Prehrana doječe matere

Uredništvo, 03. september 2012.

Ali ste že slišali, da mora doječa mati jesti točno določene zvrsti hrane ali pa obratno – se izogibati?

Ali ste že slišali, da mora doječa mati jesti točno določene zvrsti hrane ali pa obratno – se izogibati določenim vrstam? Ste že slišali, da mora doječa mati jesti za dva? Ne drži. Ne Posebna dietna pravila za doječe matere ne obstajajo! Če ste se že prej zdravo prehranjevali, vam res potrebno spreminjati svojih prehrambenih navad le zato, da boste imeli dovolj mleka ali da bo otrok dobil najboljše.

Večino dojenčkov mučijo vetrovi in to kaj pogosto. Prepričana sem, da ste že bili priča podiranju kupčkov, polivanju, bruhanju, godrnjanju, napenjanju, tiščanju in zvijanju vašega dojenčka. Starši, ki menijo, da je vzrok za kolike v črevesnih vetrovih, imajo ponavadi dva svetovalca: mame, tete, babice in/ali zdravstvene delavce. Generacije nazaj so verjeli, da kolike povzročajo vetrovi, le te pa materina prehrana. Kako je potem mogoče, da imajo kolike tudi otroci, ki so hranjeni izrecno po steklenički? Še danes v marsikateri porodnišnici dobite sicer dobronamerna navodila, kateri hrani se morajo doječe matere izogibati, da bodo dojenčki imeli manj kolik. Če bi bili ti vzrok za težave, kako je potem mogoče, da obstajajo kulture, kjer dojenčki sploh ne jokajo in kolik ne poznajo?

Kakorkoli, z vsem spoštovanjem naših mam, tet, babic in zdravstvenih delavcev, razburjen jokajoč dojenček v svojem črevesju nima nič več plinov kot miren dojenček. Znanstveniki, ki so z rentgenskimi slikanji primerjali črevesje otrok (Illingworth, 1954) so ugotovili, da med njimi ne obstaja nobenih razlik. Plin nastane v črevesju zaradi prebavljanja hrane, ne pa zaradi požiranja zraka med hranjenjem.

Ali mora doječa mati jesti več kot ponavadi, da proizvede dovolj mleka za svojega dojenčka?

Res je da je dolga leta veljalo, da doječa mati dnevno potrebuje povprečno 500 kalorij dnevno za proizvodnjo mleka. Toda zadnje raziskave kažejo, da so ta priporočila previsoka. Raziskave so tudi pokazale, da če mati zaužije več kalorij, zato še ne proizvaja več mleka. To velja še posebej za dobro prehranjene ženske v naši, zahodni kulturi.

Tudi v državah v razvoju, kjer so matere slabo prehranjene ali celo podhranjene, le te lahko proizvedejo dovolj mleka za svojega dojenčka. V ta namen žensko telo med nosečnostjo proizvaja maščobne zaloge.

Nekaterim materam za proizvodnjo mleka zadostuje le količina maščob, ki jih je telo uskladiščilo v času nosečnosti in dodatnega vnosa kalorij sploh ne potrebujejo. To velja še posebej za matere, ki niso veliko fizično aktivne. Raziskave so tudi pokazale, da je v času laktacije presnova žensk celo bolj učinkovita, tako telo samo poskrbi, da bo kljub dodatnim zahtevam za proizvodnjo mleka ženska dobila dovolj energije iz hrane tudi za svoje lastne potrebe. Zato veliko doječih mater poroča, da so prve mesece po porodu težo lepo izgubljale samo z dojenjem, brez diet ali povečane fizične aktivnosti. Če pa že kakšna mamica izgublja težo po porodu prehitro, je to lahko znak, da njeno telo potrebuje več dodatnih kalorij.

Ali lahko doječa mati hujša?

Večina doječih mamic opaža, da izgubljajo težo že z dojenjem samim. Dojenje naravno uporabi uskladiščene zaloge maščobe nabrane v nosečnosti ali celot iste, ki smo jih nabrale že pred nosečnostjo. Pomembno pa je, da je ta proces počasen, postopen.

Pravega, načrtnega hujšanja doječim materam v prvih dveh mesecih po porodu ne priporočamo. To je čas, ki ga vaše telo potrebuje, da si opomore od naporov nosečnosti in poroda in da se laktacija dobro vzpostavi.

