Otroci z alergijami: Recepti za prvo hrano

Oglejte si nekaj receptov, ki bodo gotovo popestrili malčkov jedilnik, kljub alergijam. Kombinirajte sadje, zelenjavo ..

Juhe

Juha je lahko samostojna jed ali pa jo uporabljamo za zalivanje drugih jedi. Živila damo vedno kuhat v mrzlo vodo. Juha mora biti bistra, maščobo, ki se nabere na vrhu obvezno odstranite.

Piščančja juha – po 8. mesecu

1 cel piščanec, 6 šalotk ali 1 velika čebula, 1 korenček, 2 stebli zelene, 1 lovorov list

Piščanca razkosajte, dajte v velik lonec in dodajte vodo do 1cm pod robom. Olupite in nasekljajte zelenjavo in stresite v lonec, ko zavre. Kuhajte v napol pokriti posodi 2 uri. Juha naj zmerno vre. Med kuhanjem s površine posnamite peno in maščobo. Juho precedite in ohladite. Ko je ohlajena, odstranite strjeno maščobo. Juho takoj uporabite ali pa nalijte v lončke od frutka in zamrznite. Lahko jo nalijete tudi v vrečke za ledene kocke in zamrznete.
Koščke mehke zelenjave lahko porabite za kašico, vendar takšna, dolgo kuhana zelenjava nima kakšne velike prehrambene vrednosti. Piščančje meso, zelenjavo in juho lahko zmeljete v kašo za obrok ali za zamrznit v manjših posodicah. Kuhanega piščanca lahko uporabite tudi za piščančjo solato.

Zelenjavna juha – po 6. mesecu

1 velika narezana čebula, 2 narezana korenčka, 1 narezan por, 3 sesekljana stebla zelene, 1 manjša narezana kolerabica, 1 šopek jušnih začimb

Narezano zelenjavo dajte v lonec in dodajte začimbe. Prilijte vodo in pustite vreti v napol pokriti posodi vsaj 1 ˝ ure. Med kuhanjem posnemite peno, ki se nabere na površini. Juho precedite in pustite, da se ohladi. Juho takoj uporabite ali pa nalijte v lončke od frutka in zamrznite. Lahko jo nalijete tudi v vrečke za ledene kocke in zamrznete. Koščke mehke zelenjave lahko porabite za kašico, vendar takšna, dolgo kuhana zelenjava nima kakšne velike prehrambene vrednosti.

Piščančjo in zelenjavno juho lahko uporabljamo tudi kot Fond, ki ga lahko pripravimo na zalogo.

Korenčkova juha z rižem

2 velika korenčka, 1 srednje velika čebula, pol skodelice riža, 1/2l čiste piščančje ali zelenjavne jušne osnove, malce peteršilja, sončnično olje

Drobno narezano čebulo prepražimo na olju, da porumeni. Dodamo narezan korenček in dušimo 5 minut. Dodamo riž in zalijemo z juho. Pokrijemo in kuhamo do mehkega. Kuhano pretlačimo in potresemo z drobno narezanim peteršiljem.

Zelenjavna juha

1 l čiste piščančje juhe, 100 g cvetače z listi vred, pest graha, manjša kolerabica, manjša čebula, 1/2 gomolja zelene, 2

korenčka, žlica riževe moke, žlica olivnega olja, 1 žlica domače paradižnikove mezge, sol, poper, peteršilj, bazilika
Oprano in narezano zelenjavo skuhamo v čisti juhi. Na olju svetlo prepražimo moko, zalijemo z malo hladne vode in vlijemo v juho in vse skupaj skuhamo do mehkega. Dobro pretlačimo ali zmiksamo in na koncu postrežemo potreseno z drobno nasekljanim peteršiljem.
Nasvet: V zelenjavne juhe lahko pred postrežbo, po želji, dodate žličko suhega kvasa. Juha bo tako obogatena z B vitaminom in tudi okusnejša.

