Druga največja akcija vpisa v register darovalcev krvotvornih matičnih celic v Sloveniji

Uredništvo, 20. januar 2008.

KOROŠKA POKAZALA SVOJE VELIKO SRCE! 591 na novo vpisanih v register darovalcev kostnega mozga Ravne na Koroškem in Mežica, 15. januar 2008 15.1.2008 se je…

KOROŠKA POKAZALA SVOJE VELIKO SRCE!

591 na novo vpisanih v register darovalcev kostnega mozga

Ravne na Koroškem in Mežica, 15. januar 2008

15.1.2008 se je v Ravnah na Koroškem in v Mežici odvijala velika koroška akcija vpisa v register krvotvornih matičnih celic, ki jo je organizirala Mira Praznik, sestra bolnika z redkejšo obliko krvnega raka – desiminiranim plazmocitomom, za katerega iščejo ustreznega darovalca krvotvornih matičnih celic.

Stanko je zbolel v drugi polovici leta 2007. Zdravi se s kemoterapijo in biološkim zdravilom, za dokončno ozdravitev pa potrebuje presaditev krvotvornih matičnih celic oziroma kostnega mozga in zato ustreznega nesorodnega darovalca. Najožji sorodniki, sestra Mira in njuna mama žal nista ustrezni darovalki.
 
Mira ob bratovi  diagnozi ni ostala ravnodušna. V želji mu pomagati v boju za zdravje in življenje se je odločila organizirati veliko koroško akcijo vpisa v register krvotvornih matičnih celic.
Za pomoč se je obrnila na številne posameznike in organizacije, celo na mežiškega župana, ki ji je ponudil vso pomoč in prostor za organizacijo akcije vpisa v register darovalcev kostnega mozga. Seveda pa brez Mirine velike angažiranosti in dobre organizacije akcija ne bi stekla.

Akcija se je začela v Gimnaziji Ravne na Koroškem in nadaljevala v Kulturnem domu v Mežici, kjer so predstavniki Zavoda za transfuzijsko medicino na novo vpisali v register darovalcev kostnega mozga skupaj 591 potencialnih darovalcev.

Akcija je bila glede na število vpisanih v register druga največja v Sloveniji. Potekala je od 9. ure zjutraj, ko se je vpis začel v Gimnaziji Ravne na Koroškem in trajala do večera, ko se je zaključil v Narodnem domu v Mežici, kjer je bil obisk izjemen.

V gimnaziji Ravne na Koroškem so se vpisa udeležili dijaki 4. letnikov in profesorji, skupaj se jih je zbralo kar 100.
Odvzem vzorcev krvi se je nadaljeval v Narodnem domu v Mežici, kjer se je skozi ves dan zbralo preko 600 ljudi, ki so se želeli vpisati v register darovalcev kostnega mozga in oddati malo epruvetko krvi za testiranje – tipizacijo.

Pri vpisu smo sodelovali tudi predstavniki Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L Milena Remic, Tomaž Pokovec, Kristina Modic in Mateja Krajnc.
Namen sodelovanja Združenja L&L pri vpisu je bil zahvala vsem Korošcem, ki so se prišli vpisati v register ter ozaveščanje o bolezni levkemija in limfom. V znak hvaležnosti za pogum in pripravljenost pomagati sočloveku je Združenje L&L vsem Korošcem, ki so se 15. januarja 2008 na novo vpisali v register, podarilo majčko s sloganom Če imaš simptom, pomisli na limfom

V Združenju L&L se zavedamo pomena ozaveščanja o obeh boleznih, tako limfomu kot levkemiji in velike potrebe po novo vpisanih v register darovalcev krvotvornih matičnih celic, zato v zadnjem času aktivno sodelujemo z Zavodom za transfuzijsko medicino (www.ztm.si), s katerim člani Združenja L&L odidemo na organizirane akcije vpisa v register.

Koroška akcija je odlično uspela, darovalec za Stanka in še mnoge druge bolnike z levkemijo ali limfomom pa se še vedno išče, zato prosimo vse, ki bi se želeli vpisati v register darovalcev krvotvornih matičnih celic, da se obrnejo na spodaj navedene centre, kjer bodo lahko oddali vzorček krvi in se vpisali v register.

http://www.ztm.si/sl/register_darovalcev_kmc/kje_in_kdaj_se_lahko_vpisem_v_register/

Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L se v imenu bolnikov, ki poleg Stanka prav tako potrebujejo darovalca zahvaljuje Korošicam in Korošcem za pogum in sočutje! Zahvaljuje se celotnemu timu Zavoda za transfuzijsko medicino, s katerim smo skupaj preživeli uspešen dan vpisa v register. Prav tako se zahvaljuje Občini Mežica in gospodu županu Dušanu Krebelu za odlično pripravljen prostor v Narodnem domu v Mežici, Območnemu združenju rdečega križa mežiške doline in vsem prostovoljkam in prostovoljcem, ki so pomagali usmerjati udeležence in jih pogostiti s sladkimi priboljški, ki so jih darovale številne pekarne in slaščičarne iz Mežiške doline in posamezniki.

Hvala tudi medijem, ki so ponesli prošnjo Mire Praznik po Koroški in celi Sloveniji!

