Alergija je obvladljiva, če slediš napotkom in opazuješ svoje telo

Uredništvo, 22. maj 2018.

Dražila, ki povzročajo alergijo so alergeni in antigeni. Če pride telo v stik z alergenom, se začno proizvajati protitelesa. Protitelesa (imunoglobini) branijo telo pred vrinjenimi, telesu škodljivimi snovmi. Pri alergikih je ta reakcija čezmerna. Alergija je torej nenormalna občutljivost za posebne snovi. Alergiki kažejo bolezenska znamenja, če so tem snovem izpostavljeni ali pridejo v stik z njimi. Alergijo lahko obvladate, če imate dovolj informacij in upoštevate priporočila.

Zdravi ljudje ne kažejo nobenih znamenj v stiku s podobnimi snovmi. Pri alergikih se razvije posebna oblika protiteles, imunoglobin E (IgE), ki se bolezensko odziva na snovi iz okolja. Reakcije na alergen so različne. Kažejo se kot alergijski nahod, alergijska astma, koprivnica, atopijski dermatitis ali kot alergijski kontaktni ekcem.

Pojavne oblike alergij

Atopija je dedna zasnovana nagnjenost k pripravljenosti kože in sluznic za bolezenske (nenormalne) reakcije, ki jih izzovejo vplivi iz okolja brez predhodne senzibilizacije. Poznamo tri različne atopijske bolezni: atopijski dermatitis, astma  in alergijski seneni  nahod.

Alergijske reakcije se lahko pojavijo na različnih delih telesa. Alergijski nahod in astma prizadeneta dihala (nos, sapnice, pljuča), na koži in očeh se pojavljajo alergijske reakcije kot ekcemi, koprivnica ali vnetje očesne veznice. Alergija lahko prizadene tudi prebavila.

Anafilaktični šok je huda alergija, ki hkrati prizadene več organov, povzroči nenaden padec krvnega pritiska in omedlevico, včasih tudi smrt. Takšna reakcija je zelo redka. Snovi, ki povzročajo alergijo, so najpogosteje: rastlinske snovi ( pelodi, jagode, orehi), živalske snovi (serumska alergija, alergija na mačje dlake, na konje ali strupe žuželk), povzročitelji infekcij (črvi, bakterije) in preprosto zgrajene naravne ali sintetične snovi (moke, kemikalije, mila, laki, alergije na kemikalije).

Alergeni, ki jih vdihujemo: alergeni rastlinskega izvora (pelod, žitni prah, moka, otrobi, blago in tkanine, lesni prah, trosi glivic, kava, kakav, stročnice, naravna guma, eterična olja in dišave), alergeni živalskega izvora (kožne luske sesalcev, dlake, perje, deli žuželk in pršice hišnega prahu) in kemični alergeni (smola, kisline, kovinske soli, encimi in prah zdravil).

Alergija na cvetni prah oz. na pelode, posebno seneni nahod, je zelo razširjena alergijska bolezen in je sezonskega značaja. Izraža se z močnim kihanjem in nahodom, včasih celo z dušenjem. Najpomembnejši povzročitelji alergij spomladi so jelša, leska in breza (včasih že februarja), od maja do konca junija cvetijo različne trave in do septembra trpotec in pelin. Junija in julija cvetijo žita (rž).

Alergijo na živali najpogosteje povzročajo morski prašiček, domači prašič, mačka, konj, podgana, govedo, kunec, hrček, miš, ovca, koza in pes. Ptice s prhutanjem s krili povzročijo dvigovanje prahu, perje in puh pa najdemo tudi kot polnilo za vzglavnike in odeje. Vzrok take alergije niso le žive živali oz. njihova dlaka in perje, ampak tudi kože, kožuhi, preproge odeje in puloverji.

Hišni prah je najpogostejša snov, ki povzroča alergijo na dihalih. V hišnem prahu se nahajajo glivice, trosi, bakterije, delci insektov, perja, svile, kemikalij, peloda, kožnih lusk in živalskih dlak. Pršica hišnega prahu izloča zelo močan alergen. Znamenje alergije na hišni prah so: srbenje oči in solzenje, draženje na kihanje, smrkanje, kašljanje in včasih tudi dušenje.

Pri alergiji na pike žuželk se pri nekaterih na mestu pika ne pojavi le majhna oteklina in srbenje, ampak tudi huda koprivnica in srbenje po celem telesu, težave pri dihanju, otekline v grlu, astma in včasih celo alergijski  anafilaktični šok.

Alergija na pšenično moko ni enako celiakija. Alergija je preobčutljivostna reakcija, medtem, ko je celiakija bolezen, ki temelji na imunski reakciji proti glutenu, zaradi česar je za dolgo dobo motena resorpcija (vsrkavanje) maščob in v vodi topnih vitaminov.
Alergijo na pšenično moko in celiakijo zdravimo predvsem z strogo dieto, s hrano, ki nima glutenov. Pri celiakiji je črevesna sluznica preobčutljiva na beljakovino gluten, ki vsebuje gliadin. Človek, ki je občutljiv na gluten, ponavadi reagira z bruhanjem, drisko, zgublja telesno težo, je nemiren, odvaja veliko smrdečega in svetlečega blata in ima napet trebuh.

