Rojevanje v navpičnem položaju – starodavna modrost ali alternativa?

Uredništvo, 06. junij 2012.

Kakor ni najboljšega položaja za ljubljenje, tako težko govorimo o najboljšem položaju za rojevanje, ki bi ustrezal prav vsaki ženski. Pa vendar lahko zapišemo nekatere…

Kakor ni najboljšega položaja za ljubljenje, tako težko govorimo o najboljšem položaju za rojevanje, ki bi ustrezal prav vsaki ženski. Pa vendar lahko zapišemo nekatere splošne zakonitosti, ki veljajo za rojevanje in ki vam bodo porod olajšale, skrajšale in kar je najpomembneje, so najbolj varne za prihajajočega otroka.

Žal moramo kar v začetku zapisati, da ima še vedno največ porodničarjev najraje, če ženska rojeva v položaju, ki se uveljavil v zadnjem stoletju porodništva – na hrbtu, s podprtimi nogami in rahlo privzdignjeno nožnično odprtino, saj tako najlažje obvladuje težavne situacije, ki bi se utegnile pojaviti. Vendar je bolje na ta vzročno-posledični krog pogledati z druge strani! Vedno več porodničarjev, babic in seveda mamic si je edinih, da na tak način porodničarji največkrat obvladujejo težave, do katerih v bolj primernih porodnih položajih sploh ne bi prišlo!

V prejšnjem stoletju je bilo rojevanje domena žensk – babic in redki zdravniki so smeli prisostvovati temu dogodku. Vendar so s prepričevanjem, da lahko s svojim medicinskim znanjem izboljšajo naravni proces in porodnico in otroka obvarujejo, če gre kaj narobe, hitro prodrli in se uveljavili v porodništvu. Seveda je obvarovanje več kot dobrodošlo, vendar je vse večja uporaba tehnologij porodništvo odvedla daleč od stavka, ki ga je izrekel svetovno znani porodničar: “Prepričan sem, da če bi v džunglo odšlo 10 nosečih žensk, bi se jih 9 vrnilo zdravih in z zdravim otrokom!”

Predolgo bi bilo naštevanje, kaj vse je privedlo do tega, da žensko danes takoj po prihodu v porodnišnico največkrat privežejo na posteljo, ji na trebuh pritrdijo dva gumijasta trakova – znani CTG – in ji celo zabičajo, da se ne sme premikati, ker ji potem CTG slabo kaže! Če bi v takih trenutkih vprašali otročka, kako se počuti, ko mu mamica ne sme pomagati iskati najboljšega položaja, bi kaj hitro dobili odgovor na vprašanje, zakaj je pri porodih potrebno vsak dan več intervencij.

Kaj je torej tisto, kar vertikalni položaj rojevajoče ženske tako zelo očitno postavlja pred ležečega? Moški ali tiste, ki še niste rodile, predstavljajte si, da ves že teden dni muči zaprtje. Končno se vam zdi, da boste lahko pritisnili. Uležite se na posteljo, na hrbet seveda, malce dvignite tazadnjo, z rokami se primite pod koleni in pritisnite. Seveda ne več kot trikrat, potem pa spet na hrbet! Morda zdaj bolje razumete, kako delujejo sile matere narave.

Ležanje na hrbtu je neprimerno iz dveh razlogov: je nevarno za otroka in neudobno za mamico. Odgovor tiči v osnovnem poznavanju fizikalnih zakonov – zakonov gravitacije. Če rojevajoča ženska leži na hrbtu, potem celotna teža otroka pritiska na njeno hrbtenico. Ta nenaravna pozicija povzroči dve nevarni posledici: porodnici povzroča bolečine v križu in s pritiskom na glavne krvne žile ob hrbtenici zmanjšuje pretok krvi, ki oskrbuje maternico. Ta nezdravi dogodek učinkuje kot sprožena snežena kepa. Materi lahko upade krvni pritisk, otrok tako dobi manj krvi in manj kisika, popadki in krčenje maternice postanejo manj učinkoviti, porod se upočasni in ne nazadnje mati vendar potiska otroka navzgor! V takšnem položaju tudi otrokova glavica nesimetrično pritisne ob vaginalno odprtino (večji del je pritisne ob spodnji del, torej presredek) in logična posledica je potrebno rezanje presredka in večja verjetnost raztrganin. Če seštejemo: prizadeta sta oba, mati in otrok.

