Izločala

Uredništvo, 27. avgust 2009.

V vseh živih celicah našega telesa se razkrajajo snovi, ki so prišle vanje s krvjo. Organizem pridobiva ob tem …

Kaj so izločala?

V vseh živih celicah našega telesa se razkrajajo snovi, ki so prišle vanje s krvjo. Organizem pridobiva ob tem energijo, ki mu je potrebna za življenje. Razkrojnine , ki pri tem nastajajo, so odveč ali celo škodljive. Zato izstopajo iz celic v kri in limfo. S krvnim obtokom tečejo skozi različne organe, kjer izstopajo iz krvi. Ogljikov dioksid in del vode, ki nastaja ob razkrajanju sladkorja, odda kri v pljučih, odkoder to izdihamo. Ob razkrajanju beljakovin pa nastajajo še druge snovi. Kri jih odda v posebnih organih, to je v ledvicah, ki jih izločijo iz telesa., Tudi druge odvečne snovi, ki so prišle s hrano v kri, na primer sol, začimbe, razna zdravila itd., gredo skozi ledvice iz telesa. Nekaj teh razkrojnin odda kri v koži znojnicam, ki jih izločijo nato na površino kože.

Izločala so torej organi, ki odvajajo iz telesa nepotrebne snovi.

Zgradba ledvic

Ledvice so paren organ, ki leže v trebušni votlini zadaj ob hrbtenici. Imajo značilno obliko in so dobro zavarovane s plastjo maščobe. Na notranji, vdolbeni strani, vstopa v vsako ledvico arterija, izstopa pa vena in odvodna cev, imenovana sečevod. Na vzdolžno prerezani ledvici razlikujemo že s prostim očesom zunanjo plast, skorjo in notranjo plast, sredico. Proti vdolbenemu delu je votlina, to je ledvična kotanja, iz katere izhaja sečevod.

Kako ledvica deluje, pa nam pokaže njena podrobnejša zgradba. Arterija, ki vstopa v ledvico, se cepi v vedno tanjše in tanjše arterije. Vsaka najtanjša veja arterije se v skorji razveji v klobčič kapilar. Vsak tak klobčič pa leži v majhni votlinici, ki je začetni, vdolbeni del cevčic, imenovanih sečnice. Klobčič kapilar in vdolbinica sečnice sestavljajo skupaj ledvično telesce. Vidimo jih v ledvični skorji s prostim očesom kot majhne pikice.

Sečnice potekajo iz skorje v več zavojih skozi sredico. Zlivajo se druga v drugo v večje cevke, ki se iztekajo v ledvično kotanjo.

Delovanje ledvic

Skozi kapilare v ledvičnem telescu se precedi iz krvi v sečnice vse, kar je v krvi odveč: voda, razne soli, zlasti kuhinjska sol, če je je bilo v hrani preveč, in razkrojnine, ki so nastale ob razpadanju beljakovin. Vse to skupaj sestavlja seč. Po sečnicah teče seč v ledvično kotanjo, od tod pa po sečevodu v sečni mehur.

100EAEDE-5175-11E1-9BC5-E45F66B94067

Sečni mehur

Sečni mehur leži v spodnjem delu trebušne votline. Njegova stena je iz gladkih mišic ter je zelo prožna in raztegljiva. Znotraj pokriva sečni mehur sluznica. V sečnem mehurju se lahko nabere do tri četrt litra seča. Iz sečnega mehurja izhaja ozka cevka, sečnik, ki odvaja seč iz. telesa. Posebna krožna mišica stiskavka cevko zapira in odpira. Na določene dražljaje se stisne sečni mehur, stiskavka odpre sečnik in seč odteče iz telesa. Po navadi povzroči to določena množina seča v sečnem mehurju. Mehur pa se izprazni tudi iz drugih vzrokov. Če je na primer vneta sluznica sečnega mehurja, če se polijemo z mrzlo vodo ali sploh, če nas zebe, pa tudi duševni vplivi kot strah, veselje itd. lahko povzročijo občutek pritiska v sečnem mehurju in izsilijo, da se izprazni.

Kaj škoduje ledvicam

Skozi ledvice se torej izločajo iz telesa snovi, ki so ne le odveč, temveč nekatere za organizem celo strupene. Če zaradi obolelih ledvic te snovi ostajajo v telesu, povzročijo hude motnje. Zato moramo skrbeti, da si ohranimo ledvice zdrave.

Vnetje ledvic je lahko posledica raznih nalezljivih bolezni, na primer škrlatinke, davice idr. Tudi uživanje alkohola, lahko poškoduje ledvice. Če so ledvice okvarjene, je seč moten in tudi manj ga je. Preiskava pokaže, da so v njem beljakovine in tudi rdeča krvna telesca. Bolezni ledvic je treba skrbno zdraviti. Najvažnejša je pri tem pravilna prehrana, ki jo predpiše zdravnik. To je hrana, ki ledvice čim manj obremenjuje.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
13.06.2021. ob 13:25
284,299
20.06.2021. ob 17:48
110,161
19.06.2021. ob 16:52
Preberi več