5. kulinarično srečanje uporabnikov foruma Prehrana

Uredništvo, 09. september 2006.

Kljub slabemu vremenu in gneči na cestah nam je uspelo priti do industrijske cone Trzin, kjer nas je v Mieletovi kuhinji kakor vedno pričakala Danica….

Kljub slabemu vremenu in gneči na cestah nam je uspelo priti do industrijske cone Trzin, kjer nas je v Mieletovi kuhinji kakor vedno pričakala Danica. In seveda ne praznih rok…na mizi so že slastno dišali zavitki in pa sočni čokoladni muffini – Sladke sanje, ki se tokrat niso pekli, ampak kuhali v parni pečici MIELE! Res so bili odlični, zato so tudi v trenutku izginili, le kdo ve kam ? :-)))


Sladke sanje iz Mieletove parne pečice

Sladke sanje

za 8 oseb /Čas kuhanja: 20-25 minut/ energijska vrednost porcije: 1062 kJ/254 kcal, potrebni kuhinjski aparat: parna pečica

Sestavine:

120 g masla, 6 jajčni rumenjakov, 105 g zmletih mandljev, 1 zavitek vanilijevega sladkorja, 10 g čokolade, 6 beljakov, 30 g sadkorja, mslo za namestitev modelov, sladkor za posip, in 12 bonbonov Mon Cheri (češnjeve praline).

Priprava:

 1. Maslo penasto umešajte in mu postopoma dodajajte rumenjake. Dodajte zmlete mandlje in vanilijev sladkor.
 2. Čokolado raztopite in jo vmešajte v maso.
 3. Beljake s sladkorjem stepite v čvrst sneg ter ga narahlo vmešajte v zgornjo maso.
 4. 8 modelčkov (ali skodelic) namažite z maslom in posujte s sladkorjem. Pripravljeno maso porazdelite v modelčke.
 5. V vsak modelček vstavite v maso po en bombon Mon Cheri.
 6. Modelčke pokrijte s toplotno odporno folijo, jih razvrstite na rešetko in potisnite v pečico.
 7. Nastavitev: 90 °C
 8. Čas: 20-25 minut.
 9. Ko modelčke vzamete iz pečice, prevrnite sladice na krožnike.
 10. Zraven servirajte vanilijevo omako.

Danica je strokovni vodja Mieletove kuhinje in vedno rada priskoči na pomoč pri kuharskih čarovnijah, še posebej pa takrat, ko se zatakne pri uporabi njihovih zares odličnih gospodinjskih aparatov.


Tajč kuha slovovo marmelado, Danica pa praži česen za blitvo

Poletje se tako rekoč izteka, da pa bi še malce ohranili duh morja in počitnic smo se tokrat odločili, da poletje primemo za rep in pripravimo morske specialitete. Poleg tega, da je morska hrana zdrava, je tudi zelooo okusna.

Morski menu je bil sestavljen iz naslednjih jedi:

1. Losos v parni pečici z zelenjavno rižoto, krompirjem z skuto in sirom ali blitvo.


Losos na naraven način, brez vseh dodatkov, pripravljen v parni pečici


Riž na naraven način, brez vseh dodatkov, pripravljen v parni pečici.


Na rezine narezan krompir, prelit s smetano in sirom.

2. Hobotnica “ala” pod peko s krompirjem.


Primož preverja, če je hobotnica že dovolj kuhana

Hobotnica “ala” pod peko s krompirjem

Sestavine:

1 kg Moškatne hobotnice, 1 kg krompirja, lovorov list, plutovinast zamašek, 3 dcl belega vina, limona, peteršilj, česen, 1 žlica oljčnega olja, 2 žlici paradižnikovih pelatov Barilla z dodatkom bazilike.

Priprava:

 1. Hobotnico damo kuhat v mrzlo vodo z plutovinastim zamaškom in lovorovim listom.
 2. Dodamo še belo vino.
 3. Kuhamo 1/2 ure – 1 uro.
 4. Kuhano hobotnico poljubno narežemo ( 10 cm dolge koščke).
 5. Krompir olupimo, ga razpolovimo in ga skuhamo v slanem kropu skoraj do mehkega.
 6. Pekač dobro namastimo.
 7. Dodamo hobotnico, solimo, dodamo pelate in krompir ter polijemo z limoninim sokom.
 8.  Previdno premešamo, da se krompir ne zdrobi.
 9. Pečemo 15 min pri 220 °C oz. dokler se krompirček rahlo ne zapeče.
 10. Preden hobotnico postrežemo dodamo še tržaško omako, ki jo naredimo iz strtega česna in sesekljanega peteršilja.


