Mladi se najprej poljubljajo, nato gredo na zmenek

Uredništvo, 06. avgust 2012.

Med počitnicami se mladi pogosto spuščajo v tvegane kratke avanture, nekateri doživijo tudi svojo prvo intimno izkušnjo.

Med počitnicami se mladi pogosto spuščajo v tvegane kratke avanture, nekateri doživijo tudi svojo prvo intimno izkušnjo. Velikokrat to storijo iz radovednosti, da bi spoznali spolni odnos. Če za spolnost še niso pripravljeni, osebnostno zreli, lahko sledijo huda razočaranja, ki imajo daljnosežne negativne posledice v spolnem življenju. Rezultati nacionalne raziskave, ki jo je opravil Inštitut za varovanje zdravja, med drugim kažejo, da so moški in ženske z zgodnjimi spolnimi odnosi poročali o številnejših partnerjih, torej o bolj tveganem spolnem vedenju tudi pozneje v življenju, in o pogostejših spolno prenosljivih okužbah. Prav iz rezultatov raziskave, tako meni asist. Evita Leskovšek, dr. med., spec. socialne medicine in nacionalna koordinatorica programa vzgoje za zdravo spolnost, izhaja, da je promocija zdrave spolnosti pomembna tema, in doda, da je treba z vzgojo za zdravo in odgovorno spolnost doseči vse mlade, še preden zaživijo spolno aktivno oziroma precej pred 15. letom starosti.

Kateri izsledki nacionalne raziskave o spolnem vedenju, ki jo je opravil IVZ, so vas najbolj presenetili?

Pravzaprav zame ni prinesla presenečenj, bolj znana dejstva, ki jih je tako znanstveno potrdila na reprezentativnem vzorcu Slovenk in Slovencev. Vemo, da je starost prvega spolnega odnosa padla, da je zgodnja spolna aktivnost povezana s tveganim vedenjem, kot so številnejši spolni partnerji, manjša uporaba kondoma, večji delež spolno prenosljivih okužb in neželenih nosečnosti. Skrb vzbujajoč je podatek, da je kar 16 odstotkov deklet, ki so imele zgodnji spolni odnos pred 15. letom, menilo, da so bile vanj prisiljene.

Številni najstniki doživijo svojo prvo spolno izkušnjo čedalje prej, nekateri so spolno aktivni pred štirinajstim letom. Kdaj začeti in s kom je najprimerneje, je odvisno od veliko dejavnikov, pa vendar …

Tukaj ni univerzalnega recepta; odločitev za intimni stik je osebna. Dejstvo pa je, da denimo kar polovica deklet, ki so imele zgodnji spolni odnos, meni, da je bilo prezgodaj, večina pa, da bi morali o spolnosti vedeti več. Glede na omenjena dejstva ter dokazani povezavi med zgodnjo spolno aktivnostjo in tveganji menim, da v naši družbi ni več dopustno, da spolno vzgojo prepuščamo naključju ali dobrim primerom prakse. Vsekakor tudi za vse starejše spolno aktivne v našem prostoru manjkajo zavest in kultura odgovornosti ter zaščita pri spolnih odnosih.

0254F53E-5006-11E1-9495-E45F66B94067

Prvi spolni odnos je pogosto posledica alkohola in radovednosti, čez nekaj dni pa mu sledita zmenek in spoznavanje – ali pa tudi ne. Zakaj je v današnjem času vrstni red postavljen na glavo?

To drži. Tudi študija dr. Bojane Pinter kaže spremembe v intimni komunikaciji. Mladi se najprej poljubljajo, doživijo peting, šele nato gredo na zmenek. Res je tudi, da svoje prispevajo alkohol in druge psihoaktivne snovi, ki zmanjšajo moč presoje, odločitve in obrambnih mehanizmov. In prosim, njihova uporaba ni redka. Odgovor je treba iskati v širšem družbenem kontekstu. Poglejmo tudi denimo tipičen večerni film: v prvem kadru vidimo seks, potem pa šele zgodbo, in če imamo srečo, so vpletena še čustva in duhovnost.

Kako po vašem zaznavanju marsikateri najstnik premišljuje o spolnosti, spolno prenosljivih boleznih, zanositvi?

Po stikih z mladimi menim, da pri nas še vedno obstaja stereotip o njihovi neodgovornosti, zlasti v spolnem vedenju. Vemo pa, da je v Sloveniji glede tveganega spolnega vedenja problem predvsem generacija srednjih let. Novi komunikacijski mediji omogočajo neizmeren vir informacij in izmenjavo mnenj in vedo veliko več, kot si mislimo. Družba pa po drugi strani, zlasti mediji, ponuja popolnoma drugačno sliko vrednot, kot so seksizem, agresija, nestrpnost … Hkrati pa znotraj zdravstva in šolstva nimamo sistemsko urejenega programa, ki bi bil sodoben, mladim zanimiv in bi zajel celotno populacijo.

Ugotovljeno je, da kontracepcijo uporablja 30 odstotkov spolno aktivnih najstnikov. Kako je mogoče, da kljub tako velikemu poudarjanju zaščite v praksi ne deluje?

Ozaveščenost naših najstnikov je kljub pomanjkanju sistematične vzgoje za zdravo spolnost na visoki ravni; več kot tri četrtine jih pri prvem spolnem odnosu uporabi kondom, potem pa odstotek pade zaradi uporabe kontracepcije, ki je tudi sicer najpogostejša zaščita med ženskami v reproduktivnem obdobju. Težava pa je, da uporaba kondoma upade, ko začnejo dekleta jemati kontracepcijske tabletke, vendar te ne zaščitijo pred spolno prenosljivimi okužbami. Mladim priporočam dvojno zaščito: kondom in eno od metod zanesljive kontracepcije. Prav tako jih je treba spodbujati k odgovorni spolnosti in razmisleku o odlogu prvega spolnega odnosa.

Na vprašanja je odgovarjala Asist. Evita Leskovšek, dr. med.
Avtorica: Klavdija Miko

Obiščite forume mape Starševstvo in odnosi za vprašanja, nasvete in mnenja.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
17.06.2021. ob 16:55
284,287
18.06.2021. ob 04:35
110,157
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več