ZA NAS, ZA VAS, ZA ZDRAVJE, ZA ŽIVLJENJE!

Kristina Modic
Predsednica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
[email protected]

Gospa Mira Praznik, sestra bolnega Stanka, ki potrebuje darovalca, je takole opisala svoje priprave na akcijo vpisa, ki je bila 15. januarja 2008:

»Najprej sem obiskala vse bratrance, jih seznanila z boleznijo in vse pozvala, da pomagajo, da se vpišejo v register.
Napisala sem prošnjo s pozivom pomagati mojemu bratu, ki je vsebovala tudi mojo telefonsko številko, na katero so se ljudje prijavljali. Šla sem k županu, gospodu Krebelu, ga prosila za podporo, da mi dovoli v svojem kraju, v Mežici, organizirati akcijo vpisa v register krvotvornih matičnih celic. Župan mi je dal podporo in obljubil prostor. Bilo je ravno pred božičnimi prazniki, ko ljudje veliko hodijo v cerkev, zato sem šla še k mežiškemu župniku, ki je mojo prošnjo za pomoč dal v glasilo. To isto prošnjo sem nesla še na občino, da so jo nalepili na oglasno desko. Nisem pozabila tudi na medije, daj sem prošnjo odnesla še v televizijski studio Mežica, kjer se je vrtela po TV zraven obvestil. Za pomoč sem prosila še Koroški radio. Tudi na radiu so se zelo potrudili in datum vpisa v register in njegov namen oglaševali.
Doma smo naredili okoli 1600 kopij prošnje, katere sem dostavila vsem gospodinjstvom. Po poklicu sem namreč poštarka, zato sem v popoldanskem času raznosila letake v vse poštne nabiralnike po Mežici.
Ljudje so začeli klicati, nekateri iz radovednosti, večina pa se je želela prijaviti. Vsak klic sem si zabeležila v zvezek in spisek je rasel. Tudi brat se je osebno potrudil in prošnjo nesel v podjetje, v katerem je zaposlen in tudi tam so se začeli prijavljati. Bratov sin je prav tako veliko pripomogel pri akciji, saj je prošnjo nesel na gimnazijo Ravne na Koroškem, katere dijak je. Prijavilo se je okoli 100 dijakov, učiteljev, profesorjev, zato smo začeli razmišljati da bi se ekipa Zavoda za transfuzijsko medicino ustavila kar tam.
Spisek prijavljenih sem delala približno 14 dni. Veliko ljudi, ki so klicali iz bolj oddaljenih krajev, sem usmerila na tamkajšnje transfuzijske centre. Prejela sem kakšnih 500 klicev.
Naprej je šlo vse lahko. Vsi ki so mi pomagali, imajo zlato srce, poklicala sem gospo Cvetko Flajs Cotič iz Zavoda za transfuzijsko medicino, ki je uredila vse. Dogovorila se je z ekipo Zavoda za transfuzijsko medicino za akcijo, uredila vse na gimnaziji, se dogovorila z županom za prostor in postavil se je datum 15.1 2008.  Pomoč mi je ponudilo tudi društvo Rdečega Križa. Našli so sponzorje za pogostitev. Na pomoč pa je priskočilo tudi Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L, ki je seznanjalo ljudi o boleznih limfom in levkemija ter vsakemu udeležncu podarili majčko.
Na samo akcijo je prišlo veliko ljudi, še več kot se jih je prijavilo in tako je nastala druga največja akcija za vpis v register krvotvornih matičnih celic v Sloveniji. Zahvalila bi se rada najprej Mileni Remic, saj mi je prav ona dala idejo za to dejanje. Prav tako bi se rada zahvalila dr. Mihi Tonejcu, zdravniku z Zavoda za transfuzijsko medicino, ki mi je s svojimi besedami, ko sem ga poklicala po telefonu, dal tisto pomembno zaupanje, da sem začela z organizacijo vpisa.
Zahvalila bi se rada celotni ekipi Zavoda za transfuzijsko medicino za ves trud. Vem, da je bil dan naporen toda splačalo se je, naredili smo res nekaj velikega.
Zahvalila bi se tudi Slovenskemu združenju bolnikov z lifmomom in levkemijo, L&L za podporo, dobro voljo ter za ves trud, ki so ga vložili v to, da je akcija uspela.
Zahvalila pa bi se rada tudi župniku, županu, društvu Rdeči križ, Cablexu, ravnatelju ravenske gimnazije in seveda medijem ter vsem ki ste karkoli pomagali, predvsem pa vsem ljudem, ki ste prišli na odvzem krvi in pomagate v tem boju. Dali ste veliki dar in ta se vedno vrne.«

Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L se zahvaljuje podjetju ROCHE, ki je sponzoriralo tako veliko število majčk in razglednic z ozaveščevalno vsebino Če imaš simptom, pomisli na limfom, ki so jih člani Združenja L&L v okviru koroške akcije podarili vsakemu na novo vpisanemu v register darovalcev krvotvornih matičnih celic!

 

 

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,353
15.05.2021. u 17:37
283,830
26.04.2021. u 15:59
110,376
15.05.2021. u 16:42
Preberi več