SVETOVNI DAN LIMFOMA 2009

Uredništvo, 11. september 2009.

Limfom je rak limfatičnega sistema, razmeroma redka oblika raka, katerega pojavnost naglo narašča. Zato je že nekaj let 15. september Svetovni dan limfoma – dan,…

Limfom je rak limfatičnega sistema, razmeroma redka oblika raka, katerega pojavnost naglo narašča. Zato je že nekaj let 15. september Svetovni dan limfoma – dan, ki je še posebej namenjen ozaveščanju o tej bolezni. Številne akcije potekajo po svetu, v Sloveniji pa je v sodelovanju farmacevtske družbe Roche, Zavoda Med.Over.Net, Slovenskega združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L ter Društva bolnikov z limfomom nastala spletna stran www.limfom.over.net, ki obiskovalce seznani z glavnimi značilnostmi te bolezni. Na spletnih straneh je še posebej zanimiva skrita križanka, ki skriva znake in simptome bolezni. Med tistimi, ki bodo našli zahtevano število simptomov in znakov limfoma do konca meseca septembra, pa bodo partnerji projekta razdelili tudi 200 simpatičnih nagrad.

Akcija Poišči simptom! opozarja na svetovni dan limfoma, ki ga vsako leto obeležujemo 15. septembra. Kot vsako leto je dan namenjen ozaveščanju in seznanjanju širše javnosti o bolezni. Letos je ob tej priložnosti zaživela spletna stran limfom.over.net, namenjena limfomu. Stran ponuja nekaj osnovnih informacij o bolezni, povezave na forum o tej bolezni, na slovenska društva bolnikov, mednarodne organizacije ter druge relevantne naslove.  Akcija ozaveščanja in spletna stran je nastala v sodelovanju med farmacevtsko družbo Roche, Zavodom Med.Over.Net ter društvoma Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L ter Društvom bolnikov z limfomom.

V času med 10. in 30 septembrom bo v okviru spletne strani limfom.over.net potekala tudi posebna nagradna igra, kjer bodo lahko posamezniki v skriti križanki poiskali določeno število simptomov in znakov limfoma in tako postali kandidati za eno izmed dvesto simpatičnih nagrad.

O limfomu

Limfom ali maligni limfom je rak limfatičnega sistema. Gre za razmeroma redko obliko raka, katerega pojavnost naglo narašča. Obstajajo številni podtipi limfomov, v grobem pa jih delimo na Hodgkinov in ne-Hodgkinov limfom.

Najbolj pogosti simptomi in znaki limfoma so splošni in podobni prehladnim obolenjem, zato jih pogosto prezremo.

Najpogostejši znak limfoma so neboleče povečane bezgavke na vratu, pod pazduho ali v dimljah, lahko pa so simptomi bolezni zelo splošni (nočno potenje, nepojasnjena vročina, izguba telesne teže in utrujenost, kašelj in zasoplost, dolgotrajno srbenje po celem telesu) in jih ljudje pogosto zamenjujejo za manj resna obolenja. Če limfoma ne zdravimo, so lahko nekatere vrste smrtne v nekaj mesecih, določene tipe limfoma pa lahko s pravilnim zdravljenjem popolnoma ozdravimo. Na svetu živi več kot milijon bolnikov z limfomom; vsako leto limfom odkrijejo pri približno 350.000 bolnikih. V Sloveniji diagnozo limfom letno postavijo približno 300 ljudem.

Po podatkih raziskave, ki jo je izvedla Lymphoma Coalition leta 2008 je veliko ljudi že slišalo za limfom, kar 52 odstotkov pa pri tem ni vedelo za kakšno bolezen gre. Dve tretjini (67%) anketirancev ni vedelo, da gre za obliko raka in da je to ena najhitreje naraščajočih oblik raka.

Zdravljenje limfomov poteka na več načinov: s kemoterapijo, obsevanjem, presaditvijo kostnega mozga ali perifernih matičnih celic ter biološkimi zdravili. Za boljši učinek zdravljenja običajno posamezne pristope med seboj kombinirano, lahko pa jih uporabljamo tudi kot samostojna zdravljenja. Zdravnik pri izboru zdravljenja upošteva številne dejavnike, kot so stadij limfoma, hitrost rasti tumorja, splošno stanje bolnika in drugo.

O svetovnem dnevu limfoma

Svetovni dan limfoma je bil prvič obeležen leta 2004 in je nastal na  pobudo mednarodne koalicije Lymphoma Coalition, ki povezuje 38 združenj bolnikov s celega sveta.

36BC013A-50C1-11E1-A837-E45F66B94067

Pripravili:

Roche farmacevtska družba d.o.o.,
Zavod Med.Over.Net,
Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo,L&L
in Društvo bolnikov z limfomom

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,293
18.06.2021. ob 23:10
110,158
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več