Juha iz prosene kaše

1 l vode ali čiste piščančje juhe, 20 g koruzne moke, 4 žlice riževega mleka, 80 g prosene kaše, peteršilj, drobnjak, lovor

Proseno kašo namočimo in skuhamo do mehkega. V vodo ali juho damo lovor in zavremo. Medtem naredimo prežganje iz moke in dodamo juhi. Ves čas mešamo. Dodamo kuhano proseno kašo in riževo mleko in še malce pokuhamo. Potresemo s peteršiljem in drobnjakom.

Prva gosta hrana za dojenčka

Vse prve obroke lahko redčite z materinim mlekom ali dobro prekuhano tekočino, v kateri so se kuhali. Če je obrok preredek ali če želite imeti gostejšo kašo, jo lahko zgostite z riževo ali koruzno moko.

Riž z materinim mlekom

2 žlice rjavega, polnozrnatega riža, malo vode, materino mleko

Za kakšno uro namočite rjavi riž in ga nato do mehkega skuhajte. Odlijte vodo in dodajte pogreto iztisnjeno materino mleko ter vse skupaj dobro zmiksajte. Ponudite otroku.
Nasvet: Iztisnjeno materino mleko nikoli ne pogrevajte direktno v lončku ali v steklenički pod prevročo vodo. Tako pogreto mleko izgubi vse dobre lastnosti. Namesto riža lahko dodate riževe kosmiče Rižko, vendar iz mojih izkušenj jih nobeden od mojih otrok ni maral jesti.

Pire iz cvetače

pest cvetačnih cvetov, malo vode in malo materinega mleka

Očistite in na cvetke narežite cvetačo. Skuhajte na pari in pretlačite z vilico. Dodajajte tekočino, pod katero se je kuhala cvetača ali iztisnjeno materino mleko in dobro premešajte.
Nasvet: Pri cvetači je užitna belo-rumena roža in tudi listje.

Pire iz cvetače in riža

2 žlice rjavega, polnozrnatega riža ali riža Basmati, pest cvetačnih cvetov, malo vode in malo materinega mleka

Skuhajte riž. Na pari skuhajte cvetke cvetače (5-10 minut). Dodajte malo izstisnjenega materinega mleka in zmiksajte do gladkega.

Pire iz bučk

1 bučka, malo vode in materino mleko

Očistite, olupite in na kolutke narežite bučke – cukete. Skuhajte na pari in pretlačite z vilico. Dodajajte tekočino, pod katero so se kuhale bučke ali iztisnjeno materino mleko in dobro premešajte.
Nasvet: Če imate mlade bučke s svojega vrta, jih ni potrebno lupiti. Mlade bučke lahko uživamo tudi surove, v solati.

Pire iz korenja

1 korenček, malo vode in malo materinega mleka
Očistite in na kolutke narežite korenček. Skuhajte na pari in pretlačite z vilico. Dodajajte tekočino, pod katero se je kuhal korenček ali iztisnjeno materino mleko in dobro premešajte.

Pire iz pora

1 porov beljak, malo vode, malo materinega mleka

Očistite in na kolutke narežite por. Uporabite beli del rastline. Skuhajte na pari in pretlačite z vilico. Dodajajte tekočino, pod katero se je kuhal por ali iztisnjeno materino mleko in dobro premešajte.

Jabolko

1 srednje veliko, sladko jabolko, malo vode

Jabolko, olupite, operite in na tanko narežite. Prelijte z vodo in kuhajte približno 10 minut, da se jabolko zmehča. Lahko ga skuhate tudi nad paro. Jabolko in tekočino zmiksajte ali pretlačite z vilico in ponudite otroku.

Hruška

1 srednje velika, sladka hruška, malo vode
Izberite sladko hruško, olupite, operite in na natanko narežite. Prelijte z vodo in kuhajte približno 10 minut, da se hruška zmehča. Lahko jo skuhate tudi nad paro. Hruško in tekočino zmiksajte ali pretlačite z vilico in ponudite otroku.

