IZOLSKA BOLNIŠNICA BO APRILA DOBILA NOV MAMOGRAF

Uredništvo, 31. marec 2009.

Koper  – V Splošni bolnišnici (SB) Izola bodo aprila dobili nov mamograf, za katerega so donacije zbirali od oktobra lani. Doslej so donatorji iz obalno-kraške…

Koper  – V Splošni bolnišnici (SB) Izola bodo aprila dobili nov mamograf, za katerega so donacije zbirali od oktobra lani. Doslej so donatorji iz obalno-kraške regije prispevali 211.743 evrov, kot zadnji pa se jim je pridružil tudi pevec Jan Plestenjak, ki bo podaril 10 odstotkov izkupička od prodaje vstopnic za svoj aprilski koncert v Kopru.

Splošna bolnišnica Izola je na javnem razpisu za nakup novega mamografa izbrala družbo Siemens. Njegova vrednost je 267.600 evrov bruto. Morebitno razliko do celotne kupnine za aparat bo zagotovila SB Izola, ki bo ob tem financirala adaptacijo prostora in nakup delovne postaje s CAD sistemom za računalniško podprto diagnosticiranje in odčitavanje slik. Ta naložba bo bolnišnico stala 134.000 evrov bruto. Sredstva za nov mamograf so na Obali zbirali preko Iniciative za mamograf, ki skrbi tudi za osveščanje žensk o pomenu preventive.

Obolevnost za rakom dojke v obalno-kraški regiji je namreč blizu 20 odstotkov višja kot drugod v Sloveniji, navajajo v sporočilu za javnost. Raziskava, izvedena oktobra lani, je pokazala, da veliko žensk ne ve, da se morajo redno samopregledovati na isti dan sredi menstruacijskega cikla ali v kasnejšem obdobju, na isti dan sredi meseca. Rezultati kontrolne raziskave, opravljene v prvi polovici januarja letos, pa že kažejo, da sta se osveščenost in samopregledovanje v tem obdobju precej povečala. Tako se je delež žensk, starih nad 50 let, ki ve, kdaj je pravi dan za pregledovanje dojk, povečal na 61 odstotkov (oktobra 43 odstotkov), 73 odstotkov pa se jih redno samopregleduje (oktobra 57 odstotkov). Med mlajšimi v starosti od 25 do 49 let pa si po podatkih raziskave Linee Directe dojke redno pregleduje za petino več ali 56 odstotkov žensk, 65 odstotkov ali 47 odstotkov več pa jih ve, kdaj je pravi dan za samopregledovanje. Ob tem članica iniciative in vodja Ambulante za bolezni dojk v SB Izola Janja Zver Skomina pravi, da je zaznati, da so ženske bolj pozorne in se večkrat same naročijo na pregled. Poudarila je, da sta večja osveščenost žensk in diagnostika z novim mamografom “odločilna dejavnika, s katerimi bomo lahko pripomogli k zgodnejšemu odkrivanju in ozdravljivosti raka dojke”, so sporočili iz SB Izola. V Ambulanti za bolezni dojk SB Izola so lani opravili 1700 kliničnih pregledov dojk. Pri tem so odkrili 43 karcinomov dojk in opravili 16 operacij.

Nov aparat bo omogočil za od 30 do 50 odstotkov manjše rentgensko sevanje in močno izboljšano, natančnejšo ter hitrejšo diagnostiko. Posnetke bo mogoče natančneje analizirati kot do zdaj, najsodobnejša računalniška oprema bo radiologu podpora pri iskanju sumljivih sprememb, ob kontrolah pa bo možna tudi primerjava digitalnih slik in tako sledenje sumljivim spremembam, pojasnjujejo. Poleg tega jim bo teleradiološka povezava z Onkološkim inštitutom omogočala enostavno pridobitev drugega mnenja. Pomembna prednost novega aparata v primerjavi s sedanjim, dotrajanim analognim mamografom, je tudi ta, da bodo lahko celotno zdravljenje zastavili že pred operacijo.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,550
31.07.2021. ob 17:39
110,204
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close