Prostata

Uredništvo, 18. januar 2016.

Kmalu po 45. letu imajo moški lahko probleme s prostato, ki povzroča nadvse neprijetne težave pri odvajanju urina.

Kmalu po 45. letu začnejo moški “zaznavati” obstoj žleze v spodnjem delu trebuha, ki jo imenujemo prostata in ki s svojim postopnim povečevanjem povzroča nadvse neprijetne težave pri odvajanju urina.

 Medtem ko ima po 50. letu že polovica moških povečano prostato, pa se ta odstotek z leti le če strmo dviguje in po 80. letu starosti ima težave z odvajanjem seča zaradi povečanja te žleze praktično že vsak pripadnik “močnejšega” spola. Velike nevšečnosti, ki jih lahko povzroča ta majhna žleza, bomo laže razumeli, če najprej razložimo, kaj je pravzaprav prostata in kje leži.

Prostata je spolna žleza, po obliki in velikosti podobna plodu kostanja, njena glavna funkcija pa je izločanje semenske tekočine, ki spermije pospremi na njihovi poti do ženskega jajčeca. Da sploh vpliva na odvajanje urina, je odgovorna njena strateška lega v mali medenici je namreč tik pod sečnim mehurjem, kjer kot prstan objema sečnico cevko, po kateri iz mehurja odteka urin. Ob rojstvu prostata tehta le nekaj gramov, v času pubertete doživi s hormoni pospešeno rast in doseže okoli 20. leta starosti velikost približno dvajsetih gramov. V petem desetletju pri večini moških pride do vnovičnega zagona rasti, ki pa v nasprotju s puberteto ni enakomerna in se začne najprej prav v tkivu, ki objema sečnico govorimo o lokalizirani proliferaciji periuretralnega tkiva (razraščanju obsečničnega tkiva), ki pritiska na normalno tkivo žleze in tudi na sečnico ter moti odtekanje urina; redko pa lahko žleza raste tudi nazaj in pritiska na debelo črevo, kar povzroča motnje pri odvajanju blata. Ker se ponavadi najprej razbohoti prav prostatično tkivo ob sami sečnici, lahko pride do motenj odvajanja urina, čeprav se sama prostata navzven še ni povečala. Torej velikost žleze ni vedno premosorazmerna s težavami.

Zakaj se tkivo prostate začne v drugi polovici življenja razraščati, pravzaprav ne vemo natančno. Za razvoj t. i. benigne hiperplazije prostate, kot temu povečanju rečemo strokovno, zadošča že sam proces staranja in določena mera težav z odvajanjem urina doleti prav vsakega moškega v tretjem življenjskem obdobju. Sprva gre morda le za nekoliko šibkejši curek urina in občasno nočno mokrenje, z naraščajočo zaporo odtoku urina pa se kasneje težave stopnjujejo in mokrenje moškemu vzame vse več časa, začetek mikcije je nekako obotavljajoč, konec pa kapljajoči, pogost je občutek nepopolne izpraznitve mehurja, nočno vstajanje zaradi siljenja na vodo postane ustaljena praksa, zelo moteče pa je tudi uhajanje urina, ki ga moški opaža kot vsakodnevne madeže na spodnjem perilu. Ob pojavu teh simptomov je potreben pregled pri zdravniku specialistu urologu, ki bo z rektalnim pregledom ocenil velikost, obliko in elastičnost žleze, velikost prostate in zastanek urina po mikciji natančneje določa ultrazvočna preiskava trebuha, z laboratorijskim preglebom urina pa ugotavljamo morebitno vnetje ali krvavitve. Zaradi izključitve raka prostate, ki se kaže z zelo podobnimi težavami, pa vedno v krvi določimo tudi t. i. PSA, kar je kratica za Prostatični Specifični Antigen.

Normalna vrednost PSA je pod štirimi enotami, če pa gre za zvišane vrednosti, predvsem večkratne, je verjetno, da je v žlezi prišlo do karcinomskih sprememb tkiva oz, raka prostate. Določanje PSA je pomembno pred začetkom zdravljenja benigne hiperplazije prostate, padec njegove vrednosti pa nam daje tudi dobro informacijo o uspešnosti zdravljenja karcinoma prostate. Na podlagi teh preiskav in stopnje bolnikovih težav se specialist urolog odloča o zdravljenju če so motnje odvajanja urina močneje izražene in značilno motijo nočni počitek in vsakodnevne aktivnosti, je potrebno zdravljenje bodisi z zdravili bodisi z operacijo. Za zdravljenje benigne nenevarne hiperplazije prostate imamo na voljo dve skupini zdravil: zaviralce alfa ter hormonske zaviralce. Zaviralci alfa (terazosin Kornam) sproščajo gladko mišičje v prostati in ob izhodu iz mehurja ter s tem lajšajo mokrenje. Ker hkrati tudi znižujejo krvni tlak, jih uspešno uporabljamo predvsem pri moških, ki imajo poleg težav s povečano prostato tudi arterijsko hipertenzijo in s tem nekako “ubijemo dve muhi na en mah” oz. učinkovito zdravimo dve bolezni z enim zdravilom. Drugo možno zdravilo na recept za zdravljenje povečane prostate pa je hormonski zaviralec finasterid (Prostide), ki blokira z moškimi spolnimi hormoni pospešeno rast žleze. To zdravilo pa je za optimalne učinke potrebno jemati dovolj dolgo, vsaj 6 mesecev. Od mehanskih posegov se ob povečani prostati najpogosteje uporablja t. i. transuretralna resekcija prostate (TURP), kjer urolog skozi sečnico s posebnim instrumentom “okleše” razbohoteno tkivo in tako z zmanjšanjem pritiska na sečnico olajša odvajanje urina.

Za zdravljenje so nam torej na voljo zdravila in različne operativne tehnike, veliko pa lahko predvsem v začetnih fazah bolezni storimo tudi sami s pravilno prehrano in uporabo nekaterih zdravilnih zelišč. Znano je, da se je za zdravje prostate dobro odreči pravi kavi, alkoholu, čokoladi, močno slanim in začinjenim jedem ter živalskim maščobam, predvsem rdečemu mesu in mesnim izdelkom, in tudi kajenje ima poleg vseh drugih znanih hudih posledic za zdravje škodljive učinke na prostato.

Dobro je vedeti , da velike težave, ki jih z leti rada povzroča majhna moška žleza prostata, dokazano lajša kar nekaj naravnih izvlečkov. S kliničnimi raziskavami je najbolj preverjena kombinacija izvlečkov korenine koprive in plodov žagolistne palme (sabal, palmeto), ki učinkovito zmanjša bohotenje žleznega tkiva prostate in blaži težave z odvajanjem urina. Na zdravje prostate naj bi ugodno vplivali tudi vitamin E (v veliki raziskavi se je izkazal celo pri preprečevanju raka na prostati), karatenoid likopen ter minerala cink in selen.

Avtor: Barbara Hrovatin, dr.med.

Več: Fidimed

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,390
12.06.2021. ob 08:23
284,253
17.05.2021. ob 12:55
110,150
12.06.2021. ob 08:22
Preberi več