Nekaj morskega zraka in vina pa sta naravnost iz morja prinesli Mici in njena prijateljica.

Ker pa je bil popoldan dolg, mi pa željni novih okusov smo za vse ljubitelje Garfieldove hrane pripravili lazanjo in sicer mesno in vegetarijansko različico. Ko bi Garfield poskusil našo lazanjo se ne bi dotaknil druge:-))))

Mogoče bo komu zanimiva kratka zgodovina testenin.

Zgodovina testenin

Precej razširjeno mnenje, da so testenine iznašli Kitajci in da jih od tam okoli 1290 na naše krožnike prinesel Marko Polo, ne drži. Testenine so (smo) v Evropi poznali že veliko prej, preden se je vrli Marko vrnil iz Kitajske. Res pa je, da je od tam prinesel špagete iz sojine moke.

 Izvor testenin na evropskih tleh sega v čas starih Rimljanov, saj je znameniti rimski kuhar Apicius kaj kmalu po Kristusovem rojstvu v svoji knjigi zapisal nekaj, kar je, po opisih sodeč, zelo podobno lazanji. Okrog leta 1000, torej mnogo pred Markovim povratkom, pa se je v takratnih bukvah pojavil že prvi ohranjeni recept za testenine z naslovom Umetnost kuhanja siciljanskih testenin. Prve testenine so v Evropi potemtakem zakuhali na sicilskih kuriščih, tja pa so jih skoraj zagotovo prinesli Arabci, ki so takrat Sicilijo upravljali. Tako je Palermo postal prva evropska prestolnica testenin, saj so podjetni Siciljanci kaj kmalu pričeli tudi s proizvodnjo rezancev, nato pa še z njihovim izvozom po vsej Evropi in tudi po arabskem svetu. Testeninska gripa se je nato razširila v Ligurijo, kjer so se testenine imenovali fidei. V 15. stoletju se je proizvodnja testenin v Liguriji tako močno povečala in razširila, da so leta 1574 v Genovi ustanovili Društvo “testeninarjev”. Zadeva pa je postala dokončno resna, ko so tri leta pozneje v Savoni spisali pravilnik Regolazione dell”Arte dei Maestri Fidelari ali po naše Pravila umetnikov – kuharjev testenin.

No, čeravno je na papirju vse lepo pisalo, pa so vse do 18. stoletja maso za testenine še vedno delali na starinski način. Testeninarski mojster je sedel na dolgi klopi in maso mešal z nogami. To pa je neapeljskega kralja Ferdinanda II. tako motilo, da je najel izumitelja Cesara Spadaccinija, ki je človeške noge nadomestil z napravo, ki je delo človeških nog zelo dobro oponašala. Po tem izumu so leta 1740 beneške oblasti dale podjetnemu Paolu Adamiju dovoljenje za odprtje prve tovarne testenin. Oprema v takratnih tovarnah je bila preprosta, uporabljali so mešalne naprave namesto nog in rezalne naprave namesto rok, naprava za sušenje pa je bilo še vedno sonce. Da je proizvodnja testenin lahko odličen posel, se je nato posvetilo še Neapeljčanom. V industrijo testenin so uvedli stroje na veter in vodo, leta 1884 pa uporabili prvi stroj na parni pogon in tako je industrija testenin zacvetela. Na trgu so se pojavile testenine najrazličnejših oblik, saj je posamezna tovarna izdelovala tudi do 200 različnih izdelkov iz testa. V tem času so testenine pričeli tudi umetno sušiti, to pa je pripeljalo do tega, da so se testenine razširile na vse konce sveta. Razen po Italiji pa so se testenine hitro razširile tudi po Ameriki, kamor so jih odnesli izseljenci.