Lateks je lahko hud alergen, še posebej v kombinaciji z banano, kivijem, avokadom, orehi in paradižnikom. Lateks najdemo v rokavicah, žimnicah, balonih, gumijastih igračah, dudah in cucljih za stekleničke, radirkah, raztegljivih obvezah, plenicah in ženskih vložkih ter kondomih. V medicini se uporablja v rokavicah, raznih katetrih in podvezah proti krvavenju …

Alergične reakcije na posamezna živila se lahko pojavijo že v najzgodnejšem otroštvu ali pa jih pridobimo kasneje. Težave se lahko pojavijo takoj ali pa tudi več ur kasneje. Alergija se izraža kot koprivnica, srbeči izpuščaji na koži, srbenje oči, otekanje vek, otekanje ustnic, nahod, dušenje, migrena, driska, napenjanje, bruhanje, bolečine v trebuhu in slabost. Pri živilih je treba posebej paziti na to, da se v določenih dobrih (nealergenih) živil lahko nahajajo samo določeni deli sestavin, ki pa so alergene. Sumljivim živilom se je potrebno ogibati.

Dermatitis in ekcem nastopita po dotiku z nekim povzročiteljem. Dermatitis pomeni vnetje kože (koža je pordela, otekla, srbeča …), pojavi se akutno, z zamikom 2-3 dni po izpostavitvi alergenu, je ostro omejen in se ne širi. Ekcem je oblika dermatitisa,  z rdečino, mehurčki, luščenjem, prevladujejo zatrdline in srbenje. Koža je videti groba in suha, srbenje je močno. Najpogostejši alergeni za dotik so: živila, zdravila, nikelj, kobalt, kromati, sestavine gumija, formalin, barvila, kozmetična sredstva, lokalna mazila (npr. za celulit, vene, revmo), antibiotiki, sulfinamidi in alkoholi.

Fotoalergija nastane ob kombinaciji različnih snovi (zdravil) v kombinaciji z UV žarki. UV žarki namreč preveč okrepijo strupeni učinek nekaterih snovi.

Pomembno je, da poznate vzrok svojih alergijskih reakcij in z njim pravilno postopate. Na forumih je pogosto opaziti številne napake, ki jih posamezniki delajo v želji, da bi se izognili testiranju, uživanju zdravil ali prekrivanju bolezenskih znakov in z njimi še poslabšajo stanje in podaljšajo okrevanje.

V primeru alergije upoštevajte naslednja priporočila:

1. Alergijske reakcije nastajajo z zamikom.

Zato se v primeru, da se vam pojavi, poskušajte spomniti na preteklih 48 ur, če ste zaužili (pijača, hrana, prigrizki, žvečilke, tobak …) kaj posebnega, bili v stiku s čim neobičajnim, ste se gibali na krajih, kamor ponavadi ne zahajate, ali so bile kakšne ekstremne razmere (temperatura, vonj, vlaga …) ali ste se dotikali česa, kar vam ni poznano. Če se vam je to že zgodilo, poskušajte situacije primerjati.

Bodite modri glede obiska pri zdravniku.

Ni potrebno, da za vsak majhen izpuščaj obiščete zdravnika, ampak, če simptomi vztrajajo, spremembe na koži spremlja rdečica, bolečine, srbečica, izcedek, vročina in to ne preneha, obiščite svojega osebnega zdravnika, ki vam bo po presoji predpisal recept za zdravila ali napotnico k specialistu.

3. Natančno opišite težave.

Dobro se pripravite na obisk pri zdravniku. Celotno ozadje zgodbe ne bo potrebno povedati, zato pa bo zelo dobrodošlo nekaj ključnih informacij, ki bodo pomagale pri postavitvi diagnoze. Kdaj so se težave začele, kako se spreminjajo, kaj jih je sprožilo (če veste) in kakšen je občutek v telesu. Če se vam težave ponavljajo, je dobro imeti tudi dnevnik.

4. Upoštevajte priporočila zdravnika.

Dostop do informacij, drugih mnenj, primerjava izkušenj z drugimi s podobno boleznijo je lahko dobrodošla, vendar zelo kritično presodite, katerim nasvetom boste sledili. Vaš zdravnik ali specialist je opravil pregled vašega telesnega stanja, pozna pojavne oblike bolezni in je seznanjen z različnimi oblikami zdravil in pripomočkov, ki zdravijo in lajšajo težave. Upoštevajte predpisane doze zdravila, kako se uživajo oziroma nanašajo (kako pogosto jih jemljete, vzamete pred/po jedi, kolikokrat na dan, na tešče, na čisto kožo …), kako se shranjujejo in kako dolgo jih morate uporabljati.

5. Izogibajte se alergenom.

Če sumite na določeno živilo ali situacijo, da vam povzroča alergijsko reakcijo, velja priporočilo, da se ji izogibate. Izogibajte se ji vsaj toliko časa, da se telo umiri in ponovno uravnovesi. To lahko traja en teden, lahko več mesecev. V tem času poskrbite za uravnoteženo prehrano, dovolj zmernega gibanja na svežem zraku, nežno izpostavljanje soncu v varnih urah in skrb za omejitev stresa na minimalno možno količino.

6. Redno jemljite zdravila

V primeru, da imate močne oblike alergije, imejte vedno s seboj set za zdravila proti alergijam  z navodili.

V primeru težav lahko obiščite foruma Dermatologija in Alergija.

Poznate program Varuh zdravja?

Varuh zdravja je program aktivnega varovanja zdravja. Z njim Vzajemna zdravje ne le zavaruje, temveč pomaga zanj tudi skrbeti in ga ohranjati. Na spletni strani je brezplačna in odprta Spletna telovadnica Varuh zdravja za vse, ki želite narediti nekaj dobrega zase. V njej lahko s profesionalnimi trenerji dosežete svoje vadbene cilje in brez stroškov poskrbite za svoje počutje in zdravje. Več >>>

Vsebino Meseca aktivnosti za zdravje 2018 omogoča Vzajemna zdravstvena zavarovalnica.

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 07:32
284,312
20.06.2021. ob 17:48
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več