Piramida zdrave prehrane iz Sredozemlja

Hrana, ki je prihajala iz Novega sveta, se je oplemenitila šele v Sredozemlju.

Morje med Gibraltarjem in Bosporjem ni samo zibelka klasične kulture, filozofije in umetnosti, temveč je tudi rojstno mesto najbolj okusne in najbolj zdrave kulinarične tradicije. V tem delu sveta se ni rodila samo zaradi svobodnega in mislečega duha, temveč tudi zaradi ugodne lege sonca, zemlje in vode. Prehrana je bila v teh krajih vedno vrednota, ki se je cenila in varovala, bila je preprosta, a bogata po vsebini, zasnovana na bogatem izročilu uporabe sadov zemlje, ki so jo zapustili svojim rodovom starodavni prebivalci Egipta, Kanaana, Grčije in Rima.

 Zadostuje, če poudarim, da se v gorah, ki jih je veliko v tem delu sveta (Hermon, Olimp, Apenini, Alpe), rojevajo mogočne reke in napajajo ravnice in polja z bogastvom elementov, ki so omogočali rast sadja, raznolike zelenjave in žit. Iz sledov te tradicije je skoraj pozabljeno in ponovno oživelo faraonsko žito kamut. To starodavno žito rodi zrna, ki so do štirikrat večja od zrn današnjih žit. Zrna so tudi bolj sladka, in zato bolj zaželena. Hrana je imela svojo ceno, vrednost in spoštovanje. Ob rekah in morju je bilo dovolj rib, na planotah pa so dajale oljke najbolj kakovostno oljčno olje. Ob praznikih pa so zaklali ovco ali pekli ribe. Feničani so prevažali dobrote po celotnem znanem svetu in trgovina je cvetela.

Tu v takratnem središču zemlje se je rodila piramida zdrave prehrane.

Piramida je tem prebivalcem domača in poznana, saj so tudi svoje življenje gradili na vrednotah, ki so jih postavljali eno nad drugo na čvrsto osnovo. Tako to piramido zdrave prehrane gradimo na osnovi polnovrednih žit, na sadju, zelenjavi, mleku, olju in ribah. Tudi krompir, paradižnik, začimbe in fižol so dandanes sestavni del italijanske, grške in španske kuhinje; na jedilnike so jih uvrstili, potem ko je Krištofu Kolumbu uspel pustolovski podvig in je odkril pot v Ameriko.

Hrana, ki je prihajala iz Novega sveta, se je oplemenitila šele v Sredozemlju. Tu se je spremenila, dodalo se je žito, oljčno olje in voda. Med številnimi dobrotami se je pojavila jed, ki so jo v Neaplju imenovali pica. Predstavlja tipično jed, ki vsebuje vse elemente zdrave hrane: vodo, kakovostno moko, zelenjavo, začimbe in malo beljakovin. Vendar jo je celo v njeni domovini ogrozil tujec -hamburger, izdelek in tipičen predstavnik hrane, ki jo uživa sedeča generacija.

ZDRAVA HRANA Z VEČTISOČLETNIM IZROČILOM

Kljub temu se lahko danes navdušujemo nad nekaterimi tipičnimi kuhinjami južne Evrope in severne Afrike, prav tako kot so se nekateri Ameriški zdravniki pred pol stoletja, ko so začeli proučevati tradicionalno prehrano na Kreti, v južni Italiji in Grčiji. Sredozemska prehrana, dandanes tako zelo oglaševana, ni nič drugega kot bolj razvita oblika prehrane v teh predelih, vendar je njena osnova posledica korenin in filozofije, ki jih ima v večtisočletnem izročilu. Če pogledamo klasične mojstre, najdemo med zapiski o dietetiki osnovne principe, ki so imeli zmernost za svoje vodilo.

 Zapisal jih je Galen, grški zdravnik, ki je živel v drugem stoletju v Rimu. Napisal je natančna navodila za prehrano, osnovano na zelenjavi, žitu, semenih, sadju, ribah in na majhnih količinah suhega mesa. Cilj je bil znižati telesno težo in zaščititi organizem pred najbolj pogostimi boleznimi, ne da bi hrani spremenil okus. Ta filozofija je imela svoje posnemovalce v srednjem veku in v renesansi, vse do dr. Keysa, Američana, ki je kot zdravnik deloval po drugi svetovni vojni v južni Evropi in proučeval prehrano v Italiji, Jugoslaviji, Grčiji, na Finskem, v Združenih Državah Amerike, na Nizozemskem in Japonskem. Njegova ideja je bila, da najde povezavo med obolevnostjo za boleznimi srca in ožilja ter načinom prehranjevanja.

MALO MESA, MASLA IN MASTNEGA SIRA!

 Takoj je ugotovil, da prehrana v teh deželah vsebuje malo zasičenih maščob in da za boleznimi srca obolevajo samo bogati. Petnajst let je proučeval prehrano in končana študija je predstavljala mejnik v njenem razumevanju. V prehrani ljudi, ki so živeli zdravo in zdravi dočakali starost, je bilo malo mesa, masla ali mastnega sira. Genetske možnosti za takšne rezultate so kmalu ovrgli, saj so ugotovili, da je bilo dovolj, da so se Italijani preselili v Ameriko in že so obolevali in umirali enako kot Američani. Enako je veljalo tudi za Japonce. Ameriška prehrana, polna maščob, je povečala dejavnike tveganja, obolevnost in umrljivost za boleznimi srca ter rakom.

GLOBALIZACIJA POKVARILA TUDI SREDOZEMLJE

Zdravniki so spoznali, da lahko že s samo prehrano spremenijo usode narodov. Sadje in zelenjava vsebujejo veliko zaščitnih snovi: veliko vitaminov C in E, karotenoidov, flavonidov ter vlaknin. Če jih uživamo, kmalu začutimo sitost. Tako se je postavila sredozemska prehrana pred vse oblike varovalnih in shujševalnih diet. Več vlaknin uživamo, večji je občutek sitosti. Torej več ješ, bolj si zdrav in živiš dlje, a le s sredozemsko prehrano.

 Škoda je le, da je globalizacija pokvarila prehrano tudi v tem zdravem področju Sredozemlja. Prinesla je prehranjevalne modele hitre prehrane. To je še en razlog več, da vztrajamo na osnovnih elementih prehranjevanja: na kruhu in moki iz celega zrna, testeninah, rižu ter sadju in zelenjavi, ki jih moramo uživati vsak dan. Stročnice bomo uživali dva- do trikrat na teden kot prilogo ali kot samostojno jed. Omejili bomo uživanje mesa, mleka in jajc. Če že uživamo mleko, bomo izbrali tistega z najmanj maščob. Uživali bomo hrano brez kemičnih dodatkov, brez dodanega sladkorja in namesto različnih maščob uživali oljčno olje. Koristil nam bo tudi kozarec vina, a ne več. Velikost in obseg obrokov pa bomo določali na osnovi svoje telesne dejavnosti. Na to ne smemo pozabiti, saj je del sredozemske kulture in se je prenesla tudi v igre sredozemskega porekla, moderne olimpijske igre.

Kot na olimpiadi je pomembno sodelovati tudi v sredozemski prehrani, treba pa je tudi zmagovati in premagati tudi samega sebe.

Članek je pripravil dr. Janez Tasič
Foto: Rok Lesjak

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
17.06.2021. ob 16:55
284,287
18.06.2021. ob 04:35
110,157
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več