Riževa kaša

žlica riževe moke ali riževih kosmičev, malo vode in materinega mleka

Prevrite malo vode in vanjo dodate žličko riževe moke. Premešajte in naj vre, dokler se močno ne zgosti. Lahko dodajate tudi toplo materino mleko. Gosto riževo kašo dodajte jedem, lahko pa jo otrok je samostojno.

Koruzna kaša

3 žlice koruzne moke, 1/2 l vode ali kompota
V vodo stresete koruzno moko in kuhajte 10 minut. Premešajte in med mešanjem kuhajte še 10 minut. Lahko dodate tudi materino mleko ali vodo iz kompota.

Ajdova kaša

3 žlice ajdove moke, 1/2 l vode ali kompota

V vodo stresete ajdovo moko in kuhajte 10 minut. Premešajte in med mešanjem kuhajte še 10 minut. Lahko dodate tudi materino mleko ali vodo iz kompota. Včasih namesto vode uporabim jabolčni kompot ali kar redko jabolčno čežano. Tako sladko kašo imajo otroci zelo radi.

Koruzni žganci

3 žlice koruzne moke, 1/2 l vode, malo materinega mleka

V vodo stresite koruzno moko in kuhajte 10 minut. V sredino s kuhalnico naredite luknjico in kuhajte še 10 minut. Odlijte vodo, a jo prihranite. moko zmešajte in dodajajte vodo, v kateri se je kuhala. Lahko dodate tudi materino mleko.

Brokoli

1 pest brokolijevih cvetov, malo vode, malo materinega mleka
Očistite in na cvetke narežite brokoli. Skuhajte na pari in pretlačite z vilico. Nekaj cvetkov prihranite in jih ponudite otroku v roke, da jih bo sam jedel. Dodajajte tekočino, pod katero se je kuhal brokoli ali iztisnjeno materino mleko in dobro premešajte.

Pire iz graha

Pest graha v zrnju, malo vode, noževa konica timijana, malo materinega mleka
V vodo dajte timijan in skuhajte grah na pari. Pretlačite z vilico ali dobro zmiksajte. Dodajajte tekočino, pod katero se je kuhal grah ali iztisnjeno materino mleko in dobro premešajte.
Nasvet: Grah je ena najstarejših gojenih rastlin. Užitni del graha je zrnje, obstajajo pa tudi sorte sladkega graha, ki ga uživamo s stroki. Pretlačen grahov pire je zelo primeren za zgoščevanje raznih omak in juh.

Pire iz sveže špinače ali blitve

Pest špinačinih ali blitvinih mehkih, mladih listkov, malo vode, malo materinega mleka

Očistite in narežite špinačo ali blitvo, kuhajte 2 minuti na pari in zmiksajte. Dodajajte iztisnjeno materino mleko in dobro premešajte.

Beli masleni fižol

Pest belega, maslenega fižola, malo vode, malo materinega mleka

Fižol namočite za 24 ur. Skuhajte fižol v ekonom loncu. Pretlačite z vilico ali dobro zmiksajte. Dodajajte tekočino, v kateri se je kuhal fižol ali iztisnjeno materino mleko in dobro premešajte.

Leča

Pest leče, malo vode, malo materinega mleka

Lečo namočite za 24 ur. Kuhajte lečo v ekonom loncu, približno 15-20 minut. Pretlačite z vilico ali dobro zmiksajte. Dodajajte tekočino, v kateri se je kuhala leča ali iztisnjeno materino mleko in dobro premešajte.

Prosena kaša

Pest prosene kaše, malo vode, malo materinega mleka

Kašo namočite za pol ure v hladno vodo. Na cedilu splaknite pod vročo vodo. Skuhajte do mehkega, odcedite in zmiksajte. Dodajte iztisnjeno materino mleko in dobro premešajte.

Koleraba in repa

1 manjša rumena ali zelena kolerabica, 1 manjša repica, malo vode, malo materinega mleka

Očistite, olupite in na drobne rezine narežite rumeno ali zeleno kolerabico ali repo, prelijte z vodo in kuhajte, dokler se ne zmehča (približno 20 minut). Odcedite in zmiksajte ali pretlačite z vilico. Tekočino prihranite in z njo redčite kašico. Lahko naredite kašico z obema zelenjavama hkrati.