Kaj pa se dogaja, če je porodnica zavzela katerega od navpičnih položajev? Ker je materino telo v harmoniji z naravnimi zakoni in ne v nasprotju z njimi, zdaj sila teže pomaga otroku pritiskati na maternično ustje, ki se tako lažje, hitreje in bolj učinkovito odpira. Otrok se pripravlja na prehod skozi porodni kanal in pri tem išče najboljši položaj. Mati mu z gibanjem in sproščanjem medeničnih vezi, ki so jih razmehčali nosečniški hormoni, pri tem zelo pomaga. Zaradi pokončnega položaja ne čuti pritiska na križ, krvne žile delujejo normalno in mati čuti manj bolečin. Popadki so bolj učinkoviti in porod hitreje napreduje. Ameriški Indijanci poznajo pregovor: “Če boš ležala na hrbtu, otrok ne bo prišel ven!”

Pokončni položaj pa ne vpliva samo na hitrost in učinkovitos poroda ampak tudi bistevno razširi porodno pot, skozi katero se mora prebiti mali potnik. Ker se pri ležanju in tudi sedenju medenične kosti ne morejo svobodno premikati, tudi ne morejo sprostiti poti glavici in ramenom, najširšim delom otroka. V bolj fleksibilnih položajih tako mati pomaga otroku, hkrati pa zavaruje svoj presredek, saj epiziotomije (rezanje presredka) praktnično niso potrebne, raztrganine pa so zelo redke.

Raziskave v zadnjih dveh desetletjih potrjujejo enako. Matere, ki so se smele med porodom gibati in so rojevale v vertikalnih položajih, so imele krajše porode, občutile so manj bolečine in manjkrat so potrebovale sredstva proti bolečinam. Imele so manj epiziotomij in raztrganin, njihovi otroci so se rojevali z manjšim ali brez porodnega stresa, njihova krvna slika pa je pokazala večjo prisotnost kisika.

Pogled na žensko, ki med rojevanjem leži v postelji, nehote vzbudi občutek, da je potrebna intervencije ali vsaj večjega nadzora kot ženska, ki se svobodno giblje in daje videz, da dobro preživlja napore poroda. Tako tudi zdravnik nehote bolj pozitivno pogleda na gibajočo se porodnico.

Porodni položaji

Poudariti je potrebno, da ni najboljšega porodnega položaja, ki bi ustrezal vsem ženskam. Vsaka porodnica mora med prodom imeti svobodo, da se lahko odloči za položaj, ki ji najbolj ustreza. Verjetno je sicer, da vam ob najmočnejših popadkih ne bo ustrezal noben položaj več, zato se držite tistih, ki so vam najbolj ustrezali, dokler so bili popadki še milejši. Naj opišemo nekaj položajev za porod, ki so se uveljavili pri porodnicah, ki so imele svobodno gibanja in ob sebi izkušene in o naravnem načinu rojevanja dobro informirane babice in porodničarje.

Široko čepenje

To je položaj, ki si nedvomno zasluži prvo mesto, saj ga učinkovito uporabljajo ženske širom po svetu. To je položaj, ki je prijazen tako do matere kot do otroka, saj:

 • pospeši porod
 • razširi porodno pot
 • sprosti mišice medeničnega dna
 • praktično izniči možnost bolečine v križu
 • izboljša oskrbo otroka s kisikom
 • olajša porajanje posteljice
Če poskusite široko počepniti, boste začutili, kako se razširi medenica in s tem porodna pot. Hkrati prepona pritisna ob maternico in ji pomaga pri krčenju oz. potisku otroka navzdol. Raziskave so pokazale, da se porodna pot glede na ležeči položaj pri čepenju razširi od 20 do 30%. Če ste rodile leže, to pomeni, da bi čepe z enako obremenitvijo rodile otroka, ki bi imel 10 cm večji obseg glavice! Porodna pot se namreč iz ozkega ovinkastega tunela pri ležečem položaju spremeni v široko ravno pot – vsekakor mnogo bolje za vašega od popadkov utrujenega otroka.