Doječe matere, ki jedo normalno, bodo v prvih mesecih najverjetneje izgubljale težo. Raziskave so pokazale, da doječe matere v prvih šestih mesecih po porodu hitreje izgubljajo pridobljeno težo kot matere dojenčkov, katere hranijo po steklenički.

Če ne izgubljate teže tako hitro, kot bi si vi želeli, lahko povečate svojo fizično aktivnost in zmanjšate vnos kalorij. Izogibajte se visokokalorični hrani in hrani bogati z maščobami z malo prehrambene vrednosti. Jejte zdrava in polnovredna živila. Doječa mati lahko seveda tudi telovadi. Hiter sprehod z dojenčkom v vozičku ali v ruti in slingu, najmanj petkrat tedensko po pol ure in pri kilogramih se vam bo zelo hitro poznalo. Če zmanjšate svoj dnevni vnos kalorij za 100 kalorij dnevno (toliko kalorij je v treh čajnih žličkah masla ali v 2dcl sadnega soka), boste mesečno izgubili okoli 1kg.

Pri dojenju je pomembno, da je izgubljanje teže počasno in postopno. Hitre diete, diete le s tekočinami in tablete za hujšanje v času dojenja niso primerne! Postenje, ki je krajše od enega dneva nima bistvenega vpliva na zalogo mleka.

Ali bo moje mleko še vedno dovolj dobro, kalorično za mojega otroka, če ne bom veliko in dobro jedla?

Tudi če mati ne je pravilne in dobre hrane, bo materino mleko vedno najboljše za njenega otročka. Znanstvene raziskave v deželah v razvoju so pokazale, da tudi če je mati slabo prehranjena, to dejstvo nima bistvenega vpliva na količino mleka ki ga proizvede. Tudi če dobro prehranjena mati nekaj dni ne je redno ali uživa nezdravo hrano, se to na količini mleka ne bo poznalo bistveno, poznalo se bo le na njenem lastnem počutju, imela bo manj energije in bo lahko bolj dovzetna za bolezni.

Kaj pravzaprav pomeni jesti pametno in zdravo in dobro?

Osnovna vodila zdrave prehrane so enaka tako za doječe matere kot za vse družinske člane: jejte različna živila v njihovem kar najbolj naravnem stanju. V Sloveniji je znano, da se doječe matere rade omejujejo le na uživanje polente in krompirja. Piščanec, puran, jajca, mlečni izdelki so vsi viri živalskih beljakovin, ne omejujte se le na govedino in svinjino. Stročnice, kot so čičerika, leča, soja, fižol, grah so odlični izvori beljakovin, še posebej če jih kombiniramo z žitaricami in mlečnimi izdelki.

Tudi v zimskih mesecih imamo na policah trgovin veliko izbiro svežega sadja in zelenjave, prav tako tudi globoko zamrznjene hrane. Sveže solate, špinača, kalčki, zelje, paprika, korenje, brokoli, cvetača, zelena so odlična živila za doječo mater. Doječa mati lahko dobi dovolj vitaminov že z izbiro zdrave in pestre prehrane. Odlična živila so tudi polnozrnate žitarice, kruh, rjavi riž, koruzni zdrob in ovseni kosmiči.

Veliko doječih mater skrbi zadosten vnos kalcija. Kakor vemo nezadosten vnos kalcija pomeni povečano tveganje za degenerativno bolezen kosti, osteoporozo. Kot izreden vir kalcija se nosečnicam in doječim materam priporoča mleko in mlečni izdelki. Če mleka ne marate ali ste nanj alergični, lahko uživate druga živila, bogata s kalcijem: jogurt, sir, sezam, zelena zelenjava, citrusi,…

Dojenje samo ne prispeva k razvoju osteoporoze. Res je, da se ženskam v času dojenja začasno zmanjša mineralna gostota kosti, toda znanstvene raziskave so pokazale, da se mineralna gostota kosti vrne nazaj ali celo na višjo raven takoj ob prenehanju dojenja. Dalj časa kot mati doji, večja bo tudi mineralna gostota kosti.

Ali doječa mati potrebuje vitaminske nadomestke?