Stročji fižol

Pest mladega, stročjega fižola, malo vode, malo materinega mleka

Porežite strokom vršičke, odstranite nitke in diagonalno narežite na rezinice za približno 10 dag strokov. Soparite, dokler se fižol ne omehča (10 minut), stresite s tekočino vred v mikser in zmiksajte. Lahko dodate tudi materino mleko. Upoštevajte, da so manjši in mlajši stroki nežnejši. Ko je otročiček večji, fižola ne režite ampak ga lahko je kar s prsti.

Vložene slive

Pest vloženih sliv iz domačega kompota
Vložene slive iz kompota operite, izkoščičite in pogrejete na primerno temperaturo. Zmiksajte in dobro premešajte.

Kaša iz suhega sadja

Pest suhega sadja, malo vode

Pod tekočo vodo operite suho sadje (jabolčne krhlje, marelice, hruške, slive, dateljne, …) da sperete vsaj del konzervansov, s katerim so preparirani. Namočite za kakšno urico v mrzli vodi, da se sadje zmehča. V isti vodi nato kompot iz suhega sadja prevrite. Dobro zmiksajte sadje in tekočino.

Jabolko z rozinami

2 sladki jabolki, pol pesti rozin, pol žličke javorjevega sirupa, malo vode

Olupite, otrebite in narežite jabolki in dodajte rozine. Prelijte z vodo in kuhajte do mehkega (približno 10 minut). Zmiksajte v mikserju, da se zdrobijo tudi koža in koščice od rozin, sladkajte s sirupom.

Grah

Pest graha, malo vode, malo materinega mleka

Grah zalijete z vodo ali kuhate na pari približno 20 minut (do mehkega). Ko je otrok manjši, grah pretlačite ali zmiksajte, lahko dodate materino mleko. Večji otroci, ga jedo v zrnju, vendar pazite, da se mu ne zaleti.

Nasvet: Vse zgornje jedi lahko medsebojno kombinirate, npr: JABOLKO+KORENČEK, JABOLKO+CVETAČA, BUČKE+CVETAČA, in še veliko kombinacij, uporabite domišljijo! Vsem tem kašam lahko dodajate riž, proseno kašo, riževo kašo, riževe kosmiče ali quinojo. Pa še malce nenavadne kombinacije: BUČKE + VODNA KREŠA, STROČJI FIŽOL + PARADIŽNIK + JABOLKO, LEČA + POR, HRUŠKA + RIŽ in domišljija!

Avokado in papaja

1/4 majhnega avokada in 1/4 majhne papaje
Sadje olupimo in mehko meso pretlačimo z vilicami do gladkega. Ponudimo takoj, da avokado ne porjavi.

Porova juha

1 velik por, žlička olivnega olja, 2 dcl piščančjega fonda, po potrebi žlička riževe moke

To je najljubša juha moje Naje. Kuhan por ima čudovit, mil okus.
Srednje velik por očistimo in narežemo na koleščka. Največkrat uporabimo belo meso, drobno narezane zelene dele pa lahko dodamo v solato. Por kuhamo na sopari približno 15 minut. Nato v kozici segrejemo žličko olivnega olja in gor stresemo precejen por. Zalijemo s piščančjim fondejem in malo pokuhamo. Za manjše otroke vsebino zmiksamo. Če je juha preredka, jo lahko zgostimo z riževo moko.

Hruška z rižem

Pest rjavega riža, 2 dcl jabolčnega soka, 2 zreli hruški, žlica rozin

Rjavi riž prekrijete z jabolčnim sokom in kuhate 20 minut. Pretlačite na krhlje narezani hruški, vmešajte riž in dajte zmes v pekač. Pecite v pečici pri 180 stopinjah 15-20 minut. Po potrebi zmiksajte in postrezite. Lahko dodate tudi rozine in dišavnice, namesto hrušk pa lahko uporabite češplje ali nektarine.

