Sladkarije in otrok

Uredništvo, 05. februar 2002.

Sladkor se nahaja v živilih v različnih oblikah: lahko je njihov sestavni del (mleko, sadje, med), osnovna sestavina pripravljene hrane (čokolada, torte, …) ali le…

Sladkor se nahaja v živilih v različnih oblikah: lahko je njihov sestavni del (mleko, sadje, med), osnovna sestavina pripravljene hrane (čokolada, torte, …) ali le dodatek (sladkor v čaju in sadnih sokovih). Največ sladkorja zaužijejo otroci s pitjem sadnih sokov in ostalih pijač. Že v začetku 16. stoletja so odkrili blagodejen vpliv čokolade na naše razpoloženje. Vsebuje namreč več kot 300 sestavin.

Sladka čokolada

Čokolado pridobivajo iz plodov mehiškega drevesa kakavovca. Obstajajo tri vrste dreves: Forastero, Criollo in Trinitario. Najbolj razširjena je vrsta Forastero, ki predstavlja kar 90 % svetovne proizvodnje kakavovih zrn. Najredkejša in najbolj cenjena so zrna vrste Criollo, iz katerih izdelujejo najboljšo čokolado.

Čokolada ni le okusna, temveč tudi hranljiva. 40g čokolade (2 rebri 100-gramske čokolade) vsebuje 210 kcal, 3 grame beljakovin, 6 mg kofeina (v skodelici kave je 120 mg kofeina) in pokrije:

  • 15 % dnevnih potreb po riboflavinu
  • 9 % dnevnih potreb po kalciju
  • 7 % dnevnih potreb po železu

Dodani lešniki in mandlji hranilno vrednost še povečajo, vendar za prehrano malčkov takšna čokolada ni primerna, saj lahko zaradi majhnih delcev pride do zadušitve. Kakovovo maslo (v čokoladi ga je okoli 30 %) danes primerjajo z olivnim oljem, saj – navkljub visoki vsebnosti nasičenih maščobnih kislin – ne zvišuje holesterola v krvi. Čokolada vsebuje enako količino fenolov kot rdeče vino, ki imajo antioksidacijski učinek in zmanjšujejo nevarnost bolezni srca in ožilja.

Kaj pa čokoladno mleko?

Čokoladno mleko vsebuje v primerjavi z običajnim mlekom več cinka, kalija, niacina in riboflavina ter nekoliko manj kalcija, beljakovin in preostalih vitaminov B-kompleksa.

Ali čokolada povzroča zobno gnilobo?

Čokolada je za nastanek zobne gnilobe mnogo manj nevarna, kot si starši predstavljamo. Rezultati raziskav namreč kažejo, da kakav in čokolada upočasnita proces demineralizacije sklenine in najmanj prispevata k razvoju kariesa. Mlečna čokolada namreč vsebuje veliko beljakovin, kalcija, fosfatov in ostalih mineralov, ki ščitijo zobno sklenino, kakavovo maslo pa obloži zobe in jih zaščiti pred škodljivimi zobnimi oblogami. Sladkor v čokoladi prispeva k nastanku zobne gnilobe – vendar nič bolj kot sladkor v kateremkoli drugem živilu.

Čokolada za dobro razpoloženje

Že v začetku 16. stoletja so odkrili blagodejen vpliv čokolade na naše razpoloženje. Vsebuje namreč več kot 300 sestavin.

Ne pozabimo na redne družinske obroke z zdravo, uravnoteženo prehrano in poskrbimo, da bo otroku v naši družbi lepo. Čas, ki mu ga namenimo, se nam bo bogato obrestoval in kasneje ne bo iskal tolažbe v sladkarijah.

Povzetki iz članka Oh te sladkarije, ki ga je za revijoMoj malčeknapisala mag. Blaža Nahtigal, dipl. ing. živilstva

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,293
15.06.2021. ob 19:35
110,158
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več