težave pri porodu, neprimeren maternični vrat ali spontani splav in povečana nevarnost, da pride do motenj v delovanju ledvic, jeter in srca.

3. Ali si lahko škodujem, če imam otroka preden okrevam?
Pametno je razmisliti vnaprej. Otrok se bo hranil iz vaših zalog in če jih ne preskrbite, se vaše telo lahko preveč izčrpa, zaradi podhranjenosti in izčrpanosti pa lahko zapadete v hudo depresijo.

Hkrati bi se morali spopasti tako s fizičnimi kot psihičnimi zahtevami nosečnosti. Pritiski so lahko prehudi in lahko vam začne primanjkovati nadzora nad lastnim življenjem, to pa bi samo še povečalo vašo stisko.

4. S katerimi zdravstvenimi težavami bi se utegnila srečati?
Morali bi uživati veliko mlečnih izdelkov, da bi obnavljali svojo zalogo kalcija, saj ga otrok za svoj razvoj porabi veliko, zato bi vam ga lahko začelo primanjkovati. Ker je izgubljeni kalcij kasneje zelo težko nadomestiti, bi lahko imeli težave s kvaliteto kosti in zob. Zobje lahko postanejo slabotni, kosti pa lomljive.

9811A63A-500B-11E1-80A1-E45F66B94067

5. Če se bo dojenček rodil zdrav, ali bo kasneje vse v redu z njim?
Dojenčki, ki se rodijo materam z motnjami hranjenja so pogosteje počasnejši v razvoju. Fizično so lahko manjši in šibkejši. Intelektualno lahko zaostajajo za vrstniki, prav tako čustveno. Možno je tudi, da ne razvijejo učinkovitih socialnih spretnosti in uspešnih odnosov z drugimi ljudmi.

Nihče ne ve koliko otrokovih razvojnih težav je rezultat zdravstvenih zapletov v času nosečnosti ter ob porodu in koliko so le-te rezultat materinih siceršnjih čustvenih težav ter njenega prekomernega ubadanja s hrano in kilogrami.

Zelo pomembno je, da ima mati podporo pri skrbi za dojenčka, pa tudi pomoč zase, še posebej, če se pojavijo motnje hranjenja pri njej.

6. Vsega tega okrevanja imam že dosti in včasih si želim, da z njim sploh nikoli ne bi začela. Ali lahko sploh še kaj poslabšam, če poskusim imeti otroka?
Obstaja nevarnost, da bi postali depresivni ali besni zaradi kilogramov pridobljenih med nosečnostjo. Lahko bi se počutili tako zelo brez nadzora nad svojim življenjem in svojim telesom, da bi poskušali škodovati sebi ali nerojenemu otroku, ali pa bi bili v skrbeh oziroma bi se počutili krivi glede škode, ki bi jo lahko prizadeli otroku.

Morda bi želeli pokazati ljudem, da ste skrbna mati in bi otroka prekomerno hranili, ali pa bi ga hranili premalo. V družini, v kateri en član trpi za motnjami hranjenja, se največkrat vsi družinski člani precej ubadajo s hrano. Ta vzorec bi se lahko nadaljeval tudi pri vašem otroku.

7. Moje stanje je vedno slabše, ampak čutim, da imam veliko ljubezni. Mislim, da bi bila dobra mati. Če bi imela otroka, motnje hranjenja ne bi bile več tako velik problem.
Materinstvo je fizično in psihično zelo naporno. Če niste dovolj močni v svojem okrevanju, se vam lahko zgodi, da se spet zatečete k basanju ali stradanju.
Veliko bolje je če najprej spoznate drugačne, bolj zdrave in uspešne načine obvladovanja stresnih situacij in jih začnete uporabljati, kasneje pa se šele začnete odločati za otroka.

Morate pa se tudi zavedati, da ste kot ženska, ki ima motnje hranjenja, lahko slab vzgled svojemu otroku. Lahko se zgodi, da bi tudi vaša hči trpela zaradi motenj hranjenja, vaš sin pa bi odrasel v prepričanju, da je ženskam najpomembnejša stvar v življenju njihova teža.

8. Mislim, da bi mi otrok predstavljal močno motivacijo, ki jo potrebujem za okrevanje. Kljub temu, da je misel na pridobljeno težo strašljiva, mislim da bi v nosečnosti uživala. Kaj lahko storim za to da dam sebi in svojemu otroku najboljše možnosti za uspeh?
Z materinstvom vaše težave v zvezi z motnjami hranjenja ne bodo preprosto izginile. Motivacijo za okrevanje je nujno poiskati drugje, saj nosečnost in otrok predstavljata veliko sprememb, obremenitev in novih zahtev za bodočo mater, ne pa samo veselja. Nekaterim ženskam uspe skrbeti za otroka, druge pa padejo v globoko depresijo in doživljajo neizmeren strah, ko začne njihov trebuh rasti. Večina žensk se znajde nekje vmes med tema dvema skrajnostima. Zato je pomembno, da se o materinstvu krepko razmisli vnaprej, če se le da, naj bi bilo okrevanje od motnje hranjenja uspešno že pred nosečnostjo. Sicer pa je nujno poiskati podporo tako med nosečnostjo kot tudi v času materinstva.

 
Za objavo pripravila: Ženska svetovalnica

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
20.06.2021. ob 10:09
284,295
20.06.2021. ob 00:29
110,159
20.06.2021. ob 12:01
Preberi več