Pire iz leče in pora

Pest leče, 1 manjši por, pol manjše čebule, 1 manjši korenček, žlica olivnega olja, piščančji ali zelenjavni fonde
Lečo namočimo čez noč. Leča je zelo dober vir beljakovin, vendar je ne dajajte otrokom pred 8 meseci starosti, ker je težko prebavljiva. Olupite in narežite na kocke čebulo, korenček in drobno nasesekljajte por. Na olivnem olju na hitro prepražite čebulo in por, dodajte še korenček in kuhajte 5 minut. Dodajte lečo in piščančji ali zelenjavni fond ter kuhajte dokler ni leča mehka. Priporočam kuhanje v ekonom loncu. Po želji ukašite.

Stročji fižol s paradižnikom in jabolki

Pest stročjega fižola, 1 jabolko, 1 paradižnik, voda

Stročji fižol skrbno operemo in ga skupaj z olupljenim in narezanim jabolkom soparimo približno 10 minut. Nato dodamo še olupljen in drobno narezan paradižnik in kuhajmo še 5 minut. Zmiksamo v gladko kašo in postrežemo.

Cvetača + paprika + sladka koruza

Pest cvetačnih cvetov, pol sesekljane rdeče paprike, pest sladke koruze, voda
Te jedi ni dobro zamrzniti, če boste uporabljali že konzervirano koruzo. Na cvetke narezano cvetačo, sesekljano rdečo papriko in sladko koruzo kuhamo na pari približno 10 minut (da se zmehča). Odcedimo in skupaj zmiksamo v gladko kašo.

Piščanec z rižem in fižolom

75 g stročjega fižola, 50 g rjavega riža, 3 žlice jabolčnega soka, 50 g kuhanega piščančjega mesa (iz juhe)

Stročji fižol soparimo do mehkega, rjav riž posebej skuhamo v vodi (približno 20 minut rahlega vrenja). Odcedimo riž, riževo vodo prihranimo. Dodamo jabolčni sok in kuhanega piščanca, brez kosti in razkosanega ter vse skupaj zmiksamo v gladko kašo.
Nasvet: Riževo vodo lahko dodate otrokovi večerni kopeli, ker vsebuje škrob in dobro dene suhi koži.

Piščanec z breskvijo

50 g kuhanega piščanca (lahko iz juhe), 1 zrela breskev, 1 jedilna žlica breskovega soka
50 g kuhanega piščanca, brez kosti in razkosanega, 50 g kuhanega rjavega riža, 1 zrela, olupljena in narezana breskev, 1 jedilna žlica breskovega soka vse skupaj zmešamo in grobo sesekljamo.

Nasvet: Breskve so sadež, ki ga alergologi odsvetujejo, vendar če lahko dobite kakšne domače in če jih dobro prekuhate, jih lahko poskusite. Vendar jih ne servirajte prepogosto, če jih otrok ne prenaša, pa raje izpustite ta recept.

Piščanec z mešano zelenjavo

1 piščančje prsi, brez kosti, 1/2 stebla zelene, 1 paradižnik, 1 korenček, porov beljak, piščančji fonde

Piščanca (1 piščančje prsi, brez kosti) razrežemo na koščke in ga skupaj z zelenjavo (1/2 sesekljanega stebla zelene, 1 sesekljan paradižnik, 1 na kocke narezan korenček, 3 cm narezanega porovega beljaka in vejica peteršilja) in piščančjim fondem (250 ml) kuhamo 30 minut. Nato manjšo količino skupaj zmiksamo, preostanek lahko je vsa družina.

