Konec akcije 40 dni brez alkohola

Uredništvo, 25. marec 2008.

6. februarja se je začela akcije „ 40 dni brez alkohola “, katere namen je bil popolna odpoved alkohola v znamenju solidarnosti, osebno ali kot družina. Akcija je trajala do 22. marca. Po podatkih strokovnjakov,…

6. februarja se je začela akcije „40 dni brez alkohola“, katere namen je bil popolna odpoved alkohola v znamenju solidarnosti, osebno ali kot družina. Akcija je trajala do 22. marca.

Po podatkih strokovnjakov, naj bi se v Sloveniji z alkoholom srečevala kar vsaka četrta družina, vsako leto tretjino prometnih nesreč s smrtnim izzidom povzroči voznik, ki je pod vplivom alkohola, v letu 2006 pa je bilo v Sloveniji zaradi alkoholu pripisljivih bolezni in zastrupitev z alkoholom 76.306 dni odsotnosti z dela, umrlo je 500 oseb. Podatki so izredno zaskrbljujoči, zato se je tudi Zavod Med.Over.Net odločil sodelovati v tej akciji.

 Z namenom spodbujanja k akciji je bilo narejenih 160.000 zgibank in 150.000 solzic, na katerih so bile simbolno upodobljene tri kronce. Tudi mi smo jih pošiljalli v različne bolnišnice po Sloveniji. Na akcijo se je odzvalo več kot 370 oseb preko interneta ali preko telefona.

Poleg Zavoda Med.Over.Net sta bila oraganizatorja akcije Slovenska Karitas, kot pobudnica in Svet za preventivo. Obema se iskreno zahvaljujemo za skupno sodelovanje.

Nekaj več podatkov o akciji v letu 2008:

Ob končani akciji 40 dni brez alkohola, ki je potekala med 6. februarjem in 22. marcem 2008, se iskreno zahvaljujemo vsem, ki ste podprli akcijo in v njej aktivno sodelovali.

Akcija je potekala na več ravneh:

  • po občinskih SPV (svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu)
  • po župnijah
  • na Internetu
  • in med ljudmi, doma, v časopisih, revijah in radijih.

Na akcijo se je odzvalo veliko število ljudi, ki so izrazili menja podpore, izpovedali svoje osebne zgodbe, podelili izkušnje in tudi izrazili kakšno pripombo, kaj vse bi še bilo potrebno storiti. V spletni anketi, ki je potekala med akcijo je glas oddalo 937 ljudi, 370 oseb je udeležbo v akciji potrdilo preko interneta in telefona.

Akcija je bila dobro medijsko podprta, saj so se s poročanjem o akciji in prispevki na temo pitja alkohola in njegove zlorab odzvali RTV SLO, Večer, Dnevnik, Pop TV, portal Planet, radio Ognjišče, tednik Družina in radijske postaje radio Celje, Krka, Center in radio Sora.

Z namenom spodbujanja k akciji je bilo natisnjenih in razdeljenih 160.000 zgibank in 150.000 solzic, na katerih so bile simbolno
upodobljene tri kronice.

Hvala vsem posameznikom in ustanovam, ki ste se udeležili akcije in na kakršenkoli način prispevali k uspehu akcije. Odpoved pitju alkohola je velik znak solidarnosti ljudem in družinam, ki trpijo zaradi bolezni, zaradi nasilja v družinah in nesreč na cestah, ki so posledica prekomernega uživanja alkohola.

V akciji lahko sodelujemo tudi preko celega leta:

  • ko vozimo, ne pijemo alkoholnih pijač
  • ne pijmo pri delu z ljudmi, napravami in orodjem – tudi doma.
  • Prav tako lahko svojo podporo akciji in osnovnemu sporočilu izrazimo s klikom na kronico preko celega leta.

Rezultati ankete: “Razmišljate, da bi se vključili v akcijo 40 dni brezalkohola?”

Akcijo je potrebno podpreti, zato da. 43,9%
Seveda, kaj pa je 40 dni. 31,8%
Ne. Pil/a bom naprej. 8,3%
O, to pa ne! 6,5%
Razmišljam o tem. 5,2%
Joj, ne vem. Težko bi bilo. 4,3%

– Javna debata o akciji >>>

Skrajni čas je, da spremenimo naš odnos do alkohola. Pot ne bo kratka in lahka, a takšne akcije nam lahko pomagajo.

http://www.brezalkohola.si/

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
03.08.2021. ob 12:08
284,543
31.07.2021. ob 17:39
110,203
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close