Čepenje je gotovo najboljši položaj za pospešitev poroda. Položaj ni primeren edino za porodnice, katerih porod zelo hitro in intenzivno napreduje. V takšnih primerih so lahko popadki v čepečem položaju premočni in se jim porodnica na more več sproščeno prepustiti. V tem primeru si poiščite bolj udoben položaj, npr. ležanje na boku, zelo priporočljiva pa je uporaba tople vode, ki telo umiri, sprosti in navadno malce umiri potek poroda.

Primernost položaja za porodne dobe:

 • I. porodna doba: Večinoma ni primeren, le če porodnici izredno odgovarja. Bolje je hraniti moči in spočite noge za iztis otroka. Idealno zavzemite položaj, ko ste popolnoma odprti ali ko začutite potrebo po pritiskanju.
 • II. porodna doba: Zelo primeren položaj. Zavzemite ga med popadkom, v presledku med popadki počivajte in se sproščajte.
 • III. porodna doba: Zelo primeren položaj.
Čepenje je naporen položaj za žensko, ki ga ni vajena. Zato je med nosečnostjo priporočljivo položaj čim več vaditi, saj vam zmehčane sklepne vezi omogočajo prilagoditev telesa na nove napore. Kljub temu vas lahko ob dolgem čepenju začno boleti noge, zato si oglejmo nekaj podoben položaj, ki je prav tako ali celo še bolj udoben za mater in koristen za otroka.

Polčepenje s podporo

Pri tem položaju vam mora pomagati vsaj ena oseba, lahko celo dve. S hrbtom obrnjeni proti partnerju se z rokami pri podpazduhah naslonite na partnerjeve podlahti. Pri tem težo celotnega telesa prenesete na njegove roke in so vaše noge veliko manj obremenjene. Ključ do varnega in zadovoljujočega poroda je popolna sprostitev in predaja teku poroda in prav to je sporočilo tega položaja – popolna predaja teže telesa v partnerjeve roke (tako bo tudi on drugi dan čutil, da je sodeloval pri porodu?), razširjen trebuh in sproščena prosta pot malemu potniku, ki se prebija na naš svet. Popadkov tako na boste občutili kot bolečino ampak kot pritisk navzdol, ki se mu ne morete in ne želite upirati.

Če vam ta položaj ne odgovarja ali zanj nimate možnosti, potem lahko uporabite pripomočke in se naslonite na rob mize, stola, velike žoge ali postelje. Lahko tudi izberete kombinirani položaj čepenja in “na vseh štirih” tako, da z eno nogo čepite, z drugo pa klečite. Pri vseh navedenih položajih pa se je zelo koristno in tudi udobno zibati v bokih, bodisi levo-desno ali naprej-nazaj. Tako otroku nežno pomagate pri obračanju v porodnem kanalu in iskanju najboljše poti skozenj.

Klečanje “na vseh štirih”

Naravni položaj, ki ga zavzamemo iz čepenja, če le-to postane breobremenjujoče, je položaj mačke ali “na vseh štirih”. Še posebej je primeren za porodnice, ki imajo bolečine v križu, saj s tem težo otroka odvrnejo od hrbtenice. Pri tem položaju mnogo žensk začuti naravno potrebo po kroženju ali preprostem nagibanju levo-desno z boki, kar je za otroka in potek poroda zelo priporočljivo. Na vseh štirih ste lahko tudi ob stolu ali postelji, vedno pa poskrbite za svoje udobje z dovolj blazinami, ki jih namestite pod kolena, pod roke in kamor si pač zaželite.

Primernost položaja za porodne dobe:

 • I. porodna doba: Zelo primeren, še posebej, če čutite bolečine v križu ali če porod napreduje s tolikšno intenzivnostjo, da se stežka prepuščate. Običajno malo omili potek poroda.
 • II. porodna doba: Primeren položaj v primeru zelo intenzivnega poroda. Zavzemite ga med popadkom, v presledku med popadki počivajte in se sproščajte.
 • III. porodna doba: Manj primeren položaj, vendar tudi, če porodnici tako ustreza.
Stanje, hoja in nagibanje naprej

V zgodnji prvi porodni dobi se boste morda počutile najbolje, če boste hodile naokorog in se med popadki rahlo nagnile naprej (veliko mamic poroča, da se med “domačimi” popadki podzavestno nagnejo naprej in oprimejo bližnjega objekta). Pri tem lahko krožite z boki in se zibate. Zelo koristno je nekaj teže prenesti na oporo, ki je lahko omara ali stena, najboljšo oporo pa vam v takem primeru spet lahko ponudi vaš partner, ki mu ovijete roke okoli vratu in se “obesite” nanj. Počutil se bo koristnega, njegove roke pa vam bodo vlile novih moči za premagovanje naporov, ki vas še čakajo.

