Osteoporoza

Uredništvo, 23. avgust 2012.

Osteoporoza je sistemska skeletna prizadetost, ki jo označujeta nizka kostna gostota in spremenjena mikroarhitektura kostnega tkiva. Posledica je povečana kostna lomljivost in dovzetnost za zlome….

Osteoporoza je sistemska skeletna prizadetost, ki jo označujeta nizka kostna gostota in spremenjena mikroarhitektura kostnega tkiva. Posledica je povečana kostna lomljivost in dovzetnost za zlome.

Velikost problema

Osteoporoza je do 70. leta starosti 6 krat pogostejša pri ženskah, po 70. letu je pogosta tudi pri moških, vendar je razmerje še vedno 2:1 v prid ženskam. Z daljšanjem pričakovane življenske dobe je v prihodnjih letih pričakovati tudi porast osteoporotičnih zlomov kosti.

Osteoporoza tako postaja velik in naraščajoč zdravstveni problem širom sveta. V ZDA in Evropi povzroči osteoporoza približno 2.3 milijona zlomov letno, kar pomeni znatno ekonomsko breme, saj so stroški ocenjeni na približno 23 milijard ameriških dolarjev letno.

Glavno socialno in ekonomsko breme predstavljajo zlomi kolka, saj so povezani s povečano morbiditeto in mortaliteto, ter s porastom števila bolnikov, ki potrebujejo tujo nego in pomoč.

Klinična slika

Ločimo dve veliki skupini osteoporoze: primarno in sekundarno
Pogostejša je primarna osteoporoza, redki pa sta juvenilna in idiopatska.
Sekundarna osteoporoza se razvije kot posledica raznih bolezni (prim.: hiperparatiroidizem) oziroma kot posledica jemanja zdravil (prim.: dolgotrajno jemanje glukokortikoidov). Pomenopavzalna osteoporoza nastane zaradi pomanjkanja estrogenov in posledično povečane resorbcije in zmanjšane tvorbe kosti.

V visoki starosti, nad 70. letom je presnova kosti počasnejša, govorimo o senilni osteoporozi. Do zloma kosti je osteoporoza pogosto klinično nema bolezen. Občasno bolniki tožijo o bolečinah v križu in dolgih kosteh. Ob kompresijskem zlomu vretenc se pojavi močna bolečina, ki se med gibanjem stopnjuje, vendar v enem do treh mesecih spontano izzveni.

Dejavniki tveganja

Človek doseže največjo kostno gostoto v zgodnjem odraslem obdobju, to je nekaj let po zaključku pubertete. Količina kortikalnega dela kosti se veča do približno 35. leta starosti, trabekularne kosti pa do 25. leta starosti.

Veliko študij je posvečenih genetskim faktorjem kot dejavnikom tveganja za razvoj osteoporoze (tveganje je večje pri beli in azijski rasi, pri ljudeh z nežno telesno zgradbo, pri ženskah). Fizična neaktivnost, imobilizacija zaradi bolezni ali zloma znatno prispevajo k manjšanju kostne mase.

Razvoj osteoporoze pospeši zgodnja menopavza. Po menopavzi je letna izguba kosti 1-2%, lahko pa doseže 3-5% v prvih 5-8 letih po menopavzi. Izguba kosti pri moških je nižja, v povprečju 0.2-0.5% letno.

Vir: OSTEOPOROZA Maja Klemenc

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,426
29.07.2021. ob 13:47
284,507
12.07.2021. ob 21:25
110,198
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close