Priporočljiva olja za pripravo bolj zdrave hrane

Po mnenju strokovnjakov za prehrano so za pripravo zdrave hrane najboljša nerafinirana hladno stisnjena olja . Na prvem mestu je oljčno olje . Analize zdravstvenega…

Po mnenju strokovnjakov za prehrano so za pripravo zdrave hrane najboljša nerafinirana hladno stisnjena olja. Na prvem mestu je oljčno olje. Analize zdravstvenega stanja B77C789A-CC2C-11E1-B5E4-281566B94067prebivalcev so pokazale, da je zdravje ljudi boljše v krajih, kjer se prehranjujejo na mediteranski način. V vsakodnevni prehrani uporabljajo veliko rib, veliko svežega sadja in sveže zelenjave ter tudi nerafinirano oljčno olje. Na okus zdravih olj navajamo otroke že doma, v vrtcu in v šoli.

Priporočljivo je, da steklenice z oljem shranjujemo v kartonskih ovitkih, kjer je vsebina zaščitena pred svetlobo in s tem pred žarkostjo. Olja v steklenicah so veliko boljša od olj v pločevinkah ali plastenkah.

Če se želimo dobro, okusno in zdravo hraniti, se tudi pri oljih ravnajmo po ceni olja. Višja kot je njegova cena, tem boljše je!

1. nasvet: industrijsko ocvrte jedi, kot so npr. razne vrste krompirčka in podobno niso za otroke. To je zdravju škodljiva hrana. Take jedi proizvajalci cvrejo tudi pri 500°C, dodajo razne konzervanse, da se jedi ne pokvarijo, splesnijo ali zgnijejo, saj proizvedejo jedi na zalogo. Največja nesreča pa je v tem, da take hrane žal pojedo največ prav otroci. Raje jih usmerimo k nakupu svežega sadja, pozimi pa suhega, kot so na primer. suhe slive ali smokve, razna semena in oreščki ali pa drugih bolj zdravih bolj naravnih živil.

2. nasvet: Bodimo dosledni in skrbimo, da je olje, v katerem cvremo, vedno sveže. Kot je znano, mnogi uporabljajo za cvrtje že pregreta olja ali pa taka olja uporabljajo za nadaljne praženje ali pečenje. Nikdar tega ne delajmo!

Avtorica: Emilija Pavlič
Povzeto po knjigi
Za otroke kuhajmo zdravo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
20.06.2021. ob 10:09
284,295
20.06.2021. ob 00:29
110,159
19.06.2021. ob 16:52
Preberi več