OI BO PRIHODNJA ŠTIRI LETA VODILA ANA ŽLIČAR

Uredništvo, 11. marec 2009.

Ljubljana – Svet Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana je izmed šestih prijavljenih kandidatov za generalnega direktorja izbral dosedanjo vršilko dolžnosti Ano Žličar, ki je prejela 10…

Ljubljana – Svet Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana je izmed šestih prijavljenih kandidatov za generalnega direktorja izbral dosedanjo vršilko dolžnosti Ano Žličar, ki je prejela 10 od 14 glasov. Da bo njeno imenovanje uradno, jo mora potrditi še vlada.

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da bo minister za zdravje Borut Miklavčič vladi predlagal, da potrdi odločitev sveta zavoda. “Onkološkemu inštitutu in novi direktorici želim veliko uspeha pri delu,” je še zapisal minister. Novi predsednik sveta zavoda – direktor direktorata za zdravstveno varstvo pri ministrstvu za zdravje Janez Remškar – je ob izvolitvi poudaril, da bo Žličarjeva imela vso podporo sveta. Žličarjeva je po izvolitvi dejala, da si bo predvsem prizadevala za to, da inštitut “ostane na poti, na kakršni je”.

“Morda najpomembnejše sporočilo za naše bolnike: To je dobra hiša z vrhunsko medicino in rada bi, da se tako počutijo vsi, ki pridejo k nam.” “Mislim, da ne bom začenjala, ampak nadaljevala, kar sem delala že kot vršilka dolžnosti, saj sem imela polna pooblastila za ukrepanje,” je po koncu seje dejala Žličarjeva. Izrazila je prepričanje, da se bodo stvari v hiši uredile in umirile ter da bodo lahko na OI normalno delali. Predstavnik zaposlenih v svetu zavoda, kirurg Erik Brecelj, je dejal, da od direktorice zdaj pričakuje zelo veliko. “Prej je bil izgovor, da je vršilka dolžnosti in nima vseh pooblastil. Zdaj ta pooblastila ima in upam, da jih bo izkoristila,” je dejal Brecelj. Ocenil je, da bi Žličarjeva odslej lahko delala bolje, kot je. “To je bila izbira med kandidati na voljo.

Mnenje med zaposlenimi ni bilo enotno, temveč večinsko, in tudi vladni predstavniki so sledili odločitvi zaposlenih,” je dejal Brecelj, ki pričakuje, da bo direktorica uveljavljala garancije za novo stavbo, in da se bo začela ukvarjati z določenimi problemi, s katerimi se do sedaj ni – tudi na kirurgiji. “Gre za organizacijske težave, ki jih je treba rešiti,” je dejal Brecelj. “Upam, da bo tudi odslej počela, kar je počela že do sedaj, torej da se bo zavzemala za zaposlene in za OI, kar smo morda v preteklosti pogrešali.

Njen subtilen pristop k reševanju problemov in po drugi strani odločnost sta že dala rezultate, a pričakujem, da bo teh rezultatov v prihodnje še več, pa je po zaključku seje dejal predstojnik radiologije na OI in predstavnik zaposlenih v svetu zavoda Primož Strojan. Pritrdil je novinarskemu vprašanju, ali so razmere v zavodu sedaj boljše kot v času vodenja prejšnjega generalnega direktorja Aljoše Rojca.

Glede odnosov na posameznih oddelkih pa je na vprašanje, kaj pričakuje od generalne direktorice, dejal, da “morajo odnose v prvi vrsti rešiti ljudje, ki tam delajo”. Glede sporov na kirurgiji pa je strokovni direktor OI Janez Žgajnar danes pojasnil, da na oddelku poteka izredni strokovni nadzor, ki naj bi pokazal, ali je bilo neko zdravljenje res zamujeno ali ne. “In na podlagi ugotovitev bomo ukrepali dalje ali pa ne,” je pojasnil.

Žličarjeva pa je glede sporov med nekaterimi zaposlenimi na kirurgiji OI na novinarsko vprašanje dejala, da kdor koli, ki bi želel kaj ukrepati, “potrebuje neko pisno opredelitev problema, predstavitev in tudi nakazano rešitev. Če me sprašujete, ali se bom lotila umika predstojnika kirurgije Marka Hočevarja, se ga ne bom lotila”. “Kot sem že rekla, to so delavci s posebnimi pooblastili, ki jih imenuje in tudi razrešuje svet zavoda. Seveda si bom prizadevala za umiritev razmer, a ne tako, da bomo merili moči,” je dodala in poudarila, da “ne želi, da se zadeve spravljajo na osebno raven”.

Povedala pa je tudi, da so se v zadnjih dneh sestali s predstavniki SCT, ki je gradil novo stavbo OI, in sicer zaradi klimatskih naprav na kirurgiji, ki ne delujejo kot bi morale. “Strokovnjaki so opravili pregled klimatskih naprav in nam napisali mnenje. SCT smo predstavili te ugotovitve, čakamo njihov odgovor in sledili bodo pogovori, v kolikšni meri je to čigava stvar,” je pojasnila. “Ne bom odnehala. Klimatske naprave morajo delovati tako, kot potrebujejo operacijske dvorane,” je še poudarila.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,429
31.07.2021. ob 10:19
284,523
31.07.2021. ob 17:39
110,201
01.08.2021. ob 00:11
Preberi več

New Report

Close