POSTAVLJANJE MEJA – V ZADOVOLJSTVO OTROKA IN STARŠEV

Uredništvo, 22. maj 2002.

Kadar pa se odločimo otroku postaviti meje, smo lahko nedosledni in nihamo med skrajnostmi, lahko pa so naše omejitve preveč toge in se ne prilagajajo…

Kadar pa se odločimo otroku postaviti meje, smo lahko nedosledni in nihamo med skrajnostmi, lahko pa so naše omejitve preveč toge in se ne prilagajajo otrokovemu odraščanju.

Novejše raziskave kažejo, da pravilno postavljene meje zagotavljajo otroku občutek varnosti. Pomagajo mu, da se laže znajde v okolju in ga obvladuje ter se razvija v odgovorno osebnost.

Otroci odraščajo in se učijo s preizkušanjem meja. Svobodno odločanje krepi otrokovo samozavest, toda prava svoboda je le znotraj pravilno začrtanih meja.

Kadar se z otrokom dogovarjamo za pravila in ko mu postavljamo omejitve, je zelo pomembno, kakšen je naš odnos do njega. Ta mora biti ljubeč, sprejemajoč. Otrok mora čutiti, da je za nas pomemben in da nam ni vseeno zanj. Otrok, ki ga imamo brezpogojno radi, laže sprejema omejitve. Sprejet otrok se čuti varnega v svetu, v katerega je stopil. Pridobi zaupanje v ljudi okoli sebe in zaupanje vase.

Dobra pravila so jasna, nedvoumna in življenjska. Ko jih postavimo, se jih skušajmo zares tudi držati, zato je bolje, da jih je manj, kot preveč.

Pri postavljanju meja je zelo pomembna uspešna komunikacija z otroki.

Otroke moramo znati poslušati in se z njimi pogovarjati. Poslušanje naj bo pozorno, z vživljanjem. V pogovoru z otrokom pa se izogibajmo zasmehovanju, obtožbam, grožnjam, mučeniškim izjavam, moraliziranju ipd. Otroka vzpodbujajmo, pomagajmo mu, da išče rešitve za svoje težave, omogočajmo mu, da popravlja svoje napake. Razložimo mu, kakšno vedenje pričakujemo od njega v določenih situacijah in zakaj.

Alenka Tacol, univ.dipl.psihologinja

Vir: www.zzv-ce.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,477
26.09.2021. ob 09:23
284,840
27.09.2021. ob 03:52
110,258
27.09.2021. ob 03:22
Preberi več

New Report

Close