Danes lahko mirno rečemo, da so Italijani iz testenin razvili pravo umetnost, ki se odraža v najrazličnejših barvah, okusih, predvsem pa oblikah testenin. Izmislili so si več vrst rezancev, makaronov, špagetov, polžkov, školjk, spiral, svedrov, metuljčkov, peresnikov, kanelonov, tortelinov, raviolov, lazanj in drugih testenih dobrot. K testeninam so domislili tudi številne okusne in barvite omake. Tako neapeljske špagete zalivajo z bolonjsko omako, fettucine postrežejo s smetanovo ali gobovo omako, rezance pa krasijo z ligurijsko omako ali pestom. Pripravljanje domačih testenin je v Italiji še dandanes pravi obred, recepti, ki se prenašajo iz roda v rod, pa so postali v marsikateri hiši sestavni del družinskega premoženja. Kljub številnim receptom pa si je samo s ščepcem domišljije še danes mogoče izmisliti kakšno novo, svojo najokusnejšo in najbolj dišečo testeninsko jed. Morebiti so testenine tudi zaradi tega postale ob picah in rižotah ena izmed najbolj znanih italijanskih specialitet. ( vir: navtika >>>)

Zelenjavna lazanja

  

Sestavine:

Kupljeno testo za lazanje, 1 kg poljubne različne zelenjave: mi smo uporabili gobice, bučke, malancan, papriko, česen, paradižnikova omaka, sol, olivno olje, peteršilj, parmezan ali jajce + smetana, bešamel: cca 1 l mleka ( po občutku), dobra žlica masla, 2-3 žlici moke, sol, muškatni orešek

Priprava:

 1. Na olivnem olju popečemo na rezine narezano zelenjavo.
 2. Pečeno zlagamo v posodo z pokrovom in začinimo s soljo, strtim česnom in sesekljanim peteršiljem.
 3. Za bešamel stopimo maslo, dodamo moko, prilijemo mleko in stalno mešamo z metlico, da preprečimo nastanek grudic.
 4. Bešamel začinimo s soljo in muškatnim oreškom.
 5. Pekač malo namastimo in dno prekrijemo z bešamelom.
 6. Bešamel prekrijemo z testeninami, popečeno zelenjavo in paradižnikovo omako.
 7. Vse skupaj bogatimo z naribanim parmezanom.
 8. Nadaljujemo plas za plastjo, dokler nam ne zmanjka sestavin. Zaključimo z bešamelom.
 9. Po vrhu naribamo parmezana ali pa prelijemo smetano z jajcem.
 10. Pečemo pri 190 °C približno 1 ure.

Mesna lazanja

Sestavine:

Kupljeno testo za lazanje, 1 kg mletega mešanega mesa, 2 čebuli, 2 korena, 2 konzervi pelatov, česen, sol, malo olja, mediteranska začimba, peteršilj, parmezan ali jajce + smetana, bešamel: cca 1 l mleka ( po občutku),  dobra žlica masla, 2-3 žlici moke, sol, muškatni orešek.

Priprava:

 1. Na olju prepračimo na drobno nasekljano čebulo, dodamo meso in dušimo cca 25-30 minut.
 2. Med dušenjem dodajamo sesekljane pelate, korenje in strt česen.
 3. Omako še začinimo s soljo, mediteranskimi začimbami in čisto na koncu dodamo nasekljan peteršilj.
 4. Za bešamel stopimo maslo, dodamo moko, prilijemo mleko in stalno mešamo z metlico, da preprečimo nastanek grudic. Bešamel začinimo s soljo in muškatnim oreškom.
 5. Pekač malo namastimo in dno prekrijemo z bešamelom.
 6. Prekrijemo z testeninami ter mesno omako, naribamo malo parmezana.
 7. Nadaljujemo, dokler nam ne zmanjka sestavin.
 8. Zaključimo z bešamelom.
 9. Po vrhu naribamo parmezana ali pa prelijemo smetano z jajcem.
 10. Pečemo pri 190 °C približno 1 ure.

 

Debata na forumu Prehrana je nanesla tudi na idejo o kuhanju domače marmelade. Tako je Tajč s seboj prinesla maline in slive in pripravila okusno malinovo marmelado, ki smo jo namazali na palačinke in se posladkali. Slivovo marmelado pa smo nekateri lahko odnesli tudi domov na pokušino. Odlična marmelada Tajč.


