Poklic: diplomirana babica – diplomirani babičar

Uredništvo, 27. september 2009.

Ob strani nam stojijo, nas spodbujajo, bodrijo, ko pride težko pričakovan trenutek – rojstvo otroka.. Porod je v človeškem življenju dogodek, ki je velikokrat povsem…

Ob strani nam stojijo, nas spodbujajo, bodrijo, ko pride težko pričakovan trenutek – rojstvo otroka.. Porod je v človeškem življenju dogodek, ki je velikokrat povsem preprost, včasih pa močno zapleten. Zelo pomemben je za vsakega posameznika, tako za žensko kot moškega. Bodoča mamica in očka že vnaprej razmišljata o porodu, ki je osrednji dogodek v njunem življenju in vsekakor socialni dogodek, ki spremeni njun položaj in odnose v okolju. O porodu imata svojo predstavo, svoje želje in strahove. Babica je tista oseba, ki jima bo v tem obdobju stala ob strani in jima pomagala odgovoriti na vprašanja o normalni nosečnosti, porodu in poporodnem obdobju. Opis poklica in lažje razumevanje babiške dejavnosti nam je prijazno razjasnila ga. Anita Prelec, nadzorna babica porodnega bloka v Porodnišnici Ljubljana.

Babištvo na Slovenskem ima dolgoletno tradicijo, saj je bila že davnega 1753 leta ustanovljena ena prvih strokovnih šol v Evropi, kjer so izobraževali babice. Prav lansko leto smo praznovali dvestopetdeseto obletnico. Skozi desetletja se je spreminjal čas in vsebine izobraževanja, zaradi tega današnja generacija babic nosi različne strokovne naslove (srednja medicinska sestra-babica, diplomirana babica), vse pa se odzovejo na klic BABICA.

Babice so se kot pravi ga. Anita Prelec borile dvanajst let, da so izobraževanje dvignili na višji nivo. Uspelo jim je. Danes si naslov diplomirana babica / diplomirani babičar (sprejemajo tudi moške kandidate, trenutno imamo pri nas 4 diplomirane babičarje) pridobimo, ko uspešno zaključimo srednjo šolo, končamo triletni visokošolski strokovni študijski program babištva na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani, kjer je študijski program za šolsko leto 2004/2005 usklajen z evropskimi direktivami. Po definicija poklica diplomirane babice, ki jo je potrdila tudi Svetovna zdravstvena organizacija leta 1992, so diplomirane babice sposobne nadzorovati, negovati in svetovati ženskam v času nosečnosti, poroda in poporodnega obdobja, znati morajo voditi porod ter negovati novorojenčka in dojenčka.
Diplomirana babica ima pomembno vlogo pri svetovanju in zdravstvenem izobraževanju žensk in družin. Njeno delo vključuje tudi predporodno pripravo na odgovorno starševstvo, posega pa tudi na področje ginekologije, načrtovanae družine in babiške nege otroka. Delo lahko opravlja v bolnišnicah, na klinikah, zdravstvenih domovih in na domu.

BCA82B64-4F42-11E1-A0A9-E45F66B94067

Z dolgoletno tradicijo babiškega poklica, z dobrimi rezultati dela v zasebnem in javnem zdravstvenem varstvu, so so babice skozi desetletja pridobile in utrdile položaj v sistemu zdravstvenega varstva, ni pa bilo vedno lahko, saj se je skupaj z novostmi, ki jih je prinesla zdravstvena politika, njihov položaj pogosto spreminjal. Danes so slovenske babice poklicno in strokovno združene v Sekciji medicinskih sester-babic pri Zbornici zdravstvene nege Slovenije. Članice Mednarodne zveze babic so od leta 1999.

Kot je že omenjeno, so delovišča babic zelo različna, največ slovenskih babic pa izvaja obporodno babiško nego v porodnih sobah 14 slovenskih porodnišnic. V lanskem letu so tako babice pomagale pri več kot 18 000 porodih. Ga. Anita Prelec je povedala, da 80% porodnic pri porodu spremljajo partnerji (pa tudi mame, sestre, prijateljice, tašče), vsi spremljevalci pa morajo predhodno opraviti tečaj v Šoli za starše. Babice so usposobljene za vodenje normalnega poroda pri zdravi nosečnici, v primeru komplikacij pa je med porodom prisoten tudi zdravnik. Le- ta pregleda posteljico in po potrebi zašije presredek.

V porodni sobi je pogosto pestro zaradi pripetljajev, ki se dogajajo predvsem moškim spremljevalcem. Tako se je že zgodilo, da ni bilo ne konca ne kraja navdušenemu slikanju porodnice, novorojenčka in osebja. Ko je bilo potrebno film zamenjati, je partner ugotovil, da filma v aparatu ……….sploh ni bilo!

Ob odhodu iz porodnišnice ženske izpolnijo tudi anketne vprašalnike. Po besedah ga. Anite Prelec je pritožb čez delo babic v porodni sobi zelo malo. Največ pripomb je zaradi tega, ker babica ne skrbi le za eno porodnico, tak individualen pristop pa bi si ženske najbolj želele. Po razgovoru sodeč bi bile ženske najbolj zadovoljne, če bi imele eno babico od začetka do konca poroda.

 
Piše: Lidija Ladan

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,426
29.07.2021. ob 13:47
284,507
12.07.2021. ob 21:25
110,199
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close