POMEMBEN JE STALEN NAZDOZOR NAD VODAMI

Uredništvo, 21. marec 2002.

Rezultati mikrobioloških preiskav in rednih fizikalno-kemijskih preiskav so nekoliko boljši kot leto prej. Največ neustreznih vzorcev so tudi to leto zasledili v malih sistemih. Na…

Rezultati mikrobioloških preiskav in rednih fizikalno-kemijskih preiskav so nekoliko boljši kot leto prej. Največ neustreznih vzorcev so tudi to leto zasledili v malih sistemih. Na Zavodu opravljajo tudi individualne preglede vode iz pip v stanovanjih.

Oskrba s pitno vodo je lahko posredno ali neposredno povezana z akutnimi ali kroničnimi obolenji, ki se prenašajo prek prebavil, kože in dihal. V preteklosti so se zaradi akutnih obolenj ukvarjali predvsem z mikrobiološkim onesnaženjem, danes pa se pozornost vedno bolj usmerja v onesnaženje z različnimi kemikalijami zaradi prekomernega onesnaževanja okolja. Oskrba z vodo terja stalni strokovni nadzor, ki mora zajeti celotno pot vode od zbiranja do potrošnika.

Med 157-imi javnimi sistemi za oskrbo z vodo, s katerimi je Zavod za zdravstveno varstvo sodeloval v letu 2001, je 85 odstotkov majhnih sistemov, ki oskrbujejo manj kot tisoč prebivalcev, 12 odstotkov srednjih sistemov z do 10 tisoč prebivalcev in 3 odstotke velikih sistemov, ki oskrbujejo nad 10 tisoč prebivalcev. Delež ljudi, ki jih pokrivajo javni sistemi pa je ravno obratno sorazmeren. Prek majhnih sistemov se oskrbuje 12 odstotkov prebivalcev, prek srednjih in velikih pa po 44 odstotkov vseh prebivalcev. Število ljudi, ki se oskrbujejo s pitno vodo brez nadzora, je še vedno precejšnje.

Pri rednih mikrobioloških preiskavah je bilo v lanskem letu ugotovljenih 17 odstotkov neustreznih rezultatov, kar je za 6 odstotkov manj kot v letu 2000, pri rednih fizikalno-kemijskih preiskavah pa so našli 11 odstotkov neustreznih vzorcev, kar je dva odstotka manj kot leto poprej. Največji delež mikrobiološko neustreznih vzorcev je izviralo iz malih sistemov, v skoraj dveh tretjinah neustreznih vzorcev so bile prisotne fekalne bakterije. V več kot polovici primerov je Zavod ocenil, da stanje s stališča varnosti vodooskrbe ni sprejemljivo.

Zaradi slabo vzdrževanih omrežij se lahko spreminja kakovost pitne vode v posameznem gospodinjstvu ali v posameznikovem delu omrežja. Predvsem v starih mestnih središčih je zato priporočljivo opraviti samostojne preglede. Posamezniki jih lahko naročijo na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, ki vsem uporabnikom pitne vode in upravljalcem ponuja sodelovanje in strokovno pomoč.

Vir: www.zzv-lj.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,472
20.09.2021. ob 15:46
284,806
20.09.2021. ob 15:55
110,256
20.09.2021. ob 15:49
Preberi več

New Report

Close