Klepetanju in poskušanju kar ni bilo konca

Seveda tudi tokrat ni manjkalo sladic, ki so jih pridne roke spekle že doma:

Ježki, bombice, kroglice 


Ježki, bombice, kroglice (varianta MimiN iz Simoninega biskvita)

Sestavine:

4 jajca (90 dag biskvita), 25 dag sladkorja, 35 dag moke, 1 pecilni prašek, 2 dl mleka, 1,5 dl olja, Dodatki za maso: 20 dag čokolade v prahu, 20 dag kokosa, 3 žlice pravega kakava, 3 žlice rumovega likerja, 10 dag masla,  5 dl toplega mleka

Pripava:

Biskvit speci v velikem nizkem pekaču. Po možnosti pusti kakšen dan, da odstoji, se malo posuši. Biskvit zdrobi, dodaj vse dodatke, zalivaj s toplim mekom. Sicer lahko dodaš rumovo aromo, vendar brez nje je čisto v redu čokoladen okus. Po delih lahko dodajaš še kokosovo moko (v redu), mlete orehe (orehov okus) ipd.
Povaljaš v kokosu. Del kroglic zamrzni. Iz biskvita iz 4 jajc pride okoli 100 kroglic.

Izkušnje Mimi:
S temi bombicami je tako, da so v sla�čičarni ali pekarni vedno boljše kot doma. Namreč noter lahko zamešajo ostanke raznih tort, različnih krem ipd., vse skupaj fino napojijo s sokom ali odišavljenim mlekom, pa pridejo sočne, s sledovi raznih okusov…
Jaz jih kljub temu delam tudi doma, iz zdrobljenih piškotov in masla mi pridejo preveč trde, zato raje kar sama spečem biskvit (še ceneje je), po možnosti že kakšen dan prej, da se malo posuši. Biskvit naredim kar po receptu, četudi bi bil zame kot običajni biskvit presladek in premasten, vendar za bombice potem ne dodajam več maščobe, sladkorja pa tudi ne dosti. Osnovni univerzalni recept: 4 jajca, 25 dag sladkorja (v receptu je sicer celo 30 dag), 35 dag moke, 1 pecilni, 2 dl mleka, 1,5 dl olja. Za velik pekač od pečice naredim iz 6 jajc, ravno za cel pekač naraste, biskvit se lepo razdrobi.

V večjo skledo razdrobim biskvit, dodam: lahko čokolado v prahu (kar kakšnih 20 dag), lahko Benko, lahko kokosovo moki (tudi celo 20 dag vrečko). Fino pride tudi dodana marmelada, mimogrede porabiš tisto, ki je nihče več ne mara. Kuham puding lepo poveže. Včasih dodam še mlete orehe, stvar okusa ali pa stanja v shrambi. Ali mlete kakšne druge oreške.
Osnovno maso lahko razdeliš v več skled in na koncu dodaš različne reči, tako imajo kroglice vsaka svoj prevladujoč okus. Vse skupaj zalijem z veliko toplega mleka, pripravi kar 1 litra (za biskvit iz 6 jajc tudi 3 litra, odvisno od dodatkov). Mleko lahko odišaviš z rumom ali s čim drugim. Namesto mleka lahko seveda tudi sadni sok, razredčen sirup. S sokom pridejo bolj sveže, sočne, z mlekom so bolj čokoladne. Zmešaš, poskusiš, zmešaš… Za svežino lahko tudi tistim z mlekom dodaš sok sveže stisnjene pomaranče, zaradi mleka ne moti, doda pa svežino. Masa se lepo oblikuje, lahko v bombice, ježke… Če dodajaš maslo ali druge “težke” sestavine, delaj manjše kroglice, če je bolj ali manj samo s sokom napojen biskvit, so lahko večje, Povaljaš jih v kokosovi moki, čokoladnih mrvicah, mletih orehih ali v ničemer, lahko jih potopiš v stopljeno čokolado, vse je dobro. Isti dan okus in struktura še ne prideta do izraza, sploh nate ne, ki jih delaš in imaš poln nos vonjav. Naslednji dan so bombice že nekoliko bolj kompaktne in precej bolj okusne. Če želis bolj kompaktne, v maso dodaš nekaj stopljenega masla , naslednji dan se utrdi.

