10.000. Slovenec vpisan v register krvotvornih matičnih celic

Uredništvo, 26. marec 2008.

V ponedeljek, 17. marca 2008, so predstavniki Zavoda RS za transfuzijsko medicino organizirali na Srednji elektrotehniški in računalniški šoli v Ljubljani, Vegova 4, vpis v …

V ponedeljek, 17. marca 2008, so predstavniki Zavoda RS za transfuzijsko medicino organizirali na Srednji elektrotehniški in računalniški šoli v Ljubljani, Vegova 4, vpis v  register darovalcev krvotvornih matičnih celic oz. kostnega mozga.

Pobudnica vpisa v register je bila nekdanja profesorica Srednje elektrotehniške in računalniške šole in članica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L, gospa Marija Klemenčič. Pobudo je z vseljem sprejel ravnatelj Srednje elektrotehniške in računalniške šole gospod Silvo Tratar, ki je poskrbel, da so imeli dijaki 4. letinikov, profesorji in drugi delavci šole tisti dan možnost se vpisati v register darovalcev.

Udeleženci vpisa so se zbrali v šolski knjižnici. Po uvodnem nagovoru ravnatelja šole, gospoda Silva Tratarja, je dijake v imenu bolnikov, ki potrebujejo darovalce kostnega mozga, pozdravila nekdanja profesorica na šoli, gospa Marija Klemenčič, članica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L.

Mag. Miha Tonejec, dr. med. z Zavoda za transfuzijsko medicino je dijake na zanimiv način seznanil z delovanjem registra darovalcev KMC tako na državni kot na svetovni ravni, s starostnimi in zdravstvenimi pogoji za vpis v register ter s postopkom vpisa. Še posebej natančno je opisal postopek odvzema kostnega mozga oz. krvotvornih matičnih celic izbranega darovalca.

Dijaki in profesorji, ki so se odločili za to človekoljubno dejanje, vpis v Slovenski register darovalcev krvotvornih matičnih celic, so izpolnili vprašalnik, ki so ga dobili poleg predstavitvene zloženke že ob vstopu v šolsko knjižnico, kjer je bilo predavanje. Z izpolnjenim vprašalnikom so nato odšli v sosednji razred na kratek pregled in pogovor k zdravnici. Večina je bila sposobnih za vpis in odšli so še k laborantki in laborantu na odvzem majhne epruvetke krvi.

Posebno razveseljivo je, da se je prav v tej skupini vpisal desettisoči  (10.000.) Slovenec, potencialni kandidat za darovalca KMC, dijak 4. letnika tehniške gimnazije Srednje elektrotehniške in računalniške šole Samo Roman Stergel.

Število 10.000 je seveda razveseljivo tako za zdravstvene delavce, ki se ukvarjajo z registrom darovalcev KMC, kot za zdravniško osebje, ki zdravi bolnike in seveda najbolj za bolnike same in njihove svojce. Prav njim pomeni veliko upanje in možnost za ozdravitev.

Vpis v Slovenski register darovalcev KMC je bil na šoli prvič. Vodstvo šole zagotavlja, da bo to odslej tradicija. Naj ob tem še zapišemo, da dijaki 4. letnika Srednje šole za elektrotehniko in računalništvo že po dolgoletni tradiciji vsako leto množično darujejo kri na Zavodu RS za transfuzijsko medicino.

Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L je tisti dan izkoristilo tudi priložnost in z letakom pod sloganom ”Če imaš simptom, pomisli na limfom” osveščalo dijake in profesorje o malignem limfomu, ki se tako kot levkemija lahko zdravi s presaditvijo krvotvornih matičnih celic oz. kostnega mozga.

Zapisala: Kristina Modic

Utrinki iz foruma >>>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,539
31.07.2021. ob 17:39
110,202
02.08.2021. ob 23:13
Preberi več

New Report

Close