Toksoplazmoza

Uredništvo, 01. februar 2002.

ki izločajo oociste povzročitelja v svojih iztrebkih. Bolezen ogroža zlasti malčke, ki se igrajo z zemljo ali peskom, ki sta pogosto onesnažena z mačjimi iztrebki…

ki izločajo oociste povzročitelja v svojih iztrebkih. Bolezen ogroža zlasti malčke, ki se igrajo z zemljo ali peskom, ki sta pogosto onesnažena z mačjimi iztrebki in nosijo neumite roke v usta. Druga najpogostejša načina okužbe sta z zaužitjem vode ali mleka, zelenjave okužene z mačjimi iztrebki ali zaužitjem premalo kuhanega ali pečenega mesa okužene živali (goveje, svinjsko, ovčje…). V več kot 85 % poteka bolezen neopazno, brez jasnih bolezenskih znakov. Na preteklo okužbo sklepamo le iz seroloških preiskav. Pri 10-20% okuženih se 7-21 dni po okužbi pojavijo povečane, trde in neboleče bezgavke na eni strani vratu, le redko so prizadete bezgavke drugih področij ali več skupin bezgavk. Bolezen traja več mesecev, vendar ima blag potek in večinoma zdravljenje ni potrebno. Le zelo redko se pojavijo še vročina, izpuščaji, utrujenost, bolečine v mišicah in izjemoma prizadetost srca, pljuč in osrednjega živčevja. Težak potek in slab izid ima bolezen pri bolnikih z motnjami imunosti, zato je pri njih zdravljenje potrebno.

Zelo nevarna pa je okužba v nosečnosti, saj lahko povzroči splav, prezgodnji porod, mrtvorojenost ali rojstvo otroka z znaki prirojene okužbe. Znaki prirojene toksoplazmoze se lahko pojavijo tudi šele več let po rojstvu. Posledice prirojene okužbe so duševna in telesna prizadetost, okvare vida, krči, motnje sluha. Okužbe v času nosečnosti se odkrivajo s serološkimi preiskavami, nosečnice in novorojenčke pa je nujno potrebno zdraviti.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,390
12.06.2021. ob 08:23
284,253
17.05.2021. ob 12:55
110,150
12.06.2021. ob 08:22
Preberi več