Zmanjšajmo porabo belega sladkorja, čokolade in soli

Pravijo, da je sladkor potreben za možgane. Prav gotovo je res, vendar vse analize kažejo, da ga otroci zaužijejo mnogo preveč, kot ga potrebujejo.

Pravijo, da je sladkor potreben za možgane. Prav gotovo je res, vendar vse analize kažejo, da ga otroci zaužijejo mnogo preveč, kot ga potrebujejo. Kako bomo znižali porabo belega sladkorja?

Ponujam vam nekaj nasvetov:

  • Napitke in sladice za otroke sladkajmo manj kot običajno.
  • Za sladkanje včasih uporabimo med ali trsni sladkor.
  • Za žejo rje ponudimo pitno vodo, pa tudi mi jo popijmo skupaj s njimi. Le tako bomo dosegli željeni učinek.
  • Peciva je najbolje pripravljati doma iz sveže kupljenih ali pridelanih sestavin. Za otroke so najbolj primerna testa s kvasom, kot naravnim rahljalnim sredstvom in ne s pecilnim praškom.
  • Peciv povrhu ne sladkamo!
  • Čokolado kupujmo poredko, saj vsebuje veliko maščob in sladkorja.
  • Nezdrave recepte zamenjajmo z bolj zdravimi! Namesto bele moke uporabljajmo črno moko, namesto margarine oljčno oje ali sveže maslo. Namesto ocvrtih sladic ponudimo rje pečene ali kuhane v sopari, namesto težje prebavljivih maslenih krem za peciva pripravimo rje kuhano kremo in podobno.

Znano je, da sladkor črpa kalcij kostem in zobem, če ga uživamo preveč. Ker telo potrebuje kalcij za presnovo in če želimo, da se sladkor v telesu koristno porabi, mora biti na razpolago tudi dovolj vitaminov B skupine. Telo jih vzame iz zaužite hrane ali pa iz svojih rezerv. Večja kot je poraba belega sladkorja, večja je potreba po vitaminih. To pa je pri današnji prehrani otrok največja nevarnost, da imajo za svoj razvoj premalo kalcija in vitaminov iz B skupine. Zato jim včasih rje, namesto pečenih ali kuhanih sladic, ponudimo sveže ali suho sadje, orehe, lešnike, rozine, suhe fige, slive ali mlečne izdelke: sir, skuto in podobno.

Nekaterih težav z zdravjem otrok, ki se v sedanjem času pojavljajo, nekoč ni bilo. Mnogi vedo povedati, da so bili včasih sladkor in sladkarije dosegljivi le na recept ali na “karte”. Takrat ni bilo toliko zobne gnilobe, prekomerne telesne teže, sladkorne bolezni in drugih težav.

Tudi soliti je potrebno manj

Hrana za otroke naj bo praviloma manj soljena, najbolje z morsko soljo. Če želimo, da bo hrana zanje manj slana, da bo imela bolj domač naraven okus, varijo ne dodajajmo industrijskih začimb in raznih dodatkov, ne bomo jim kuhali instant juh ali ponujali paštet in podobne hrane, ki ima, zaradi daljše obstojnosti dodane precejšnje količine soli in drugih dodatkov. Jedem izboljšujmo okus z naravnimi dišavnicami, kot so to že počele naše mame in babice.

Zdravje otrok je v rokah odraslih.

Avtorica: Emilija Pavlič
Povzeto po knjigi
Za otroke kuhajmo zdravo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,293
18.06.2021. ob 23:10
110,158
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več