Če je vaš jedilnik skrbno izbran in dobro uravnovešen s številnimi vrstami živil, v času dojenja vitaminskih nadomestkov ne potrebujete. Če pa materi zelo močno primanjkuje določnih vitaminov je možno, da ima to dejstvo vpliv tudi na raven vitaminov v njenem mleku. Če uživate zelo omejeno število živil, imate strogo dieto, so vitaminski nadomestki dobra ideja. Na primer: vegetarijanska mati, ki ne uživa prav nobenih mlečnih izdelkov (veganstvo) mora jemati nadomestek vitamina B12, da bo tako zagotovila, da bo tudi dojenček prejel potrebno količino tega vitamina prek njenega mleka.

Kako naj najdem čas za zdravo prehranjevanje, ko skrbim za majhnega dojenčka?

Za mnoge doječe matere poznavanje zdrave in pravilne prehrane še zdaleč ni tak izziv, kakor najti čas za kupovanje, pripravo in kuhanje le te. Toda, dobre prehranjevalne navade ne pomenijo, da zato preživite bistveno več časa v kuhinji. Mnoga živila so hranljiva in pri roki, tudi za malice in hitro pripravljene obroke. Koščki sira, jogurt, polnozrnat kruh, sveže sadje in zelenjava, trdo kuhana jajčka, lešniki in oreščki se lahko zaužijejo brez posebne priprave. Več manjših obrokov dnevno je bolj zdravo, kakor da imamo samo tri glavne obroke. Nekatere mamice si pripravijo zdrav prigrizek in velik kozarec tekočine vsakokrat, ko dojijo.

Dobro je, da načrtujete jedilnike za en teden vnaprej. Tako se izognete letanju po trgovinah. Če vam pri pripravljanju, čiščenju, lupljenju in rezanju sadja ali zelenjave le te kaj ostane, lahko pustite v hladilniku za zdravo malico ali kot dodatek solatam. Kadar kuhate, skuhajte dvojne, večje porcije in preostanek zamrznite samo še uporabite naslednjič.

Ali se mora doječa mamica izogibati določenim zvrstem hrane in ali mora določene še posebej jesti?

Doječa mati mora predvsem jesti uravnoteženo hrano. Doječa mati ne potrebuje nobene posebne hrane ali se nekaterim celo izogibati. Doječa mati ne rabi piti mleko, zato da bi imela mleko! Doječa mati se ne rabi izogibati posebnim živilom, npr. solati, cvetači ali začimbam, če njej ne povzročajo prebavnih težav. Vsaka doječa mati naj je uravnoteženo in zdravo hrano, v normalnih količinah. Če enkrat na teden spijete kozarec rdečega vina, vaš otrok vsekakor ne bo dobil alkoholnega sindroma, če jeste polento, zaradi tega ne boste imele več mleka, če se izogibate svoji najljubši začinjeni hrani zaradi dojenja, samo še povečujete svoj stres. Jejte vse, v normalnih količinah.

V zelo redkih situacijah lahko to, kar mati poje, učinkuje na njenega otroka, če je otrok npr. hudo alergičen ali če je nagnjen h kolikam (takrat zmanjšajte količino mleka in mlečnih izdelkov, ki ga vi zaužijete). Večina otroškega joka, plinov in kolik se lahko spremeni z pravilnejšo tehniko dojenja, kot pa s posebno dieto. Pa še to: v različnih kulturah po svetu so dobre in prepovedane jedi za doječe matere tudi neverjetno različne. V nekaterih kulturah je določena jed dobra, druga pa slaba, zato jejte to, kar vam paše, v zmernih količinah in zdravo, jejte hrano brez umetnih barvil, dodatkov, konzervansov ali pesticidov.

Ali mora doječa mati res popiti ogromno tekočine?

Ne drži. Doječa mati naj pije po žeji. Žal so premnoge mamice ves čas žejne, pa za potešitev žeje kar ne najdejo pravega časa. Nekatere mamice pa ravno zaradi tega pijejo več, kakor jim paše in ustreza. Vaše telo vam samo pove, da rabi več tekočine takrat, ko začutite žejo. Če na žejo pozabljate, boste opazile, da premalo pijete in da bo vaš urin izredno gost in temno rumene barve, ter zelo močnega vonja. V kotički, kjer ponavadi dojite si vedno pripravite velik kozarec pijače, tako da boste lahko pili med tudi med dojenjem ali takoj po njem. Ne postavljajte si pravil, da morate na dan spiti vsaj 5 velikih kozarcev vode, saj s tem delate nasilje nad svojim telesom. Pijte, ko ste žejni!

avtorica Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,421
07.07.2021. ob 00:49
284,479
12.07.2021. ob 21:25
110,191
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close