PROGRAMIRANJE V MATERNICI

Uredništvo, 26. april 2002.

Kdo ve, morda bi tako mislili še danes, če ne bi dr. David Barker leta 1984 brskal po svojem računalniku in naletel na nekaj dejstev,…

Kdo ve, morda bi tako mislili še danes, če ne bi dr. David Barker leta 1984 brskal po svojem računalniku in naletel na nekaj dejstev, ki jih ni znal povezati med seboj. Na zemljevidih pokrajin Anglije in Welsa je imel vrisane podatke o umrljivosti novorojenčkov za prva leta 20. stoletja in podatke o umrljivosti zaradi obolenj srca in ožilja za isto obdobje. V oči ga je zbodlo, da je bila umrljivost novorojenčkov visoka v istih pokrajinah, kjer je bila visoka tudi umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja. V grobem namreč velja, da je umrljivost novorojenčkov kazalec revščine in pomanjkanja, bolezni srca in ožilja pa so kazalec blagostanja in bogastva.

Vsekakor se podatki ne bi smeli prekrivati na istih območjih skozi daljše časovno obdobje. Dr. Barker je posumil, da morda obstaja vzrok za poznejši razvoj bolezni srca in ožilja že v razvoju ploda v maternici. Da bi svojo trditev lahko dokazal, je potreboval podatke o porodih in novorojencih z začetka 20. stoletja. Povezal se je z zgodovinarji iz univerze v Oxfordu in skupaj so v nekaj letih zbrali več tisoč podatkov o porodih med letoma 1900 in 1929 za območja Anglije in Welsa. Podatke je bilo nemogoče znanstveno obdelati, ker so bili ustvarjeni na različne načine. Dr. Barker je nameraval študijo že opustiti, ko so mu prinesli skrbno zapisane in natančno razvrščene podatke za grofijo Herdfortshire. Med letoma 1911 in 1945 je tamkajšnja skrbna in redoljubna nadzornica medicinskih sester babic zabeležila za prav vsakega novorojenca podatke o porodni teži in dolžini ter obsegu glavice. Tako je bilo mogoče primerjati porodne podatke 13249 moških z njihovim kasnejšim zdravstvenim stanjem. Ni trajalo dolgo, da je dr. Barker ugotovil, da so imeli moški s porodno težo pod 2495 gramov kar 50 % več možnosti, da umrejo zaradi bolezni srca in ožilja kot pa tisti s porodno težo nad 2495 gramov. V ta izračun je že zajeto tveganje, ki so ga različni moški imeli za razvoj bolezni zaradi različnih družbeno-gospodarskih in drugih dejavnikov tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja (kajenje, debelost).

Članek pripravil:mag. Frenk Krištofelc, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Več si lahko preberete med.over.net

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
17.06.2021. ob 16:55
284,287
18.06.2021. ob 04:35
110,157
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več