Recite ne klamidiji!

Uredništvo, 10. oktober 2016.
Ostalo

Okužba s klamidijo (Chlamydia trachomatis) je pri nas ena najbolj razširjenih spolno prenosljivih bolezni, na …

Okužba s klamidijo (Chlamydia trachomatis) je pri nas ena najbolj razširjenih spolno prenosljivih bolezni, najpogostejša je med mladimi v starosti od 16 do 24 let. Pred kratkim opravljena slovenska raziskava ugotavlja, da je med 18 do 49 let starimi prebivalci Slovenije okuženih približno 15 tisoč moških (3 odstotke) in približno pol manj žensk (1,6 odstotka). Je ozdravljiva, a je bolezen pogosto brez vidnih znakov, zato jo je mogoče odkriti le s posebnim testiranjem. Pravočasno zdravljenje je enostavno in učinkovito, spregledana pa lahko resno škoduje zdravju.

Pri moških

Klamidija lahko povzroči nespecifično okužbo sečnice (uretritis). Zanjo so značilni rahel, včasih komaj opazen izcedek iz sečnice, blage težave pri uriniranju, ki jih spremlja pekoč občutek, pogostejše uriniranje ali oteženo in neenakomerno izločanje urina. Prvi znaki obolenja se pokažejo po spolnem odnosu, po inkubacijski dobi od 1 do 3 tednov. Kronična okužba vodi v zaplete, denimo vnetje prostate (prostatitis), nadmodka (epididimitis) ali celo v neplodnost. Vsekakor je treba poudariti, da so moški z nezdravljeno klamidijsko okužbo stalen vir okužbe in širjenja teh bakterij.

Pri ženskah

S klamidijo se okužita maternični vrat in sečnica. Znaki uretritisa so podobni kot pri moških, vnetje materničnega vratu (cervicitis) pa običajno poteka z malo simptomi. Mogoča sta zvečan izcedek rumenkaste barve iz nožnice in krvavitev po spolnem odnosu. Znaki okužbe materničnega vratu se praviloma pojavijo 1 do 2 tedna po spolnem odnosu z okuženim partnerjem. Mladostnice so zaradi fizioloških posebnosti bolj ogrožene za okužbo. Poleg tega imajo več spolnih partnerjev, med njimi večje število mladcev, okuženih s spolno prenosljivimi boleznimi. Nezdravljena okužba s klamidijo povzroči vnetje rodil, vpliva predvsem na rodno sposobnost in zveča tveganje za pojav zunajmaternične nosečnosti in neplodnosti. Okužba materničnega vratu lahko privede tudi do poznega spontanega splava ali prezgodnjega poroda. Pri prenosu z matere na novorojenega otroka pa lahko nastopijo zapleti, kot sta klamidijska okužba oči in klamidijska pljučnica, predvsem pri nedonošenčkih. Mogoča je tudi okužba očesne veznice s prsti, ki so bili v stiku z vaginalnim izcedkom.

Dejavniki tveganja

So enaki kot pri drugih spolno prenosljivih boleznih. Najpomembnejši je tvegan vzorec spolnega obnašanja obeh partnerjev. Zanj so značilni nezrela starost ob začetku spolnega življenja, večje število spolnih partnerjev, svojstvene spolne zahteve in neustrezna zaščita pri spolnih odnosih. Mladi so bolj ogroženi iz že omenjenih fizioloških razlogov, ki jih naredijo dovzetnejše za okužbo z bakterijo. Prav tako prispevajo svoje psihološke značilnosti mlade generacije – neosveščenost, nezainteresiranost, pomanjkanje informacij in premajhna odgovornost za lastno spolno življenje. Mladostniki pogosto zanikajo bolezenske znake in zaradi nizke stopnje zaupanja med spolnimi partnerji omogočijo širjenje spolno prenosljivih bolezni.

Postavitev diagnoze in zdravljenje

Klamidijsko okužbo dokažemo z mikrobiološko preiskavo klinično dobljenih vzorcev sečnice, materničnega vratu ali urina. Za zdravljenje preprostih okužb materničnega vratu in sečnice je na voljo več vrst antibiotokov (piranozidni, tetraciklini, kinoloni), zdravilo izbora z vidika bolnikovega sodelovanja pa je azitromicin, ker ga je dovolj dati v enkratnem gramskem odmerku.

Zaščita pred boleznijo

Najboljša zaščita pred okužbami s spolno prenosljivimi boleznimi je monogamna zveza dveh partnerjev, ki si zaupata. Verjetnost okužbe zmanjšamo, če nimamo spolnih stikov s partnerji, za katere obstaja verjetnost, da so okuženi. Ker to v vsakdanjem življenju le težko preverjamo, priporočamo, da pri vseh spolnih odnosih, še posebej pa pri naključnih, uporabite pregradna zaščitna sredstva (kondom). Kadar menite, da ste zaradi spleta dogodkov kljub vsemu izpostavljeni klamidijski okužbi, je najbolje obiskati zdravnika in opraviti ustrezno testiranje.

071C4742-4F44-11E1-B141-E45F66B94067

Praktična priporočila

S trenutnim in prihodnjimi partnerji se pogovorite o preteklih spolnih izkušnjah. Redno uporabljajte kondom iz lateksa vse od začetka do konca vsakega spolnega odnosa (vaginalnega, oralnega ali analnega). Uporabljajte lubrikant na podlagi vode in ne olja, saj olje lahko poškoduje kondom. Poleg uporabe kondomov v nožnico nanesite spermicidne snovi po navodilih proizvajalca. Izogibajte se grobim spolnim odnosom. Pomembno je preprečiti poškodbe kože, površine nožnice ter sluznične membrane ust ali zadnjika, ki lahko povzročijo krvavitve.

Pomen kondomov

Najboljša zaščita pred spolno prenosljivimi boleznimi je kondom. Onemogoči prenos telesnih izločkov z okuženih oseb. Pomembna je pravilna uporaba. Uporabljajte kondom ves čas spolnega odnosa. Pri vsakem spolnem odnosu uporabite nov kondom. Ne nosite jih po žepih, ker se kondomi lahko poškodujejo. Najpogosteje se poškodujejo z nohti ali zobmi. Kondom je treba namestiti na nabrekel penis, preden pride do stika spolnih organov.

Povzetek

Okužba s klamidijo je danes pogosta spolno prenosljiva bolezen, ki ogroža še zlasti mlade ljudi. Okužbe so zvečine blage, zato jih lahko spregleda tako oboleli kot zdravstveno osebje. Nezapletene okužbe dokažemo s preprostimi metodami in se dajo hitro in učinkovito pozdraviti. Dolgotrajnejša okužba lahko povzroči hudo škodo na rodnem zdravju, ki jo je težje popraviti. Panika ni potrebna, če spoštujemo življenje in ustrezno ravnamo pri spolnih odnosih, ob okužbi pa hitro ukrepamo s pomočjo učinkovitih zdravstvenih sredstev, ki so na voljo.

Vir: Živeti brez klamidije, doc. dr. Borut Kobal, Ginekološka klinika, Ljubljana, 2004

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,589
26.09.2021. ob 09:23
285,209
06.10.2021. ob 09:47
110,327
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close