Primernost položaja za porodne dobe:

 • I. porodna doba: Zelo primeren položaj.
 • II. porodna doba: Zmerno primeren položaj. Zavzemite ga med popadkom, v presledku med popadki počivajte in se sproščajte. Izberite ga le, če se počutite še zelo pri močeh in če vam resnično odgovarja.
 • III. porodna doba:Manj primeren položaj.
Polsedeči položaj

Če vas čepenje zelo utruja, lahko zavzamete sedeči ali polsedeči položaj. Pri tem je dobro, če je medenica prosta, zato lahko sedete na porodno pručko (v obliki črke u), straniščno školjko ali celo napihnjen otroški plavalni obroč. Pri tem še vedno izkoriščate silo težnosti, ki vašemu otroku pomaga pri tanjšanju materničnega vratu in kasneje napredovanju skozi porodni kanal. Porodna pot ni tako razširjena kot pri čepenju, vendar je položaj veliko boljši od ležečega.

Primernost položaja za porodne dobe:

 • I. porodna doba: Zelo primeren položaj. V njem si lahko malce spočijete in naberete novih moči.
 • II. porodna doba: Primeren položaj. Uporabite ga, če vas čepenje tako utruja, da resnično ne vzdržite. Zavzemite ga med popadkom, v presledku med popadki počivajte in se sproščajte.
 • III. porodna doba: Zelo primeren položaj.
Ležanje na boku

Čeprav izkoriščanje sile teže zelo pripomore k varnemu in hitremu porodu, ne morete biti na nogah ali v napornih položajih 24 ali celo več ur. Zato je koristno zavzeti bočni položaj, ki vam omogoči prepotrebni počitek. Teoretično je bolje ležati na levem boku, ker se tako izognete pritisku maternice na glavne krvne žile, ki potekajo vzdolž hrbtenice. S tega položaja se lahko za čas trajanja popadka zelo hitro postavite v druge položaje, npr. “na vseh štirih” ali čepenje, nato pa med popadki počivate na boku. Tudi popadku se lahko prepustite v tem položaju, s tem boste zmanjšali preveliko intenzivnost poroda. Pri tem je pomembno, da vas partner čimbolj udobno obloži z blazinami (pod koleni, med koleni, pod glavo, za hrbet itd.)

Če želite porajati v tem položaju, potem vam lahko partner dvigne eno nogo in vas razbremeni dela, da bi jo sami držali navzgor.

Primernost položaja za porodne dobe:

 • I. porodna doba: Primeren položaj za počivanje v presledkih med popadki. Lahko ga uporabite tudi med popadki, če ste zelo utrujeni ali če želite upočasniti potek poroda.
 • II. porodna doba: Zmerno primeren položaj, ki ga uporabite le v primeru izredno intenzivnega in hitrega poroda pri mnogorodkah. Prednost položaja je, da ga za popadke in med popadki ni potrebno spreminjati.
 • III. porodna doba: Primeren položaj, če ste ga uporabile za iztis otroka.

Položaje je zelo koristno vaditi že pred porodom, sploh če naj vam pri njih pomaga partner. Tako bosta do poroda že uigran par, ki bo vedel, kako se obnašati v napetih trenutkih.

Kljub temu, da smo navedli precej položajev, njihovo primernost, prednosti in slabosti, je za vsako porodnico najpomembneje, da si splete svoje lastno porodno gnezdo, v katerem se bo počutila zares varno in se bo zlahka prepustila izzivu poroda. Prepustite se intuiciji in menjavajte položaje, saj vam bo le svoboda gibanja in izbira položajev zagotovila zares izpolnjujočo izkušnjo poroda.

Viri:

William Sears, MD, and Martha Sears, RN: The Birth Book, LLLI
Roberta Scaer: The good birth the safe birth, LLLI
Jante Balaskas: The new active birth, London.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,393
13.06.2021. ob 13:25
284,259
14.06.2021. ob 11:27
110,156
14.06.2021. ob 13:47
Preberi več