Zlatenica

Uredništvo, 29. januar 2002.

Pri večini zdravih donošenih otrok je zlatenica komaj zaznavna in izgine po prvem tednu življenja. Dokler je zlatenica v fizioloških mejah, jo samo opazujemo, pri…

Pri večini zdravih donošenih otrok je zlatenica komaj zaznavna in izgine po prvem tednu življenja. Dokler je zlatenica v fizioloških mejah, jo samo opazujemo, pri manjšini otrok pa se glede na razlog zlatenice odločimo za pogostejše kontrole bilirubina v otrokovi krvi in za zdravljenje. To je tudi najpogostejši razlog, da morata mati in otrok ostati dalj časa v porodnišnici. Zdravljenje je potrebno, ker huda zlatenica poškoduje možgane.

Razlogi za zlatenico
Kadar gre za fiziološko, tako imenovano novorojenčkovo, zlatenico, so razlogi trije:

 Otrokova kri je po rojstvu gostejša, vsebuje več rdečih krvničk. Tako se namreč otrokov organizem prilagodi na občasno pomanjkljivo preskrbo s kisikom na koncu nosečnosti in med porodom.

 Rdeče krvničke imajo dosti manj stabilno celično steno kot kasneje v življenju, njihova življenjska doba je krajša in v velikih količinah propadajo. Zaradi povečane razgradnje se pojavi večja količina barvila iz rdečih krvničk – hemoglobina, iz katerega nastane bilirubin.

 Večji del bilirubina se izloča preko prebavil. Nezrelost jetrnih encimov pri novorojenčku je dodaten razlog za zastoj v presnovi tega barvila. Za izločanje barvila skrbijo pred rojstvom namreč materina jetra. Fiziološka zlatenica se pojavi 2. do 3. dan po rojstvu, doseže vrhunec 4. dan in nato počasi izgineva. Če otroka prezgodaj odpustimo iz porodnišnice, pri njem ne moremo kontrolirati poteka zlatenice. V ameriški literaturi že opisujejo povečan odstotek okvarjenih otrok zaradi zlatenice, ker odpuščajo matere iz porodnišnice po 24. urah.

Kaj lahko naredi mati za zmanjšanje zlatenice

 Dojenje bistveno vpliva na potek fiziološke zlatenice. Zgodnje dojenje in pogosti podoji mleziva ugodno vplivajo na delovanje celotnega prebavnega trakta. Zgodnje izločanje mekonija (prvega smolastega blata) pomembno zmanjša količino barvila v telesu. Naselitev črevesja z normalno črevesno floro onemogoči ponovno resorbcijo že iz jeter izločenega barvila.

 Mati naj opozori pediatra, če je že prejšnji otrok imel izrazitejšo zlatenico.

 Stari preverjen način fototerapije je tudi izpostavljanje otroka sončni svetlobi, kar lahko mati naredi tudi doma.  Opazujte svojega otroka, kako se obnaša. Če ob rumeni barvi kože postaja zaspan in odklanja hranjenje, čimprej obiščite otroškega zdravnika.

Vir:www.mojmalcek

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,353
15.05.2021. u 17:37
283,830
15.05.2021. u 17:49
110,376
15.05.2021. u 16:42
Preberi več