Knjiga s priporočili o prehrani bolnikov z rakom

Uredništvo, 20. marec 2009.

Ljubljana – Bolniki na prvi pogled velikokrat zgledajo še dobro, a so že prehransko ogroženi, zaradi česar se ne morejo zdraviti. Pri bolnikih običajna zdrava…

Ljubljana – Bolniki na prvi pogled velikokrat zgledajo še dobro, a so že prehransko ogroženi, zaradi česar se ne morejo zdraviti. Pri bolnikih običajna zdrava prehrana ni več dovolj. Da bi tako stroko kot bolnike izobrazili o tem, kaj jesti, so v službi za klinično prehrano OI Ljubljana izdali knjižico priporočil Prehrana in rak.

Vodja službe za klinično prehrano Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana Nada Rotovnik Kozjek je na predstavitvi knjige poudarila, da je pri bolezni presnova prizadeta, zato mora bolnik dobivati prilagojen vnos hranil, ki bo podprl zdravljenje. “Dobro bi bilo, da bi to knjigo prebrali tudi zdravniki, ne samo bolniki,” je dejala Rotovnik Kozjekova. Ob tem je izpostavila, da je klinična prehrana pri nas še slabo poznana in sprejeta in bi jo bilo treba začeti vpeljevati s študij medicine.

Presnova bolnika ni enaka presnovi zdravega človeka,” je poudarila Rotovnik Kozjekova. Ob tem je klinična dietetičarka OI Denis Mlakar Mastnak opozorila, da bolniki potrebujejo izobraževanje o prehrani med boleznijo, zato so v službi pripravili knjigo na to temo. “Ta knjiga je pisana kot medicinski priročnik. Klinična prehrana je del uradne medicine, osnovana je na uradnih študijah. To je stroka, ki upošteva osnovne zakonitosti medicine.”

“Ko gre za prehrano bolnika, tu ni filozofskega pristopa,” je poudarila Rotovnik Kozjekova. Predsednica združenja Europa Donna Mojca Senčar, društvo je knjigo pomagalo izdati, je ob tem poudarila, da je pri ljudeh, ki zbolijo za rakom, vprašanje prehrane pogosto. Na ta njihova vprašanja pa pogosto slabo odgovarjajo tudi zdravniki. “Niti strokovnjaki se ne zavedajo, kako malo vedo o prehrani bolnikov,” je dejala.

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,353
15.05.2021. u 17:37
283,830
15.05.2021. u 17:49
110,376
15.05.2021. u 16:42
Preberi več