Estrogen je pomemben za potenco

Uredništvo, 06. avgust 2012.

Estrogen ima pri moški seksualnosti zelo pomembno nalogo.

Estrogen ima pri moški seksualnosti zelo pomembno nalogo: poleg testosterona in DHEA je eden od pomembnih hormonov za moško spolno zmožnost.

Moški, ki ima sicer visok nivo testosterona, vendar nižjo raven DHEA in estrogena, je pomilovanja vreden: resda ima izrazit libido, velikansko potrebo po spolnosti, vendar odpove pri dejanju samem.

Estrogen je v erotiki nujno potreben kot energijsko izhodišče. Testosteron je sprožilo erotike in odgovoren za libido. Za spolno moč, vztrajnost v okviru spolnega akta, pa je estrogen najmanj tolikšnega pomena kot testosteron.
Iz tega lahko sklepamo, da ima spolnost pri ženski, ki je močneje pod vplivom estrogena, drugačen značaj kakor spolnost pri moškem, ki jo krmarita estrogen in androgen ter je zato kratkoročnejša, bolj nagonska in impulzivnejša.

Velik pomen ženskega hormona estrogena za moškega lahko nazorno razberemo tudi iz anamneze dveh pacientov, od katerih je eden trpel za zelo redko endokrinološko motnjo.Pri njem je odpovedalo delovanje aromataze in zato iz testosterona praktično ni proizvajal niti za troho estrogena. Drugi bolnik je imel normalno raven estrogena, vendar so mu docela odpovedali receptorji, zaradi česar je prišlo do prekinitve v učinku estrogenov. Pri obeh moških, ki ju je narava oropala za delovanje estrogena, so se pojavile enake posledice: oba sta imela izrazito premajhno gostoto kosti, oba sta bila zaradi skrajno zmanjšane gibljivosti semenčic dokazano neplodna.

Estrogen kot ščit pred srčnim infarktom in osteoporozo

Estrogen za moškega ni pomemben le na ravni spolnosti, temveč tudi drugod. Že dolgo poznamo kardiozaščitni učinek estrogena – ogibanje srčnim obolenjem na ženski organizem. Ženska, pri kateri s pravilno odmerjeno terapijo poskrbimo za nadomestitev hormonov, je v mnogo manjši nevarnosti, da bi opešala zaradi bolezni srca in krvnega obtoka, kakor ženska, ki ni deležna nadomestne hormonske terapije.

 O tem, v kolikšni meri lahko estrogen poskrbi za zaščito tudi pri moškem, še ni bila izrečena zadnja beseda. Znanstveniki pravkar opravljajo klinične raziskave, ali lahko estrogeni pri moškem preprečijo, da bi zbolel za Alzheimerjevo boleznijo.

Pred dvema letoma je klinična raziskava osteoporoze pri moških v dunajski splošni bolnišnici, v kateri so neposredno primerjali skupino moških, ki trpijo zaradi izgube kostne substance, s skupino, ki ne kaže znakov te bolezni, pokazala, da med njimi obstaja ena sama bistvena razlika: pri bolnikih z osteoporozo je bila raven estrogena znatno nižja kot pri bolnikih brez nje.

 

 

Iz knjige Moški za tretje tisočjetje >>>
 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,540
03.08.2021. ob 10:14
110,202
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close