Nasvet:

Večino receptov tako ali tako kuham za vso družino, le pri mesnih le te posebej zmiksam za Najo, kakšen košček piščanca pa rada poje tudi iz roke. Naš 3 letni Luka je zelo neješčen. Jedel bi samo kruh, marmelado, golaž, govejo juho, včasih riž in krompir ter meso, seveda pa še sladkarije. Ker s prepiranjem ne želim zgubljati časa, želim pa, da bi jedel uravnovešeno hrano, uporabljam nekaj zvijač. Luka namreč že vnaprej odkloni hrano na krožniku, če vidi, da je notri zelenjava ali sadje. Zato spečem palačinke ali šmorn, namesto pšenične moke uporabim ajdovo moko in v maso na drobno naribam kislo jabolko. Take palačinke ima rajši od navadnih. Kadar skuham fižolovo juho, je noče jesti, če pa jo zmiksam, dam zraven polento in rečem, da ima fižolov golaž, jo pa je! Nikoli ga ne slepim, vedno mu povem, kaj je, samo malce več dela imam včasih. Kadar naredim piščančjo obaro, mu jo zmiksam in ima spet svoj golaž, pa še fino se mu zdi, da mu miksam hrano, tako kot včasih njegovi mlajši sestrici. Včasih mu pripravim pečen toast in mu dam noter poleg sira še malce zelenjavnega namaza, gorčico ali paradižnikovo omako ali na tanko rezino narezano jabolko. Tako mislim, da vsaj malo dobi tiste potrebne snovi, ki jih potrebuje njegovo telo za rast. Zelo rad pije tudi sadne sokove, ki jih pripravim sama ali pa kupim (npr. Fructalov sok Naomi, ki je čisto naraven, brez dodanih sladkorjev in konzervansov). Edina stvar, ki jo direktno ali ne nikoli ne spravimo vanj je solata. Nobeno prepričevanje ne pomaga, on se je odločil, da solate ne je in pika! Nimam ga namena siliti z njo, saj se sama še dobro spominjam, kako je moja mama neprenehoma kuhala jedi s kumino, ki je nisem marala, pa sem jo morala jesti. Fuj.

Piščanec z grozdjem in bučko

1 piščančje prsi, 150 ml piščančjega fonda, 8 jagod belega grozdja, 1 manjša bučka, 2 žlici rjavega, polnozrnatega riža

Piščančje prsi na drobno narežemo in damo v kozico. Dodamo domači piščančji fond (juho), 8 jagod belega grozdja, brez pečk in eno na rezine narezano manjšo bučko ter 2 jedilni žlici rjavega riža. Vse skupaj rahlo vrite 30 minut in nato zmiksate.

Piščančja jetrca

1 žlica porovega beljaka, 1 žlica čebule, 1 žlica olivnega olja, 2 piščančjih jeterc, 1 dcl zelenjavne juhe, 1 žlica korenčka, 1 žlica graha

1 žlico porovega beljaka in 1 žlico čebule prepražimo na 1 žlici olivnega olja, da postekleni. Medtem v drugi posodi kuhajte dvoje očiščenih piščančjih jeter v 1 dcl zelenjavne juhe (glej recept) in 1 žlico sesekljanega korenčka in 1 žlico graha, približno 10 minut. Dodamo praženi čebuli in poru, malo pokuhajmo in nato zmiksamo.

Pečena jabolka z rozinami

2 veliki jabolki, 1,5 dcl jabolčnega soka ali vode, 2 žlici rozin, 1 žlica javorjevega sirupa, malo cimeta

Jabolki izdolbemo in jima nabodemo lupino z vilicami, da ne bodo popokala. Damo jih v pekač in oblijemo ob vznožju z jabolčnim sokom ali vodo. Zmešamo skupaj rozine, malce cimeta v prahu in 1 žlico javorjevega sirupa. Z zmesjo napolnimo votlini. Pečemo 45 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj.

Jabolko z robidnicami

2 jabolki,100 g robidnic, 1 žlička sladkorja v prahu, malo vode
Jabolki olupimo, otrebimo in narežemo na rezine. Skupaj z eno žlico vode, 100 g robidnic in žličko sladkorja v prahu kuhamo približno 10 minut. Sadje zmiksamo do gladkega.