Nekaj jih obvezno takoj naložim v papirčke, v banjice od sladoleda in v zamrzovalnik. Potem pa presenečenje enkrat vmes, ko se na mizo pričara samo nekaj bombic, ne cela skleda…

Pečeni zamorček

Sestavine:

210 g margarine, 210 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, 6 jajc, 105 g kakava ali naribane čokolade, 105 g mletih orehov, 6 žlic mleka, 150 g moke, 1 pecilni prašek

Preliv: malo ruma, 200 g jedilne čokolade, 50 g masla

Priprava:

Umešamo margarino, rumenjake, sladkor, vanilin sladkor in kakav. Dobro spenimo. Dodamo mleko, mlete orehe, moko, pecilni prašek in sneg beljakov. V namaščen pekač (jaz vzamem kar tega iz pečice, velikega) ulijemo nastalo zmes in pečemo med 160 in 180 stopinjami Celzija 40 minut. Pečen biskvit malo ohladimo in se mlačnega prepojimo z rumom in polijemo s čokoladnim oblivom (jedil. čokolada+maslo). Več je obliva bolje je. Okrasimo lahko s kokosom, čokoladnimi mrvicami, sladko smetano (na fotografiji so na vrhu čokoladne kapljice). Čez noč pustimo v hladilniku. Narežemo na majhne kocke.


Ježki


Višnjev zavitek

Ovseni piškoti:

Sestavine:

50 dag ovsenih kosmičev, 50 dag polnozrnate moke, 2 pecilna praška, 15 dag sladkorja, 4 jajca, 1,5 dl olja, 10 dag kokosove moke

Priprava:

Vse skupaj zmešaš v maso. Z mokrimi rokami ali dvema žličkama oblikuješ piškotke kar na peki papirju na pladnju. Pečeš cca 15 minut na 170 °C. Pride okoli 5 pladnjev piškotov.


Ovseni piškoti in ovseni medenjaki

Ovseni medenjaki

Sestavine:

50 dag ovsenih kosmičev, 50 dag polnozrnate moke, 2 pecilna praška, 10 dag rjavega sladkorja, 4 žlice medu (10 dag), 4 jajca, 1,5 dl olja, 2 dl jogurta, 10 dag mletih orehov, 1 zvrhana žlička začimb za medenjake

Priprava:

Vse skupaj zmešaš v maso, pride zelo pocasta. Z mokrimi rokami oblikuješ kroglice v velikosti oreha, jih sploščiš in položiš na peki papir. Pečeš cca 15 minut na 170 °C. Pride okoli 5 pladnjev piškotov.

 

Kot ponavadi je veliko sladic ostalo tudi “za domov”, da smo lahko posladkali vse domače, ki niso prišli na srečanje.


Vsak je lahko s seboj odnesel nakaj slastnega peciva

Za otroke in tiste, ki so si želeli malce oddahniti od kuhalnice in se preizkusiti še v drugih veščinah, smo pripravili ustvarjalni kotiček. Tema delavnice je bila: Sadje in zelenjava, kaj imam najraje. Tako so nastale prav lepe slike iz različnih tehnik: voščenke, vodene barvice, flumaster …


Nataša in Miha ustvarjata

Kot vedno se je tudi tokratno srečanje končalo pozno zvečer, ko smo se polni dobrot in dobrih vtisov počasi odpravili domov. Z Danico pa smo se že zmenili, da se kmalu spet vidimo in pripravimo nekaj posebnega.

Takrat upamo, da se nam zopet pridružita tudi Babi in Bojka, ki jih tokrat ni bilo. Ves popoldan smo imeli občutek, da nam manjka neka posebna primorska začimba, ki da srečanju še poseben čar….

Lep pozdrav vsem kuharicam in kuharjem in kmalu NASNIDENJE!

Za MON zabeležili:
Saša C. in Katarina M.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,361
12.05.2021. ob 13:12
283,849
17.05.2021. ob 14:47
110,379
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več