Pire iz leče in zelja

2 pesti leče, srednje velika čebula, 75 g zelene, 1 korenček, pest zelja (lahko kislega, sladkega ali kitajskega), 1/2 l zelenjavne juhe ali vode, malo olivnega olja

Leča je odličen vir beljakovin. Lečo čez noč namočimo. Kuhamo jo v ekonom loncu do mehkega. Posebej skuhamo tudi kislo zelje. V malo olivnega olja 10 minut cvremo 1 srednje veliko čebulo, 75 g drobno nasekljane zelene,100 g drobno nasekljanega korenja, do mehkega. Dodamo lečo in zelje ter prelijemo s ˝ l zelenjavne juhe ali vode. Skupaj kuhamo na malem ognju še 20 minut. Večjemu otroku zelje malce razrežemo, manjšemu zmiksamo v gosto kašo.

Zelje presenečenja

Pest rjavega riža, pest zelja (lahko kislega, sladkega ali kitajskega), 1 paradižnik, olivno olje

Rjavi riž namočimo in kuhamo 20 minut. V vreli vodi (približno 5 minut) skuhamo tudi 75 g zelja (kislega ali navadnega) – do omehčanega. 1 olupljen in drobno narezan paradižnik prepražimo na žlici olivnega olja, dodamo dobro odcejeno zelje in dušimo nekaj minut. Vse skupaj zmešamo z rižem in nasekljamo do drobnega.

Piščanec z jabolkom

1/2 jabolka, 1/2 manjših piščančjih prsi
1/2 jabolka olupimo in narežemo na rezine. Skuhamo ga v malo vode do omehčanega. Skuhamo manjša piščančja prsa in jih narežemo na drobne koščke. Kuhano jabolko pretlačimo in mu dodamo piščančje koščke. Dodamo lahko še eno malo žličko dovoljene margarine.

Prosena kaša s suhim sadjem in jabolki

Pest raznovrstnega suhega sadja, 1 žlica rozin, 2 žlici prosene kaše, jabolka iz kompota, 1 žlička javorjevega sirupa
Suho sadje dobro operemo. Namočimo pest raznovrstnega suhega sadja, lahko mu dodamo še žlico opranih rozin. Namočimo 2 žlici prosene kaše in jo namakamo kakšno uro. Ločeno skuhamo do mehkega. Zmešamo skupaj, lahko dodamo še žlico pretlačenih jabolk iz jabolčnega kompota in žličko javorjevega sirupa.

Ajdova kaša s porom

120 g ajdove kaše,1 žličko posušenega majarona, 1 strok strtega česna, 1 porov beljak, malo vode ali piščančje/zelenjavne juhe, olivno olje

Ajdovo kašo prepražimo na 2 žlicah olivnega olja. Dodamo 1 žličko posušenega majarona in 1 strok strtega česna. Zalijemo z vodo, tako da je kaša pokrita in kuhamo približno 20 minut. Po potrebi dolijemo vodo. Na 2 žlicah olja popražimo posebej še 1 strok strtega česna in 1 na drobno narezan porov beljak in zalijemo z malo vode ali zelenjavne/piščančje juhe. Dušimo še 10 minut in nato vmešamo v kuhano ajdovo kašo. Potresemo s peteršiljem in postrežemo.

Prosena kaša z zelenjavo

Skodelica prosene kaše olivno olje, manjša čebula, 1 korenček, sol po potrebi, lahko tudi druga dovoljena zelenjava (npr. cvetača, grah, …)

Skodelico prosene kaše operemo v vreli vodi in odcedimo. Na olivnem olju ocvremo manjšo, sesekljano čebulo in na paličice narezan korenček ter pražimo pri zmerni temperaturi približno 5 minut. Nato dodamo proseno kašo in pražimo še 5 minut. Zalijemo z vodo, solimo ter kuhamo na zmerni temperaturi 30 minut, dokler kaša ne vpije vse tekočine.

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
21.06.2021. ob 09:54
284,298
21.06.2021. ob 09:05
110,159
21.06.2021. ob 09:43
Preberi več